Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

VOD (1)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Svetový policajt píše dejiny aj cez takéto filmy, prečo nie, kinematografia je súčasťou propagandy odnepamäti a nemožno ju zanedbávať. Keď si odmyslím hrdinský pátos, tak natočiť film o akcii, o ktorej sa veľa nevie a trvala asi 10 minút, nie je jednoduché hoci sa zvolí polodokumentárna forma. Tak som sa prenudil cez prípravy, politické snahy o povolenie akcie od prezidenta, prehliadky špionážnej techniky a súkromné rozhovory vojakov až k akcii, ktorú sledoval celý americký výkvet pekne online na veľkej obrazovke. –––– Preferujeme zabiť, nie zajať. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá vojensky ladená akčná dráma. Má pomerne dobrý príbeh o pátraní, sledovaní a zneškodnení Usámu bin Ládina. Spracovanie je celkom slušné, táto polodokumentárna forma je síce pomerne zbytočná, ale nemôžem povedať, že by to filmu výraznejšie ublížilo. Hlavnou slabinou filmu sú bezpochyby tie zbytočné rozhovory do kamery, hlavne pri členoch špeciálnej jednotky, toto ma vôbec nezaujímalo, ale našťastie toho nie je až tak moc, väčšinu času tu tvorí spravodajská činnosť, pričom na všetko to sledovanie a overovanie informácií sa pozerá dobre, nesklamú ani vojenské tréningy a v záverečnej dvadsaťminútovke sa to už slušne rozbehne a film sa už venuje tomu hlavnému, samotnej vojenskej operácii a ani tá nesklame. Očakávane sa tu nájde aj dostatok patriotistických rečí, pri ktorých je potreba vypínať mozog, ale dá sa to zniesť, takže žiadna výrazná slabina, ktorá by filmu radikálne ublížila sa tu nenájde. Čo sa týka akcie, tej tu samozrejme až tak moc nie je, v úvodnej časti sa nájde jedna menej výrazná akcia a potom tá hlavná, záverečná a celkovo akcia je tu slušne natočená, kedy tento dokumentárny štýl dobre využíva, je aj pomerne napínavá a pôsobí úplne realisticky, takže som spokojný. Herecké obsadenie je skôr rozporuplné, samotná vojenská jednotka si ma moc nezískala, jednotlivým členom chýba charizma a ani tie zbytočné rozhovory im vôbec nepridávajú, ale ako vždy ma bavil William Fichtner, Robert Knepper v úlohe vojenského veliteľa a ešte pár vedľajších postáv. Réžia a technická stránka ako celok pôsobia dobrým dojmom, občas nejaké detaily zaostávajú, ale v rámci možností je to dobre zvládnuté. Tohto filmu som sa veľmi obával, ale zároveň som si ho musel pozrieť, pretože na jednej strane filmy s tématikou špeciálnych jednotiek vyhľadávam, ale zároveň mi vadí táto súčasná americká prezentácia, v ktorej sa hrajú na jediných správnych, kladných a civilizovaných, ktorí si všade môžu robiť, čo sa im zachce, ale ostatní sa musia starať len o seba, čo síce platí aj o tomto filme, ale pri vypnutom mozgu aspoň v prijateľnom spôsobe a množstve. Na väčšinu času sa pozerá dobre, znovu si to už pravdepodobne nepozriem, ale pozretie neľutujem. 61% ()

Reklama

kusaj 

všechny recenze uživatele

Docela dobrej kousek. Čekal jsem TV béčko nebo céčko a dostal jsem překvapivě slušnej "polo-dokument". Žádná velká akce, trochu střílení, které vypadá uvěřitelně. Někdo píše, že je ve filmu občas patos. Jo,je, ale to k amíkům patří, jinak by to ani dělat nemohli:) Jo a líbí se mi ta muzika, k tomu tréningu dokonale sedí. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Paradokumentární rekonstrukce zásahu amerického "dream teamového" komanda Seal Team Six v Abbottábádu není úplně marnou záležitostí, avšak trpí dvěma zásadními neduhy. Překvapivě nelze vyčíst nedostatek financí. Jasně, je to televizní produkce (National Geographic), leč akční scény jsou zvládnuté dobře a celkově vizuál je ucházející. Problémem je jednak značná zkratkovitost, za druhé absolutně nevěrohodné a necitlivě natočené rozhovory s "členy" týmu - ty někdy vyloženě ruší či jsou repliky tak naivní, až je to úsměvné (dramatická linka o osobních životech jednotlivých SEALů je absolutně nadbytečná = o emocích se nedá mluvit). To je určitě škoda, protože druhá - akčnější - polovina, včetně samotného zásahu, má docela spád a je zručně zrežírovaná. K obsahu je těžké se vyjadřovat, jelikož kontext je postižen velmi povrchně a jednorozměrně. Cílem akce byl satanský vůdce al-Kaidy a jen jeho smrt je spravedlivou a důstojnou odvetou za 9/11 - inu, schématičnosti a účelovém zjednodušování bylo učiněno za dost. Militarismus, patriotismus a služba, to jsou základní ingredience, proti kterým osobně v rámci příběhu problematizujícímu americkou identitu, světonázor, kulturu a dějiny nic nemám, ale pořád je třeba, aby se tlačení na pilu chopil někdo zřučnější než John Stockwell. Škoda, tvůrci se měli více soustředit buď na celý kontext, ale spíše se vykašlat na legitimitu zásahu a věnovat se více technickým věcem a 2. květnu 2011. Nicméně, ztráta času to není a hlavně: "Pro Boha a zemi, hlásím Geronimo. Geronimo E. K. I. A." Raději si však přečtěte knihu "No Easy Day" od Marka Owena (pravým jménem Matt Bissonnette - člen Seal Team Six při zásahu proti bin Ládinovi), protože se toho dozvíte nesrovratelně více. Mimochodem, samotná likvidace saúdskoarabského teroristy je zachycena zřejmě velmi nepřesně. 3/10! ()

mackey 

všechny recenze uživatele

Na televizní věc docela dobrý. Potěšil Knepper a Fichtner. Co se týče věcnosti, tak to ponechám dějinám, ale vzhledem k tomu, jak trapně bylo dle oficiálních informací údajně s OBL zatočeno a s jeho tělem naloženo, resp. nenaloženo (což tenhle film logicky jen kopíruje), je vlastně docela symbolicky legrační, že ho ve filmu odbouchnul zrovna T-Bag. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. (Langy10)
  • Producent filmu Harvey Weinstein ho nechal přepracovat, protože chtěl zdůraznit důležitost role amerického presidenta Baracka Obamy v popisovaných událostech. V televizi byl navíc vysílán 4. listopadu 2012, tedy dva dny před americkými presidentskými volbami, a to oproti film Zero Dark Thirty (2012), který se věnuje stejnému tématu, ale byl vysílán až po nich. (JoranProvenzano)
  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama