Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to dějově celé nesedlo, stejně jako mi přijde, že už jsem viděl až moc filmů v krátkém časovém rozpětí, což vede k tomu, že de Funèse vidím jako člověka, který hrál většinou až příliš stejně. Patří to k jeho osobnosti, ale tady mi to místy přišlo až moc otravné. Jsou zde dobré části, ale asi mám také problém s historickým pojetím. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejúchvatnějších a nejzábavnějších komedií, která nádherně zesměš'nuje intriky mocných, kteří vládnou obyčejným lidem. A i když je to zasazeno do historického Španělska, rozhodně neztratilo nic na svojí aktuálnosti. Nejprohnanější intrikán je ministr financí Don Salluste de Bazan (vynikající Louis de Funés, který si krásně užívá své moci), který je nádherně chamtivý a nebojí se rozhodně žádného podrazu, ani úskoku, ani věrolomnosti, pokud není po jeho. Sám se stává obětí intrik a tak zaútočí přímo na španělského krále (Alberto de Nendoza) prostřednictvím nápadníka pro královnu (půvabně naivní Karin Schubert). A protože nechce Sallustovi pomoci jeho synovec Don Cesar (Gabriele Tinti), musí vše řešit přes svého sluhu Blaze (dobrý Yves Montand), který se dostane na Sallustovo místo a do královny je zamilován. Neintrikuje jen Sallusto, ale i ostatní španělští grandi (Don Jaime de Mora y Aragón, Eduardo Fajardo, Antonio Pica, či Joaquín Solis) a tak o intrikánské i skutečné souboje není nouze. A do toho ještě Dona Juana (Alice Sapritch), která uhání Blazeho a doufá, že s ním přišla o panictví. Vskutku nádherné zesměšnění mocných, kteří touží jen po majetku a moci a Sallusto je nakonec ochoten se stát i královnou. A i s klášterně upjatým a vznešeným palácem Estoril. Zkrátka vynikající zábava, která nekončí ani v otroctví. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď v posledných rokoch vidím filmy s Funésom, Richardom alebo Bourvilom dostavuje sa u mňa pocit trápnosti a zahanbenia, že som sa kedysi dokázal celkom dobre baviť na niečom takom. Nie je to tým, že by som na staré kolená stratil vzťah k humoru. Skôr tým, že v rastúcej konkurencii som stratil vzťah k tomuto prvoplánovému humoru. Rozmary mocných som ešte nevidel a v kútiku duše som dúfal, že sa snáď stane zázrak a tých 81 % bude odôvodnených. Zázrak sa nestal, dve hviezdičky sú prejavom môjho dobráctva a nedopozeraný film znakom toho, že si vážim čas, ktorý neúprosne ukrajuje z môjho života. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Gérarde, napiš mi roli opravdových sviňáka..." řekl Louis. Podařilo se. Louis je zlý, ironický a na vrcholu své kariéry. No a kdyby hrál Blase Bourvil...byl by to film, servírovaný na stříbrném podnose pro opravdové filmové fajnšmekry. Ale i tak to není vůbec špatné! Řečeno slovy jiného uživatele CSFD...nejoblíbenější film mé máti s Funésem! :-) Jen škoda, že nebyl natočen Krokodýl... TY NEJSEŠ KRÁSNEJ, ONA JE KRÁSNÁ, TY NEMÁŠ ANI VINDRU, ONA MÁ VŠECHNO, TY JSI IDIOT, VONA TAKY, JE TI SOUZENA...KRÁLOVNA! ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • V úvodní scéně projíždí kočár kolem zámku La Calahorra v provincii Granada. Zámek lze vidět napravo od cesty na kopci. (Aelita)
  • Po smrti Bourvila, původně zvažovaného pro roli sluhy Blazeho, bylo rozhodnuto o angažování Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí. O této volbě nebyl zcela přesvědčen Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), ale vzhledem k vynaloženým prostředkům v přípravném procesu nakonec k natáčení s Montandem svolil. Další problém bylo Montandovo levicové přesvědčení a nenávisti k autoritářskému režimu generála Franca, které ohrožovalo natáčení ve španělských exteriérech. I to se podařilo překonat a natáčení nakonec začalo v dubnu 1971. (argenson)

Reklama

Reklama