Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (966)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sama od sebe bych o animák s vozidly v hlavní roli ani neopřela kolo, ale dcera má věci po starším bratranci: tričko s Bleskem McQueenem, fusekle s Bleskem McQueenem, pyžamo s Bleskem McQueenem a tak dále. Začalo ji zajímat, co to je za hezké závodní auto a tak jsem stáh... ehm, vypůjčila film. Měl úspěch, cácora si ho užila a já ještě víc, už jsme spolu přerod arogantního frajírka ve fair play charakter viděly nejméně 4x. Nepochybuji, že si brzy dáme pátý okruh. Zápletka sice není originální, je to nevtíravě výchovné a spoustu hlášek mrňata nepochopí, ale kupodivu "Auta" dobře fungují nejen na cílovou skupinu mláďat, dobrou náladu zvládají opakovaně vyvolat také u polovodiček se sjetým dezénem. Krásně animovaná, stylová jízda na 80%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Auta jsou pro mě v mnohém přelomový film. Teprve podruhé v historii jsem měl pocit, že NASCAR není nudná trapárna a úplně poprvé v historii u mě jméno Michael Schumacher nevyvolalo úšklebek. Navíc jde o jeden z mála případů, kdy český (a částečně slovenský) dabing předčil originál. A co má pro jistého místního zoufalce a zapáleného fanouška Porsche hodnotu ekvivalentní zlacenému stetoskopu - musel jsem uznat, že Porsche je fakt sexy;) Když to všechno spojíte se skutečně vypiplanou detailní animací (ta hra světel na karosériích...) a skvělými fórky nejen pro dětské publikum (jak jsme si u Pixaru za ty roky zvykli), můžete směle odpustit, že podobnou story jste v různých obměnách tak tucetkrát viděli, a můžete si vychutnat tu zábavu...od úderného muzikálního předfilmu One Man Band až do závěrečných titulků s parodií na Toy Story. 90% PS: Sally to tetování slušelo daleko víc než mnoha dnešním (zhusta) stádoidním slépkám, které na to leckdy ani nemají postavu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $244,082,982Tržby Celosvetovo $461,983,149Tržby za predaj Blu-ray od roku 2009 v USA $15,001,908 //počet predaných kusov 336,558Tržby za predaj DVD v USA $326,670,241 //počet predaných kusov 22,804,178Tržby za predaj Soundtrackov v USA $51,800,000 //počet predaných kusov 205,000║ ...takže nakoniec z tejto rozprávky sa stal zlatý dol pre producentov __John Lasseter je fakt zázrak na poli digitálnej 3D animácie! /videl v kine: 95%/ ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Obrovská jízda, která svou originalitou překvapila celý animovaný svět a zařadila se mezi ty nejlepší ve svém žánru. Nejen že má příběh hlavu i patu, ale má i tělo, ruce, nohy a vše co si může malý filmový fanda, ale i dospělý filmový maniak přát. Postavy nebo spíše auta jsou krásně zpracované a příjemná je také absence nadbytečných jedinců. Vše je doplněno skvělou hudbou, povedenými vtípky a také oku lahodící animací, na kterou je opravdu radost pohledět. /90%/ ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Malinkaté zklamání, což je ale s ohledem na nepředstavitelné nadšení s kterým jsem Auta očekával pochopitelné. Silné stránky filmu - dokonalá animace, perfektní smysl pro detail a jemný dospělácký humor, dokonale se doplňující s tím dětským. To co animátoři prováděli s očima aut je vskutku něco nevídaného (mimochodem, Pixaaři si opět troufli na sousto, o které před nimi ještě nikdo nepokusil, vdechnout život strojům - ano, Příběh hraček také pracoval s "neživými" postavami/hračkami, ale jedna věc je oživit loutku kovboje a druhá neosobní auto). Pěkný soundtrack a milá rolička pro Paula Newmana. Největším záporem je pak ten nejprovařenější příběh, který bych s ohledem na vše ostatní odpustil komukoli, jen ne mistrům z Pixaru. Jinak je to fantazie, jděte do toho. 80% ()

Galerie (105)

Zajímavosti (75)

  • Postava Doktora Hudsona (Paul Newman) je inspirována osobou venkovského veterináře Waltera S. Masona, Jr., který vlastnil v letech 1963-2003 v Clintonu v Oklahomě hotel Tradewinds Courtyard Inn, kde se ubytovával např. i Elvis Presley. Byl jedním z podnikatelů, se kterým si tvůrci filmu v roce 2001 povídali při psaní scénáře. Mason se zasadil o to, aby nová silnice vedla po trase poblíž města a zabránil tomu, aby se z Clintonu stalo město duchů, což postihlo mnoho jiných měst a městeček když se stavěla náhrada za Route 66. Hudsonova závodní kariéra byla inspirována řidičem závodního vozu, známého jako Fabulous Hudson Hornet, Herbem Thomasem. (ajaxx)
  • Celé jméno Bleska McQueena (Owen Wilson) je v anglickém originále uváděno jako Montgomery "Lightning" McQueen. (ajaxx)
  • Modré auto pretekára Kinga je spravené podľa auta Plymouth Superbird, na ktorom jazdil Richard Lee Petty - 7násobný majster NASCAR, prezývaný aj ako "King". (frxXx)

Související novinky

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Čtyřka Pirátů přece jen bude

Čtyřka Pirátů přece jen bude

05.03.2008

Alespoň to tak vypadá podle plánů studia Disney na rok... 2011. Ano, zatímco my pořád netrpělivě vyhlížíme největší trháky léta 2008, Hollywood už plánuje premiéry na období, které nám připadá jako… (více)

Reklama

Reklama