Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Hodíte na sebe ráno župan, promnete si rozespalé oči a prohrábnete si pomačkanej účes, vypadáte hrozně, fakt. Vaše zrcadlo po otázce, kdo je v zemi zdejší nejkrásnější řeklo jen fuj, to jsem se leklo, no comment. Připravíte na kafe a šinete si to v papučích pro noviny a poštu. Jup, dopis, růžová obálka navoněná Chanelem. Máte radost, protože v tomhle balení se vyúčtování za plyn neposílá. Celé rozechvělé pelášíte dom. Elegantně psaníčko otvíráte (čti, snažila jsem se to rozlepit, pak jsem to chtěla zkusit říznout nožem, ale v tom bordelu jsem ho nenašla, tak jsem to roztrhala na cimpr campr). Je to milostné vyznání. Drahá, pokaždé, když Vás vidím, jak v polední pauze baštíte hamburger, jste celá opatlaná a rajče Vám padá na blůzku, tak se mi roztřepou kolena. Jste středobodem mého dne. Cítím Vás v každém okamžiku, v každé molekule, miluji Vás, Váš XY. Přemýšlíte, kdo by to mohl být, roztáčíte svůj mozkový závit na plné pecky, v práci u kopírky se zkoumavě koukáte na svého šéfa, v bufetu na proti na toho hezkého brigádníka. Večer si koupíte láhev vína a sednete si na sofa, zazvoní na vás sousedka, jestli jste do své schránky nedostala její dopis?! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem byl hodne zvedavej, jelikoz jsem videl Formanova Valmonta a podle vsech komentaru melo byt tohle daleko lepsi, ale bohuzel nebylo. Kdybych porovnaval kazdou slozku filmu z Valmontem, tak Valmont jasne vitezi naprosto ve vsem krome jedne veci a to je hlavni herec. John Malkovich je precejen lepsi nez Firth, ale ze by se nejak pretrh to se mi nezdalo. Hlavne ze zacatku pusobil trochu mdle. Protoze jsem znal Valmonta, tak me nemel film prakticky cim prekvapit, takze se po kratke chvily dostavila nuda za coz taky muze fakt, ze film ubiha dost pomalu, nema svih a chybi mu nejake silne sceny. Navic tam, kde Forman dal prvky komedie aby film ozivil se tohle bere porad moc vazne. Navic nejaky skutecne dramaticky sceny se tu moc nenaskytujou, vzdy je tu neco nastinene, ale nedotazene. A Glen Close na Annette Bening nema, Annette byla svine pokazdy, kdyz se objevila na obrazovce, ale Glen (i kdyz hraje slusne a parkrat nakou tu svinarnu udela) pusobi jako takova vtirava starenka. Co se tyce trech mladsich predstavitelu Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves a Uma Thurman byli silene nevyrazni a ani mi do role nijak zvlast nesedli. Celkove jsem byl dost zklamanej a i kdyz ani Formanuv Valmont neni zadne veledilo, porad je lepsi nez tohle. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebezpečné známosti je odporný film. Bol to režisérov zámer, takže je to pochvala. Close a Malkovich sú maximálne nesympatickí, čomu prispeli ich vhodné masky a make up (niežeby normálne boli bohvieako sympatickí, skôr naopak). Takže ďalšia pochvala vizážistom. Nebezpečné známosti sú adaptáciou knihy, ale nedávajú to na sebe poznať, pôsobia akoby boli natočené podľa pôvodného scenára. Takže pochvala scenáristovi. Tak to zhrniem, tento film je veľmi vydarený, ale dobrý pocit z neho mať nebudete. Čo je dobre, inak by ste asi museli mať povahu, ako jeho hlavní protagonisti. Vidieť ho znova zrejme už nikdy chcieť nebudete. Škoda, že nie som fanúšikom krásy Michelle Pfeiffer a Umy Thurman, nehovoriac o Glenn Close. Zato ich hereckým kreáciám nemám čo vyčítať. V ženskom obsadení tak z estetického hľadiska u mňa víťazí Formanov casting. Na druhý krát zvyšujem hodnotenie na maximum. Ješitnosť, pomsta, zrada, krutosť, intrigy a nakoniec láska, čo zvíťazí? ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Historický žánr nepatří k mým nejoblíbenějším, ale tento film mě okouzlil. Nejdříve bych vyzdvihla excelentního "charizmaťáka" Johna Malkoviche, z něhož jsem nedokázala spustit oči, a který se pro role středověkých rytířů, záletníků a svůdníků žen snad narodil. Pak je zde také mnoho ženské krásy a hereckých kvalit v podání Glenn Close, Michelle Pfeiffer a mladinké a okouzlující Umy Thurman (kdo by v té době řekl, že tato nevinná, křehce vypadající, půvabná mladá dívka se o několik let později bude ohánět samurajským mečem, a potřísněná krví svých nepřátel, se bude zběsile hnát za svou pomstou:) Nakonec bych ještě uvedla jeden důležitý a velmi kvalitní prvek, jímž je chytrý a působivý scénář, který dodává příběhu jiskru a šmrnc. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

70% nuda. Koukal jsem na to s holkou, která byla na závěr citově vyklepaná a neschopná komunikace, co hůř, neschopná čehokoli, takže jsem musel já, kterého to citově nechalo chladným, jít na jedno točený. Taková Královna od S. Frearse, to už je jiný aristokratický kafe, tady jsem se i přes nesporně skvělý herecký výkony jenom těšil na konec - a na to pivo. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama