Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Recenze (877)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmu mám rozporuplné pocity. Když to vezmu od konce, tak vše do sebe celkem pěkně zapadá, ale závěr byl přinejmenším rozpačitý. Nemyslím si, že by mohli lidstvo zachránit Inuitka s malým černouškem, což je největší otazník nad smyslem filmu. Celý příběh se tváří jako socialistická vzpoura proti nespravedlivému řádu utopické společnosti, který byl předem daný, ale chudí se chtějí mít lépe a díky tomu rozvrátí a zničí celou společnost - v tomto případě vlastně lidstvo. Co získali? Vlastně nic, ale to nám autoři filmu jaksi již neukázali. Je poté otázkou, zda by mohla společnost ve vlaku fungovat právě i podle rovnostářského řádu, já souhlasím spíše s panem Wilfordem, i když si nemyslím, že to je to nejlepší řešení. Jinými slovy, moc jsem "lůze" nepřál vítěžné tažení. Pokud přestaneme přemýšlet nad filosofickou stránkou příběhu, jedná se o zajímavé sci-fi v neobvyklém prostředí, se svižným a dramatickým dějem. Sice si několikrát tvůrci neohlídali proporce vagonů a občas se film tvářil skoro jako počítačová hra, ale jedná se o zábavnou záležitost, která rozhodně fanoušky žánru potěší. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Jde o velice originální počin mistra Joon-ho Bonga. Jedinečnost nade vše! A přitom tak jednoduše, to se cenní. Nápad se zamrzlou planetou, expres k tomu, trýznění "lidí - póvlů" s vystrkováním končetin do mrazu - bláznivé a přitom geniální. Jen trošku moc dlouhé. Ze začátku jsem se těšil na každý nový neodhalený vagón, copak jen tam na nás čeká za překvápko, s ubývajícím časem se vagóny staly nekonečnými a ten vlak mě opravdu začal srát. Škoda - hodinka a půl by bohatě stačila! 60% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Ledová archa se celou dobu drží příběhu, který směřuje k závěru celého snímku. Na tom všem zakládá, proto je během těch dvou hodin plno nesmyslů, plno scén co nejsou vůbec potřebě, plno věcí bez čeho by se děj obešel, ale hlavně aby to došlo k potřebnému závěru, leč také je tam plno zajímavostí co se jen tak nevidí, jako třeba momentka v podobě odhozené cigarety atd., které zlepšují sledování těch šílených 126 minut.. .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

hodnocení. Pravda, úvodní půlka je trošku zbrklá v nástinu děje, ale strašně "milá" svou nekompromisností a béčkovostí. A pak když jsem poprvé uviděl Johna Hurta v antiutopické pos-apo scifi, tak jsem tomu filmu příl od prvního záběru. Fakt mne bavila ta nesmlouvavost a brutalita s hravostí a postup vlakem jsem si fakt užil. A velká pecka byla s jakou nekompromisností tvůrci přistupovali k likvidaci skoro hlavních postav. "Mysleli jste, si, že budu jedna z hlavních postav? AAAAAAND v příštím záběru je po mne" Přišlo mi, že to v půlce prakticky přeplo žánr a z divoký akční řežby se stalo solidní drama scifi s přesahem a vůbec se tady nebojím slovo přesah napsat, protože to na nějaký věci odkazuje celkem trefně a skrytě. I když ten zábavnej element vyzdvihuju, tak by bylo docela škoda zaškatulkovat si to jako béčko, protože to dost post-apo existenciálních věcí vyřešilo daleko líp, než většina áčkový produkce. Milej mi přišel twistovej závěr a fakt jsem dost čuměl při Evansově coming outu s kanibalismem. Potěšila jedna česká věta ve filmu. 9/10 tady není o čem, dost bych se na to rád podíval v kině, tak snad aspoň na nějakém fesťáku, když už se na tom podíleli Češi a dost by mne zajímal český název, já bych tomu klidně napálil Vlak dětství a naděje ()

Pugo 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo ale nejakým čudným spôsobom ma ten film bavil. Po nezáživnom trailery som sa dočkal vydareného mixu rôznych žánrov, sympatického kompromisu ázijského filmu a hollywoodskej výpravy. Postavy, akcia, postupné odhaľovanie vlaku a ku koncu aj nejaká hlbšia myšlienka a niekoľko silných/brutálnych momentov. Výborný mix. Od Cabin in the Woods som niečo podobné nevidel. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Za co 70%.Bizárnost z toho filmu sice chrstá na všechny strany,ale jinak kousek po kousku nehorázná nuda-Proč tyhle šikmooký mamlasové,točící podobný bejkárny,nezůstanou doma za pecí.Stejně hovadoidní jako Stoker vod Párka .30%. ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Slušnej nápad (byť nepůvodní) a vymazlená produkce, ale béčkovej casting, otravný klišé a rezignace na selskej rozum to nakonec zabily. Brutálně promarněná příležitost. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Producentská porada: "Přátelé, jsme ve srabu. Nemáme peníze a chceme točit postapokalyptické scifi. Ne, nemůže se odehrávat ani ve vesnici. Máme jen několik kontejnerů. Že scifi o vlaku uhánějící zmrzlou zemí? Hm... to zní zajímavě. Ve většině vagónů nebudou okna a u těch pár co ano se vyřádíme se CGI. A kdo z hvězd v takovém filmu bude hrát? Ed Harris by si mohl vystřihnout vedlejší roli. Nemáme moc peněz, aby hrál hlavní roli." Tak nějak takhle mohla opravdu preprodukčně vzniknout Ledová archa. A jaký je výsledek? Vcelku svěží, dramatický a originální. Svět smrsknutý do opravdu dlouhého vlaku, který již 18 let jezdí v kruhu. Líbilo se mi to, užíval jsem si to, a až na pár hluchých míst musím před tvůrci smeknout. Určitě to bylo extrémně levné, ale to ať vezme čert, v tom kvality vždy nehoří. A tohle kvalitní bylo i tak. 75% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se poměrně dlouhé stopáže vzhledem k relativně jednoduché premise, délka ale nakonec nebyla tou největší potíží. Odsýpá to totiž docela rychle, jen to co se děje, občas praští svou nedotažeností nebo naopak přemrštěností do očí, což jinak nápaditému a špinavému filmu s dobrým obsazením neprospívá. Čekal jsem i kritizující podtext, jenže ten se skoro vůbec nedostaví, a když už tak působí přinejmenším zvláštně a ploše. 3,5* ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Nekonečný vlak co nikdy nestaví a je v něm celý svět. A lidi co žíjou na samém konci se bouří a snaží se dostat do lepší vrstvy a nejlépe až na začátek. Zajímavá vize světa, nerad bych jel v tomhle vlaku, zvláště vzadu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako nesmírně zajímavé téma, taková hra o přežití, i když je to na druhou stranu trochu okoukané, když vezmeme v potaz třeba Hunger Games, tam se taky chce nižší třída dostat k té vyšší kvůli pomstě, ale tohle se odehrává vše a jen ve vlaku a tím je to zajímavější a napínavější. Tilda Swinton (jestli to byla vůbec ona!) byla naprosto dokonalá a moc se mi líbila, škoda, že skončila tak brzo. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Akčných scén sme videli hojne, ale chýbal mi viac do detailov premyslený príbeh a pozadie jednotlivých postáv. Vo filme sa ich vyskytlo celkom dosť ale len s malým počtom sme sa oboznámili bližšie. Navyše pozadie príbehu, fungovanie vlaku, všetko malo hrozne veľké medzery v logike a zákonoch fyziky. Príbehu chýbala zmysluplná pointa. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

strášne dlheeee POSTAPO :). Ale kukatelné. Zaujímave vyústenie aj keď si tu poslednú časť s edom viem predstaviť aj inak. Aj tak mi vŕta v hlave čo tak vysoko v horách robil ľadový medveď, živiaci sa viac rybami, hm ... smiešne .... asi nám chcel scenárista naznačiť , tam kde je medveď je život .. hmmm ale v Skalistých horách ??? ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Možná by neškodilo trochu déle pobýt ve střižně, protože čas od času se to dost vleklo. Jinak to ale byla brutálně podaná kritika současného světa s několika kurevskými hláškami ("Kola se musí točit a vlak jede dál"), samozřejmě myšleno globálně. Když se k tomu přidá dobrý konec, tak je z toho velmi příjemné překvapení. 90% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Joon-ho Bong má zkrátka osobitý styl, který nemůže sednout každému. Po nedávné ujeté Okje jsem se do Snowpierceru pustila jako do jednoho z dlouhodobých restů. Příběhově je to trochu nuda, ale občas to rádo změní žánr a překvapí vizuálem jednotlivých vagonů. Mám ráda tyhle filmy, které se odehrávají v uzevřeném prostoru, zvlášť v takovém jako je vlak. Barrandovské inteiéry musím pochválit, za to exteriéry a záběry na vlak byly jako pěst na oko. Tilda Swinton opět září v kontroverzní a odpudivé roli, protože to už je prostě její úděl. Brutalita, bojové scény a brodění se na začátek vlaku přes různé společenské vrstvy, sem tam nějaké to filozofování bylo jedno z těch potěšujících věcí. To samé platí i o notném množství českých účastníků na tomto projektu, protože polovina titulků je plná pouze českých jmen. Nicméně jako kultovku tento snímek necítím, z nějakého důvodu jsem nedostala prostě ten stoprocentní zážitek, nýbrž jen zajímavou oddychovku. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Dokonalá metafora totality zasazená do jedoucího vlaku zamrzlou krajinou. Dobře natočeno, bravurně odvypravávěno, pár skvělých výkonů (že jede Bell na 527% beru automaticky) a celkový plánovaný feeling u mě splnil účel. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Navzdory mému nízkému hodnocení to byl hodně zajímavý film. Pro milovníky postapokalyptického žánru jak stvořený. Na druhou stranu zde bylo nedotažených tolik věcí a tak moc nezodpovězených otázek, že mě to štvalo. P.S. počítačové efekty taky nic moc, co? ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Jako dlouholetému recenzentovi se mi věru nestává často, že se tvůrci v nejmenším neodvážím mluvit do jeho světa a konceptu a s otevřenou pusou hltám další a další tuny jeho šílených nápadů, užívaje si, jak neskutečně barevný mix dohromady tvoří. A přesně takové filmy miluju ze všeho nejvíc. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama