Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

cariada 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie plná falešného hrabě a sekretářky . Co by člověk neudělal pro růži. Asi každému se líbí Nataši houpačka do okna. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna ze stále nezapomenutelných komedií Martina Friče z doby, kdy nám tolik do smíchu nebylo. Přesto Eva tropí hlouposti je důkazem geniality Fričovy režie. Má humor, kterému se smějeme ještě dnes, který nikoho neponižuje, ale je všudypřítomný, v postavách i kolem nich a prostě se jen bavíte, smějete, od začátku do konce. Zvláště velký palec nahoru si zaslouží výtečná Nataša Gollová a Oldřich nový. 80% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Příjemná letní komedie, která je plná optimismu, nevtíravé a hlavně inteligentní zábavy, která dokáže krásně zpříjemnit strávený čas. Prostřední část, když už je zápletka rozehraná, je sice slabší, ale skvělý rozjezd a hlavně ukončení spolu s prvotřídnimi herci a gagy neduhy dokonale vynahradí... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Film Eva tropí hlouposti je burleskou nezbedného rozpoložení. Martin Frič obohatil nenáročnou předlohu Fan Vavřincové vitalitou a nakažlivou radostí ze života, s ní se obyčejný život stává hrou v nikdy neustávajícím pohybu i ve skutcích a pocitech ironické a parodické nadsázky. Dychtivost hltá krásy života, melodramatická potřeba trhu je obarvena mámivou vůní tajemství, úskoků a zločinů. Ztřeštěnost se naštěstí nevzdává ani tváří tvář propukající panice, vždyť výsledkem střetu hříchu a pokání je vzájemná harmonie a náruče lásky. Hlavním prameništěm ztřeštěnosti burlesky je Eva Norová alias Eva Norbertová (pozoruhodná Nataša Gollová), energický živočich ženských půvabů. Život se nasává bez starostí i bez zbytečně malicherných zábran, impulsem je radost, ziskem se stává poznání lásky a naplnění. Hlavním mužským prameništěm je Michal Nor alias hrabě Johny Camel (velmi zajímavý Oldřich Nový), Evin starší bratr, úspěšný i na zahraničním trhu práce. Obratně využívá nabídnutou příležitost k prohloubení romantického okouzlení. Gentlemanství se nakazilo všeobecnou náladou rozvernosti. Důležitou postavou zlehčených melodramatických funkcí je Eliška Záhorská (zajímavá Jiřina Sedláčková), atraktivní dcera sousedů tetičky sourozenců Norových. Její úporná snaha o vymanění se z matčiných sobeckých představ budoucnosti přináší vzájemné okouzlení a nestandardní proces namlouvání. K výrazným postavám patří též dr.Jiří Novotný alias Jiří Kučera (příjemný Raoul Schránil), tajemník Eliščina otce - továrníka. Pracovní povinnost je snahou o dosažení čistě soukromé satisfakce za předchozí příkoří. Z dalších rolí: laskavá, moudrá a zdá se, že na vše připravená Pavlína Norová alias teta sourozenců Pa (Zdeňka Baldová), Eliščin neustále odmítaný a nešťastný nápadník Zdeněk Kolář (Josef Gruss), dobrotivý Eliščin otec, vášnivý zahradník a tichý továrník Tomáš Záhorský (Gustav Hilmar), jeho panovačná a hamižná manželka Emilie (Marta Májová), tetina odmlouvavá služka Klotylda (Ella Nollová), či pravidelným čtením detektivních románů načichlý sluha u Záhorských Jan (Bolek Prchal). Eva tropí hlouposti není první filmovou ztřeštěností Martina Friče, ale patří k těm bezprostředně účinnějším. Film je plný radosti, energie a parodujících tendencí melodramatického sténání. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Šaškování Gollové je nakonec ten faktor, který to vytáhl na čtyři hvězdičky, protože jinak se jednalo o klasický starý film, který je sice hezký na shlédnutí, ale současný člověk z něj už moc nevyždímá, což se po téměř osmdesáti letech dalo čekat. Na jedno podívání to ale bylo fajn a mám zas odškrtnutou jednu povinnost. 75% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nový coby anglický baron s neznalostí "svého" jazyka pobavit dokáže, stejně jako Gollová, která chodí dveřmi tehdy, jen když má problémy. Ovšem film samotný je někdy až tak ujetý, že to někdy působí spíše trpce. Navíc toto duo natočilo lepší komedie a třeba ve srovnání s americkou Leopardí ženou prohrává film ještě výrazněji - nalejme si čistého vína, ale Katharine Hepburn tenhle typ role zahrála podstatně lépe... Lepší tři hvězdy. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Zavítejte do dob, kdy Oldřich Nový ladně proskakoval oknem a kdy Nataša Gollová padala, kde se dalo a Josef Gruss za ní nezaostával. :-D ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzábavnějších komedii předválečné české filmografie. Gollová a Nový jsou výteční stejně jako i další herci, děj má spád, je stále se čemu smát. Špička z klasických filmů. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Eva tropí hlouposti, ale rozhodně v tom není sama. Nataša Gollová i Oldřich Nový si role ztřeštěných sourozenců užívají, a krutopřísná tetička je alter-ego mé babičky. Sečteno a podtrženo, můj nejoblíbenější staročeský film je právě tento a žádný jiný. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V knize o Gollové od Cibulky jsem četl, že se jedná o nejlepší rok Natašiny kariéry. Je to možné, přesto její herectví dozrálo až později, její nejlepší film je bezesporu Šťastnou cestu. Zde je její komika ještě neumělá, všechno je moc strojené. Scénář je fričovsky "gangsterský", což mi ne úplně sedí. Nudil jsem se poměrně značnou část filmu. A tak by to ani nestálo za řeč, nad průměr film ale posouvá výborná Baldová, chemie páru Nový-Sedláčková funguje taky výtečně. Nakonec přece jen 70% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Situační a konverzační hra světového formátu, ve své studiové tovární snovosti prostá pozemských vášní ("Děti, polibte se !"), které ovšem Nataša jako nedostižný vzor dívčí rozpustilosti přes veškerá podezření vzbuzuje měrou vrchovatou a zastiňuje i velekrasavici Májovou. "Proč jste na mě vybafla, slečno ?" Příkladně vyvážený dramatický útvar se stylovým Faniným scénářem, vzorně filmově rozpracovaným do podrobností poetických předělů, kaskadérských vložek, hrabat Kejmlů, tajemníků a sekretářek i sešitkových vloupání, vždy sloužících příběhu. ♫ Hrály dudy v komorní crazy komedii s dokonalou velkostudiovou filmařinou a hvězdnými hereckými výkony bez vedlejších rolí od továrníka přes Zděnka po hospodyni. Zkrátka Zděnečkovi vržou botičky v úplně jiných pokusech o komedie z jiných dob. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Československá reakcia na vtedajšie americky hyperúspešné crazykomédie ala Grant/hepburnovky už zo súčasného hľadiska nemôže pôsobiť bohvieako úžasne. Trochu sme ako diváci predsalen zostarli. Takže tu by som rozhodne nevyzdvihoval nejakú nadčasovosť. Ale Oldřichova klasická (a vždy spoľahlivo baviaca) poloha do celého toho bizáru vnáša kus tradície starých českých komédií. A toto ozvláštnenie mi veľmi príjemne sadlo. A na tropiacu Evu mi nie je za potreby hľadať iné prívlastky ako je Roztomilosť. :-) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Raoule, jediný jsi mezi všemi, nejen divačky dříve narozené, zahořely...Tajemný pan tajemník, švihák elegán, žádný čtrnáctý u stolu..." ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších filmů téhle éry. Pánové jsou džentlmeni nebo popletové, dámy jsou krásné a nádherně obečené (bílé šaty na plese jsem Nataše Gollové záviděla už od dětství!) a všichni proklatě vtipní! ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Výborná Gollová, její bratr Nový a tetička Pa. Trojka postav, díky níž se budete celou dobu usmívat, při troše popuštěných citů i rozplývat nad tehdejšími manýry. ()

Reklama

Reklama