Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zuydcoote je místo, kde bych určitě nechtěl strávit dovolenou. Pláž nacházející se na severu Francie je těžce přeplněna francouzskou armádou podpořenou anglickými vojsky utíkajícími zpět do Anglie. V této vřavě se odehrává příběh vojáka, jeho víkendová historka o tom, jaké to ve válce opravdu je. Jediný víkend dokazuje to, že se člověk nedokáže nudit. Jean-Paul Belmondo sice hraje trochu vážnější roli, ale neexistuje aby se neotáčel okolo nějaké dámičky. I zde hraje takováto dámička zásadní roli a co je hlavní, celý příběh a vlastně víkend pohodlně zpříjemňuje. Jenže to by zpříjemňovat neměla. Celý příběh je totiž jedno velké utrpení, se kterým se vojáci utkávají po celý průběh samotné války. Líbí se mi, jak film není nijak velkolepý a přitom přínosný co se historie týče. Je málo takovýchto válečných filmů, které jdou takzvaně proti davu. Většinou se točí film o válce hlavně z důvodu velkoleposti, tenhle je točen proto, aby poukázal na život vojáků, které zaměstnávala válka, tak jak jsem to snad nikdy neviděl a přitom to vypadá tak nádherně obyčejně. --- Cos dělal dneska? - Zabil jsem krysu - Proč? - Nevim, tak jsem zabil aspoň něco v týhle válce. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nekonečně dlouhý a především beznadějný víkend ... zdá se, že už nemá smysl bojovat - jde jenom o to nějak přežít. Maličko cynický přístup nevylučuje lidskost - ani ryze francouzskou svobodomyslnost při vyobrazení doby, kdy se smrt stala tak samozřejmou součástí života jako každodenní cesta do práce. ----- "Hele, Piersone, není to sice originální, ale co přitom dělá ten tvůj Pánbůh ?“ ----- "Jak tak koukám, o tebe se postaral.“ ----- "Proč jenom o mě ? Neumí dělat víc věcí najednou ?“ ----- Není to příběh o hrdinství a velkých bitvách, ale o osudech lidí, které pohltila válka a kteří už rezignovali na spoustu věcí - přesto se snažili neztratit vlastní tvář. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Vojny sa nevyhrávajú evakuáciami. Aj keď operácia Dynamo bola určitým spôsobom úspechom, stále išlo o porážku. Veď stav spojeneckých vojsk bol katastrofálny a Briti prišli o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov. Operácia Dynamo začala 28. mája evakuáciou prvých 17 804 vojakov a pokračovala až do 1.6.1940, ale z dôvodu aktívnych útokov Luftwaffe od toho dátumu sa evakuovalo už iba v noci. V menšom tempe pokračovala až do 4. júna kedy previezli 26 tisíc francúzskych vojakov a zvyšok francúzskych vojakov ponechali svojmu osudu, velitelia v Británii sa zhodli, že ich evakuácia je zbytočná a vyžiadala by si nadmerné úsilie a neprimerané straty. A tak táto armáda o sile 40 000 vojakov sa nakoniec vzdala Nemcom. Aj začiatok tejto veľkej námornej operácii sa niesol v obrovskom chaose. Množstvo opustených nákladných áut blokovalo prístupové cesty, situáciu sťažovali i utečenci presúvajúci sa všetkými možnými smermi. Prečo Nemci nepokračovali v aktivite a umožnili záchranu britských armádnych zborov dodnes nie je spoľahlivo vysvetlené. Film je rozdelený do troch dejových pásiem a myslím si, že to bolo dobre riešenie. S údivom musím povedať, že historický je úplne presný. Vo filme boli použité skutočné bojové krížniky a nie animácie CGI. V skutočnosti ide o remake s rovnakým názvom z roku 1958, 2004 s autentickými výpoveďami tých, ktorí prežili. Najkrajším aktom filmu je, že nepriateľ tu nie je zobrazený priamo, ale očividne je chápaný ako neviditeľné zlo z jeho bombardovania pláži, kde nieto kde sa skryť a z potápania lodí, ktoré potom Britom chýbali. Mne osobne sa viac páčil tento film ako ostatné filmy zaoberajúce sa touto témou Dunkirk, 1958, 2004, 2017, Dunkerque: záchrana expedičného zboru, 2004. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem přečetl předlohu a už když jsem ji četl, tak jsem si představoval, jak by to vypadalo na plátně... a to jsem vůbec netušil, že už v roce 1964 byla kniha skutečně zfilmovaná. Asi by mě nemělo překvapit, že Maillata hraje Belmondo, že? Film se drží předlohy vcelku dost věrně a občas dokonce trochu suché vyprávění vyšperkuje nějakou akcí (Pinotův kulomet versus "stuka") a obecně hezkým vizuálem, ačkoliv občas jsou ty změny trochu "na sílu" - viz jeptišky. V podstatě mám pocit, že film je lépe zpracovaný a z knihy si bere jen to nejlepší. Kdybych knihu neznal, tak hodnotím asi hůř. Ve smyslu - lépe tahle předloha natočit nešla. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jean Paul Belmondo jako řadový voják francouzské armády, který se dostává na pláže u Dunkerque v červnu 1940, aby se nalodil na nějakou loď a odplul do Anglie. Místo toho ale prožívá neuvěřitelně dobrodružný víkend na místě zvaném Zuydcoote. Pohled na zničené francouzské a britské vojáky, kteří marně čekají na lodě a naprosto realné zobrazení pekla na plážích (všude samé vraky, výbuchy, vojáci, nálety, ...), to je to, co dělá tento snímek tím nejlepším zobrazením utrpení u Dunkerque. Je to příběh obyčejných vojáků a ne žádných hrdinů a přesto Belmonda na konci filmu budete považovat jako hrdinu. Samozřejmě nesmím zapomenout i na další dobré herecké výkony. Rozhodně stojí za shlédnutí a každopádně potěší válečné nadšence. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, kdy se Julien Maillat (Jean-Paul Belmondo) setkává při nalodění na pláží s anglickým kapitánem Robinsonem (Ronald Howard), naráží na slavného anglického brankáře, který začal poprvé v bráně skákat a od kterého také pochází tzv. "robinzonáda". (Looka)
  • Film bol deviatym najpopulárnejším filmom vo Francúzsku v roku 1964. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné knižní předlohy francouzského spisovatele Roberta Merleho. (Lucas87)

Reklama

Reklama