Reklama

Reklama

Je to jen vítr

  • Maďarsko Csak a szél (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Někdy se zprávy šíří neobyčejně rychle i bez pomoci médií. Stejně se obyvatelé v maďarské obci dozvěděli o násilném úmrtí několika členů romské rodiny. Pachatelé unikli a nikdo neví, kdo se dopustil trestného činu. Policie jen neschopně přihlíží. Členové další romské rodiny, kteří žijí nablízku tuší, že nalezené oběti slouží k potvrzení jejích skrytých a pečlivě potlačovaných obav. Je nutné rychle něco udělat, tma přicházející se soumrakem může skrýt cokoliv... Film, který nezakrývá protirasistické záměry, natočil uznávaný maďarský režisér Benedek Flieghauf, podepsaný pod tituly Houští, Mléčná dráha, Lůno. Také tentokrát se zvolený příběh vyznačuje jeho výraznou práci s filmovým obrazem a se zvukem. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Neskutečná vymývárna mozků. Otec za "prací" v Kanadě?!?! Jedině za dávkama, když jim je nedali, a chtěli po nich skutečnou práci, tak čmoudi dolezli zpátky a tento debilní stát jim ještě musel zajistit ubytování, aby to nebyla "diskriminace a rasismus". Nesmysl až na půdu...

na příspěvěk reagoval Dadel

CerstvySneh

CerstvySneh (hodnocení, recenze)

Prosim vas, ja som si tento film mohla pozriet vdaka uzasnym technickym vymozenostiam doby a dala som si ho nahrat. Ale ten sialeny set-top-box mi skoncil naravanie asi 5 minut pred koncom a ja chudak doteraz neviem ako sa ten film skoncil :( A neviem sa k tomu koncu nijako dostat. Viete mi prosim niekto povedat, ako to dopadlo?

na příspěvěk reagoval Dadel

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

JohnyMaSpani

No vida, tak ono to umí i celá souvětí. Podle toho, jak ses tu prve projevil, si tě přitom někdo mohl klidně zařadit mezi ty, co neumí do pěti počítat (= ty, co nejsou zrovna hodnotnými členy společnosti). Ještě, že mám tu konkrétní zkušenost, že první dojem bývá často mylný, že? O tom jsem se nesčíslněkrát přesvědčil na vlastní kůži: Stačí těmhle zdánlivým hlupákům dát jen trochu prostoru, a rázem člověka hodně pozitivně překvapí. ;)
Ale dost, ani já tu nechci začínat debatu. K té jsou koneckonců potřeba lidi přístupní novým myšlenkám, a to ty s prominutím nejspíš nebudeš, když si tak zakládáš na svých stereotypech. (Mimochodem, tvoje domněnka, že když bydlím v Praze, tak nemám s cikány zkušenosti, mě skoro až rozesmála.)
A pokud jde o moje "poučování žertujícího" a neoprávněné "označování za xenofoba", tak si tu diskuzi radši přečti ještě jednou a pomalu. Žij blaze. :)

JohnyMaSpani

JohnyMaSpani (hodnocení, recenze)

Stegman

Tak třeba to, že někdo tady pouze žertuje a ty začneš poučovat a moralizovat ... Taky to, že někdo má konkrétní zkušenost a ty mu ji vyvracíč a označuješ ho za xenofoba ... Ale to je typický pro Prahu, tak je máte všichni rádi, protože nemáte možnost to vidět na vlastní oči. Opravdu ti přeju, aby jsi brzo potkal typického zástupce tohoto etnika (tedy skupinu) a přesvědčili tě na vlastní kůži o tom, jak hodnotní členové naší poslečnosti to jsou. Protože ty s nima evidentně žádnou zkušenost nemáš. Tím tady ale nechci začínat dlouhosáhlou debatu ani je urážet, jen říkám, že já žiju ve městě, kde je jich hromada a je mi z toho na blití ... Slušnýho neznám ani jednoho a to se tomu nijak nebráním. Neříkám, že mezi nima slušní lidé nejsou, ale to je plivanec v moři.

na příspěvěk reagoval Stegman

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

Právě se mi smazal asi 300 řádkový příspěvek do diskuse, znova to psát vážně (alespoň teď) nechci. Ale když to zkrátím, jsem zásadně proti rasismu. Suďte člověka, ne skupinu.

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

Stegman: tím takový myslím jinej, než všichni z tohodle etnika co jsem zatím potkal/poznal/viděl

Hoyt

Hoyt (hodnocení, recenze)

Na tohle se nemůžu dočkat až to někde vyjde. Po Lůnu čekám jen to nejlepší :-)

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

jarkolar: Píšeš, že "to" vidíš ve svém městě dennodenně a že jeden z 20 není "takový". Co myslíš tím "to" a "takový"? Promiň, ale já předsudky nemám, takže neumím (nechci) odhadnout, co tím myslíš. Ať už je ten tvůj názor ale jakýkoli, je škoda, (že si myslíš,) že se už názorově nevyvíjíš. Přeju ti, ať to překonáš.

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

Stegman:  spíš žiji v městě, kde to vidím denodenně a jsem v tom víceméně utvrzený... to že jeden z 20 takový není ještě neznamená, že změním svůj názor na všechny

navíc to bylo míněno jako vtip, ikdyž je to pravda, ale rozebírat jsem to rozhodně nechtěl :o))

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

jarkolar: "Předsudek" je složenina slov "předem" a "soudit", zkrátka odsouzení bez důvodů. Takže jediná možná odpověď na tvoji otázku je: Ano, k předsudkům není potřeba důvodů. V historii se to už ostatně ukázalo nespočetněkrát: pogromy na Židy, strach z islámu, atd. U protiromských nálad je to totéž v bledě modrém: Stačí trocha mediální masáže a za chvíli tu máme "odvěkou" nenávist a původce všech problémů.

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

Magyar:  myslíš, že kdyby k tomu nebyl důvod, že by vůči nim byly nějaký předsudky?

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

"Otec je za prací v Kanadě. Matka má dvě zaměstnání a stará se o svého nemocného otce."

 

Tak v tom případě to není drama ale scifi.

Související novinky

Letos v Marienbadu

Letos v Marienbadu

19.08.2019

V srdci malebných Mariánských Lázní se v termínu od 28. do 31. srpna 2019 uskuteční již čtvrtý ročník Marienbad Film Festivalu. Poklidné lázeňské město přivítá na konci prázdnin festival zaměřený na… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama