Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (249)

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zachycené dění na východní frontě a vůbec války z pohledu Němců, konkrétně pěti přátel. Byť film se někdy až moc snaží kategorizovat a věci zjednodušovat (SS byli ti zlí a Wermacht ti hodní), krásně je na něm patrné, jak se Německá taktika boje postupně propadala do větších a větších zvěrstev s tím, jak postupně proti Rudé armádě ztráceli více a více území. Též je zde i dobře zobrazované hrdinství v kontrastu s pácháním válečných zločinů, kdy onu linii tyto dva protiklady oddělující skoro nevidíme. Například vykreslený polský odboj, který tvoří antisemité, co by nechali židy v zastaveném transportu pochcípat (to Poláky určitě muselo naštvat). Televizní zpracování je někdy znát, zvláště na komornějším pojetí bojových scén z fronty. Scénář ale je díky Bohu natolik inteligentní, že toto negativum maximálně využívá pro svá pozitiva, kupříkladu se skoro nikdy nehneme od polocelku jedné z pětice hlavních postav během boje. Široké záběry na válečnou vřavu jsou tak minimální až žádné a kupodivu jsem si nad tím nestěžoval. Jediné tak výraznější negativum spočívá v až moc časté přítomnosti záchran na poslední chvíli, kdy postavy by ve skutečném světě již šestkrát byli pod drnem, kdyby je vždy náhodou na poslední okamžik něco nezachránilo. Jinak ale pěkně zpracované komorní válečné drama. Klidně doporučím dále. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono není nikdy nikdy na škodu vidět druhou stranu barikády při jakékoliv válce. Ono se totiž často ukáže, že i ta špatná strana jsou většinou úplně stejní lidé jako my všichni ostatní. Lidé se svými dobrými stránkami, ale i se svými špatnými stránkami. A já jsem rád, že Němci konečně našli sebevědomí takové, aby nám i svůj příběh dokázali odvyprávět. A i když to udělali skrz televizní peníze, pořád nemůžu říct, že by tenhle mini seriál nestál za to. Pojem TV film na něm totiž není vůbec znát. Obsahuje naprosto skvělý příběh party kamarádů, kteří se kvůli válce rozdělí a kameraman prostřednictvím své kamery vypráví příběhy každého z nich. Mělo to hodně do sebe. Němci zde na sebe byli tvrdí, ale nejenom na sebe, ale i na různé národy po celé Evropě. Pojem sebereflexe se tak odráží i na další tábory, což si myslím, že ne každý dokáže zkousnout. Objevili se zde jak dobří lidé, tak špatní lidé. Což je vlastně válečný standard. Objevili se tak díky tomu jak emotivní scény, tak scény u kterých Vám bude zle. Technicky vzato já téhle sérii nemám vůbec co vytknout. Takhle vydařený příběh z války jsem hodně dlouho neviděl a byla čest ho vidět na dlouhém takřka 300 minutovém formátu. A přiznám se, že bych vydržel klidně i víc. Němci tak opět potvrdili post filmové země, která se nejlépe umí poprat se svojí minulostí. Nejlépe a dost razantně. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak toto je zatiaľ to najlepšie, čo som od Nemcov videl. Tradične to u vojnových filmov býva tak, že Nemci sú tí zlí a ostatní sa ich snažia stoj čo stoj zraziť na kolená. Vojnová generácia ponúka úplne iný pohľad. Na príbehu piatich priateľov nám ukazuje hrôzy vojny z pohľadu nemeckého národa. A nielen to, perfektne odhaľuje ten názorový posun, ktorý sa v hrdom národe odohral. Od nadšenia, pýchy a túžby po pomste, až k tvrdému precitnutiu, strate ilúzií a rezignácií. Ďalším skvelým detailom tohto diela je, že nerozlišuje dobré a zlé na Nemcov a tých ostatných, ale perfektne ukazuje, že je to o ľuďoch, nie o rase, či národnosti. Scenár znamenitý, bojové scény skvelé, herci dokonalí. Toto sa fakt podarilo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti není zase takovou novinkou podobně postavený příběh z německé strany. Můžeme jmenovat klasika E. M. Remarquea a jeho Čas žít, čas umírat, či další podobně vynikající knihu od Dietera Nolla Dobrodružství Wernera Holta. A našly by se i další. Výše uvedené přece jen představují absolutní literární špičku, na kterou scénář Unsere Mütter, Unsere Väter nedosahuje. Na to je v něm místy až příliš prvoplánovosti, neuvěřitelných náhod, drobných, avšak nepřehlédnutelných chyb historického a technického charakteru. Ale přesto. I přesto jsem právě teď (a to právě znamená asi v půl čtvrté ráno) dokoukal po celovečerním zátahu poslední díl jedné z nejlepších a nejhodnotnějších televizních záležitostí poslední doby. Němci, musím jim to přiznat, zase zaváleli, po dílech jako Der Untergang, Baader Meinhof Komplex a dalších přišli opět s něčím ze špičky. Ano, výtky mám a s řadou toho, co napsal Zeck, souhlasím. Ale na druhou stranu jde o zachycení proměny člověka v šílené době a prakticky všichni z pěti hrdinů, vlastně paradoxně až na poručíka Wilhelma Wintera, spáchali něco, co se dá označit za sviňárnu. A zajímavý je, že většinou to postava spáchala ne v době bezbřehého nadšení, ale naopak deziluze. Z deziluze lidé dle mého konají jak to nejlepší, tak to nejhorší, záleží v tu chvíli jen na nich. Nejvíc patrné je to u Friedhelmovy postavy. Skvěle zahrané a přes zmíněné chyby tak působivě natočené, že mé počáteční rozpaky a představa, jak postupně začnu v komentáři vyjmenovávat, že tamhle nemůže bejt vrak T-34/85, že hodnosti SS se neoslovovaly "pane", ale pouze hodností a tak dále, nakonec naprosto ustoupily do pozadí. Scéna, kdy Viktor přijde po válce na úřad a najde tam pracovat bývalého nacistu pod vedením amerického důstojníka byla takovou třešničkou, velmi mi připomněla starý český vtip "to jste si spletla dobu babičko." - "Dobu možná, ale vás určitě ne." Jen jsem si nemohl nevšimnout, jak negativně z filmu vycházejí příslušníci Armije Krajowe. To bylo možná přece jen moc, a to nejsem zrovna fanoušek Poláků. Na druhou stranu nelze si zastírat, že válka není nikdy černobílá. Tak, že bychom konečně my taky něco...? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nejdříve jsme bojovali za vlast, za Německo. Pak jsme bojovali proto, abychom nenechali kamarády ve štychu...Ale nyní, když všichni již padli... za co a za koho vlastně bojujeme? To co jsme napáchali, to nám jen tak neprojde... '' Tenhle seriál mne dostal. A to i přes to, že mám u tohoto typu filmů problém se identifikovat s hrdiny, kteří jsou okupanti. Těžko se mi sleduje jak přepadají cizí zemi a jak střílí nepřátele, kteří si jí brání... Film se snažil odprostit od ideologie a diváckých předsudků a ukázat nám pětici přátel (takový tehdejší běžný vzorek poplace), která vichr druhé světové války roznesl po Evropě. Hlavní děj se odehrává v Rusku, protože děj filmu začíná těsně před napadením Sovětského svazu. Zde také prožíváme první vystřízlivění hned první mrazivou zimu ze snadného postupu Polskem a Francií. Souhlasím s většinou, že se Němci v Rusku a ana Ukraině chovali jako zvěř a to vesměs veškerém jednotky, tudíž ne jen SS a ukrainské pluky. Propaganda Rusy (komunisty) přirovnávala vojskům ke zvěři a nutila jednotky se tak k nim i chovat. Tady opravdu tvůrci hrdiny dost idealizují... Ale možná, že jsme měli právě kliku na těch pár, kteří o věcech přemýšleli a kteří také pochopili ten obrovský podvod na sobě i na Německu. Proměnu můžeme sledovat nejen na zdravotní sestřičce Charlottě, ale zejména na bratrech Wilhelmovi a Friedhelmovi. Zatímco Wilhelm je voják z ocele a otcova pýcha, Friedhelm je filozoficky založený člověk s odporem k zabíjení za nějž se otec stydí. Ale válka oba semele tak, že první si začne klást nepříjemné otázky - proč, a druhý vzdaje se všeho bez problému popraví na rozkaz děcko. Krásná je věta frontového velitele Wilhelma poté co Wilhelm protestuje proti brutalitě SS: ,,Wilhelme, zapomeňte na svět který jsme znali...'' Válka zkrátka lidi mění ve zvířata. Obzvláště ty co mají moc a sílu. Film je spíše psychologický, i když několik hodně dobře provedených bitek také uvidíme. Seriál má klasickou nemoc všech seriálů z válečného nebo historického prostředí a to, že se hrdinové vždy nějak potkávají. Ačkoliv válka v Rusku se táhla na statisících čtverečních kilometrech, naše parta se tu a čas spolu setká. To se pak později týká i Polské lokace. Ale přesto přeze všechno to bylo řemeslně skvěle zvládnuté, na TV film opravdu dobře! Osudy hrdinů mne chytly za srdce i jejich proměna během války. Po dlouhé době jsem viděl zase hodně dobrý válečný film, který nezbývá než doporučit k vidění! U mne je to za 5 přátel na fotografii. * * * * * ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V 15. minutě je možné vidět několik vraků ruské výzbroje, jmenovitě houfnici D-30, střední tank T-34/85 a nákladní vůz US 6 Studebaker. V červenci roku 1941 se ale poslední dva jmenované vozy nepoužívaly. T-34/85 přišel do výzbroje Rudé Armády až v roce 1944 a Studebaker v roce 1942. (bejkovec)
  • V Německu je přísně zakázáno užívání nacistických symbolů. Příslušníkům jednotek SS proto chybí na uniformách runové znaky „SS“. Namísto toho mají na svých uniformách jen prázdnou černou výložku (a na levé straně pouze hodnostní označení). Říšských vlajek s hákovými kříži se tento zákaz nedotkl, neboť hákový kříž není nacistického původu. Původní uniformy pro jednotky SS šil jejím příslušníkům na zakázku Hugo Boss. (BrianStorker)

Reklama

Reklama