Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (Cinemart)

(více)

Diskuze

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

PetrPan

Ale ono to je doslovně. Přišli, pohubili lidi, pobourali města. To má být něco jako kronika. Tohle uhýbání k symbolice ostatně považuju vždycky za strašnou zbabělost uctívačů bible, kteří si neví s její krutostí rady, tak si to přetvoří v to, že je to vlastně symbol. Zajímalo by mě, jak se pozná, kdy je to symbol a kdy to symbol není...

na příspěvěk reagoval PetrPan

Příspěvek byl smazán administrátorem.

PetrPan

PetrPan (hodnocení, recenze)

flanker.27

Trest a odplata  v dnešní době. "Realita" v době pisatelů Bible, ohrožený národ potřeboval silného a nesmiřitelného Boha. Chápeš-li to doslovně, znovu opakuji máš na to právo a tvé rozhořčení chápu, já to tak neberu :)

 

TerribleTears:  Tak ses ozval, dobré.

na příspěvěk reagoval flanker.27

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Tak mě napadá, proč měl Abrahám obětovat 12letýho Izáka, protože podříznout čtrnáctiletýho pubertálního fracka už není žádná oběť. 

flanker: Jsi nepozorný čtenář, právě že nemohla. 

na příspěvěk reagoval flanker.27, PetrPan

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Opět předpoklad, že ostatní jsou zkažení, takže si vlastně nic jiného nezasloužili, fakt... Jejich asi jedinou odlišností bylo to, že jsou jinověrci, což se podepsalo na tom, jak o nich bible píše.

Taková Jefteho dcera by mohla vyprávět.

na příspěvěk reagoval PetrPan

Příspěvek byl smazán administrátorem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

PetrPan

Co je asi za podobenství ve větě: "A dá je Hospodin Bůh tvůj tobě, abys je pobil: jako proklaté vypléníš je, nevejdeš s nimi v smlouvu, aniž slituješ se nad nimi."

Anebo: "A pohubili ostrostí meče jako proklaté všecko, což bylo v městě, od muže až do ženy, od dítěte až do starce, a až do vola, dobytčete i osla... Město pak spálili ohněm, i všecko, což v něm bylo, stříbro však a zlato a nádoby měděné a železné složili na poklad v domě Hospodinově."

 

Můžeš mi prosím vysvětlit, jak si tohle mám vysvětlovat jinak než jako odpornost nejvyššhího řádu?

na příspěvěk reagoval PetrPan

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

flanker.27

ti lidé měli čas na změnu životního stylu +- 200 let min. (400 let zajetí v Egyptě), dostali dostatek času a nevyužili ho. A ty si opravdu dneska ani nevíš představit, jak moc zvrhlé tam ty národy byly, jim už nebylo pomoci. 

O tom, že by si Jehova nechal obětovat děti jsem nikde nikdy nic neslyšel... Byl právě tvrdě proti tomu.

Co se týče těch Zákonů, myslím si, že to, co tím zákonem Ježíš myslel, šlo pochopit z kontextu velice jednoduše - neustále kritizoval zkostnatělost a přílišné lpění na tradicích, což vedlo jenom k pokrytectví a frašce. To se týkalo právě těch Mojžíšových a dalších pravidel.

na příspěvěk reagoval flanker.27, Jezinka.Jezinka

PetrPan

PetrPan (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

To je mi jasný, ale Lucifer byl přece anděl, jenž se vzbouřil proti Bohu.  Kdo stvořil anděly ?  Jak se Satan dostal do Ráje ? Věděl o jeho přítomnosti Vševědoucí Bůh ? ...možná příliš otázek ::). Vím, že i Stvoření je jen podobenství, ale mně z toho tak nějak vychází, že Bůh stvořil zlo, aby člověka zkoušel.  Navíc otázka Satana mi nikdy nebyla jasná, bude i jemu někdy odpuštěno ?  On přece není protipól Boha, on je vlastně jen první mezi hříšníky.

na příspěvěk reagoval Ainy, misterz

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

PetrPan

Ano, tak pro jistotu pobijeme i ty děti, aby už je nikdo neobětoval...

Baal není žádný konkrétní bůh, to bible užívá pro řadu cizích bohů, ani ne doložených nebo známých, zda takové kulty skutečně existovaly. Obětování dětí, ať již k němu docházelo nebo ne (ostatně Jehova si tu a tam nechal obětovat taky) rozhodně nebyla příčina, proč byly ty města pobitá do posledního až na dům nevěstky Raab, od boháče po posledního žebráka.

Jozue je genocida non plus ultra. Fascinuje mě ta náboženská zaslepenost, která si dokáže v rámci víry obhájit cokoli. Třeba to, že máme zemi danou od boha tak vyhladíme všechy kdo v ní žijí, protože bůh je na naší straně... A to je v pořádku, protože to je náš bůh, kdyby to říkal ten jejich, to by bylo špatně...

na příspěvěk reagoval PetrPan, TheDarKnig

PetrPan

PetrPan (hodnocení, recenze)

Trošku jsem si početl o Knize Jozue a "krutosti" Bible.. zvláštní. Ti kteří byli Bohem určeni k "strašlivé genocidě", tj. pohanské národy obývající Zemi zaslíbenou byli uctívači boha Baala -  např. obětování dětí bylo běžnou praxí,  což potvrzují archeologické vykopávky. Tak jen k té krutosti, ale z druhé strany.   Navíc ten popis mi spíš přijde tak, že za zločin by měl přijít trest a s Boží pomocí i početně slabší může porazit zkaženého silnějšího... Ale samosebou každý to může chápat jak chce,  někdo potřebuje přesné popisky či klíče k pochopení textu, jiný v tom vidí podobenství ...těžko říct kdo  má ten lepší pohled. O Bibli se dá říct s jistotou jediné, sepsali ji muži a proto byla Eva jen žebro, které navíc dalo na hada a svedlo chudáka Adama.. a tak je to do dneška. Nevíte kdo tam vlastně poslal toho hada ? To mi nikdy nebylo jasný.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, flanker.27, Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

A až někdo zmíní deset ran egyptských, budeš sem postovat články o druzích exotických žab? Tak to se těším a jsem v očekávání. Být upozorněn na zbytečný post, kde de facto někomu podsouváš neznalost, je pro Tebe důvod ke zmatenému určování diagnóz, co přijde dál? 

alchac

alchac (hodnocení, recenze)

Sakra, on se změnil slovník spisovného jazyka českého? Oni tam fakt slovo "logický" vyměnili za "hysterický?" No, hlava mi to nebre...

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Spisek 4x jinak o tom samém, vidíš to jako taxativní výčet? Pak to vidíš špatně. Stejně tam není ani zmínka o tom, kolik evangelií historicky bylo a jak dlouho se koncil usnášel na tom, která nechá a kolik jich bude. 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Mimochodem když Kataři se pokusili starý zákon vyzmizíkovat a vycházet pouze z Ježíše, vysloužili si za to křížovou výpravu.

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Jezinka.Jezinka

jsem klidná, jen se mi zdálo, že jsi zbytečně pichlavá :-) To na co jsi poukazovala tam pravděpodobně je, věřím Ti to, ale jak píšu ... Bibli psali lidé. Spíš jsem měla na mysli křesťanství jako náboženství, kde se nekáže o vzájemném ubližování. Napsala jsem Bibli, protože o tom tak mluví ostatní, mám to z jiných úst, že se v ní nemluví o ubližování, tak asi tak

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

A co? Ukaž mi, kde píšu něco o tom, že tam je jen tohle. Ještě jsi vynechal kázání, listy Korintským a tak, což nic nemění na tom, že křesťanskou knihou je Bible mající Starý a Nový Zákon.

Jezinka.Jezinka

Jezinka.Jezinka (hodnocení, recenze)

Ainy

Jen jsem Ti to vysvětlila, přeložila do současné češtiny, stejně tak jsem reagovala na další Tvůj, s původním výrokem tématicky nesouvisející post. Nerozčiluj se. 

Apač: Zda to je ten, o kterém je Nový Zákon je věc názoru, ale vlastně jen potvrzuješ, že křesťani mají Starý i Nový.

na příspěvěk reagoval Ainy

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama