Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja osobne vôbec nemienim riešiť, čo týmto Nemci chceli povedať, povedali a nepovedali, nemienim riešiť ako vykreslili Poliakov, ja som pri tom nebola a ani to nemám naštudované, na oboch stranách barikády by sa našli rôzni ľudia, rôzne príbehy ... pre mňa je toto film, ktorý si zaslúži odo mňa plný počet hviezd, výborne natočené, výborná hudba a herci (predovšetkým Schilling), príbeh výborne prepletený, ani na minútu som sa nenudila ( a to bolo tých minút požehnane), koniec nepokazili ... ohromná preohromná vec. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Buď jak buď, tohle vyprávění německou optikou je dobře udělaný seriál a zdobí jej jen a jen dobrá filmařina. Lze dokonce říci, že skvěle ukazuje v neztenčeném rozsahu objektivně i věcně demagogickou politiku německé válčící strany. Zajisté lze připustit, že zde tvůrci mytizují obětavost vojáků, kteří zastupují agresi. Ale nechci to rozebírat, to by znamenalo ponořit se do toho hlouběji. Proto to hodnotím, jak už bylo výše napsáno. Ovšem nejdůležitější je to, že mě seriál bavil a zaujal zajímavým dějem, protože je pojat realisticky. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé, rozhodně bych tuto minisérii nesrovnával s Bratrstvem neohrožených nebo podobnými seriály. Němci to pojali po svém a tak to taky vypadá. Seriál je to více než kvalitní. Popisuje životní příběhy pěti německých kamarádů od napadení Sovětského svazu až po kapitulaci Německa, tj. děj se odehrává během čtyř let. A za ty čtyři roky se toho stane tolik, že je to až neuvěřitelné. Bitevní scény střídají ty z domoviny. Ona je totiž každá z pěti postav úplně jiné povahy, proto se zde hodně hraje na psychologickou stránku. Zvěrstva a morální degradace je ukázána dokonale. Těžko říct, jak na to nahlížejí samotní Němci, ale tvůrci si rozhodně nebrali servítky s povahou německých vojáků. Všichni víme, čeho se na východní frontě dopouštěli, i když to byli převážně Waffen-SS. Na druhou stranu byli i ti hodní. To nelze popřít a právě všechny tyto dobré i nelidské skutky jsou velmi dobře ukázány. Pro mě očekávané bojové scény nesmí rozhodně chybět. I když jich tu není moc, jsou natočeny parádně. Snad jediné, co by se dalo přirovnat k Bratrstvu. Třeba útok na telegrafickou stanici, nebo pomocí efektů vyzobrazené tanky Tiger. Radost to pohledět. Herecká pětice předvedla nadpřirozený výkon, bravo. Všichni mají budoucnost před sebou. Po dvou dílech bych neváhal dát plný počet, poslední díl mě ale trošku zklamal, navíc těch náhod tam bylo opravdu moc. Nicméně jako celek se jedná o sérii "must see" a rozhodně ve většině prípadů zanechá něco k přemýšlení. 89%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som ten miniseriál poctivo dopozeral a vytvoril som si k nemu inertný vzťah. Očakával som, ako v poslednej dobe od viacerých nemeckých filmov, sebareflexiu a úprimné vyrovnávanie sa s minulosťou. U diela ktoré časovo pokrýva druhú svetovú vojnu som predpokladal, že bude mať mozaikovitú skladbu. Sebareflexie som sa nedočkal a nemecký pohľad na vojnové udalosti mi pripadal príliš úhybný. Zvýrazňovanie ukrajinského fašizmu a poľského antisemitizmu Nemcami mi pripadá absurdné a zbabelé. Mozaikovitej skladby príbehu som sa síce dočkal, ale správne zložené čriepky vytvoria presný obraz. Čriepky v tomto miniseriáli vyzerali ako náhodne rozsypané. Nie je to síce dielo na odsúdenie, ale stotožnenie sa s 90% hodnotením nemôže odo mňa čakať nikto. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Producent Nico Hofmann povedal, že ho pre tento projekt „inšpirovali“ vojnové denníky jeho otca a že v postave Wilhelma Wintera (Volker Bruch) rozpoznal „paralely k životopisu svojho otca“. (Arsenal83)
  • Historik Ulrich Herbert, ktorý bol profesorom moderných a súčasných dejín na Univerzite Alberta Ludwiga vo Freiburgu im Breisgau, film skritizoval: „Nie je tu nič z dôvery a lásky, ktorú Hitler dostával od svojej mladosti. Nič o pevnom presvedčení, že Európe musí dominovať Nemecko. A že by bolo lepšie, keby Židia boli preč. Nie že by mali byť zabití - ale mali by byť preč. A Židia neboli úplne normálni Nemci, ako sa tu opisuje, aj v očiach tých Nemcov, ktorí boli k nacistom zdržanlivejší. Naši otcovia a naše matky neboli len mladí ľudia, ktorí chceli len žiť, ale nemohli kvôli vojne, ako naznačuje film. Bola to vysoko ideologizovaná, spolitizovaná generácia, ktorá chcela nemecké víťazstvo, víťazstvo nacionálneho socialistického Nemecka, pretože verila, že je to správne.“ (Arsenal83)
  • Po prvej časti trojdielneho cyklu ZDF odvysielala sprievodný dokument Eine andere Zeit: Unsere Mütter, unsere Väter – Die Dokumentation, v ktorom je zobrazených päť ľudí, z ktorých každý zažil niečo podobné ako postavy stvárnené vo filme. Na rozdiel od hraného filmu však súčasní svedkovia medzi sebou nemali priateľské vzťahy a pravdepodobne sa ani nepoznali. V dôsledku toho dokument nerieši priateľské vzťahy pred, počas a po vojne. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno