Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Osmdesátiletý Tříska na laně zachraňuje chlapce, přičemž další dva muži v nejlepších letech (cca 20-40letí) mu spolu s důchodci a dětmi fandí z bezpečí opodál. Pak se staříci nadšeně nechali přivázat lanem jako vězni (poněkud zvláštní styl vzpomínání) a děti je bičovaly větvemi - docela legrační, trochu hloupé, a bohužel i kapku debilní. Těch okamžiků, kdy mi bylo za scénáristy trapně bylo víc. K tomu několik zcela zbytečných (a nedořešených) zápletek. Nicméně komunismus (a jeho obdoby) v Československu (resp. Česku) je potřeba si připomínat a lidem, kteří se k němu i po těch zkušenostech hlásí a vychází z něho, je důležité mazat jejich sračky po obličeji. Až mi bude 70, třeba dám filmu víc... ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Některé události by se měly pořád připomínat. O to více, oč ubývá očitých svědků. Ztvárnění je druhá věc a mé hodnocení odráží, že jsem viděl jen poslední třetinu. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Televizní pocta odcházející herecké generaci. Hledání udavače na místě bývalého lágru po padesáti letech. Většinou filmy s podobnou tématikou nemusím, ale tady mě zaujal zejména herecký výkon Munzara, Vlacha, Nárožného a Němce. 3,5* ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Plejáda vynikajících českých a slovenských herců a námět dobré. Akorát mě o chvílema přišlo dost nudné... ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Hlavní téma a i myšlenka sama o sobě není špatná a rozhodně by byla ve vhodných rukách a při správném zpracování věru i filmem, o němž by stálo dlouze přemýšlet. Když si ale vezmu všelijaké odbočky ve scénáři, jaké filmu podstatně ubíraly na vážnosti, ale i podstatě jeho myšlenky, pak musím suše prohlásit, že film bylo pěkné fiasko. „Milostný trojúhelník“, děti a jejich (když to řeknu ještě slušné) bláznivé dobrodružství (a snaha seniorů o záchranu), hloupé průpovídky a spíše odlehčená atmosféra něčeho, co mělo být bráno mnohem vážněji. Ani ty herecké výkony to nijak nezachraňují – byť je pravda, že sami dialogy můžou dokázat leccos (ostatně celý film je většinou jen o dialozích), tady nedokázaly nic, leda tak velkou nudu. Takhle dávám dvě hvězdičky. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale ani já nebudu na toto dílko hodný. Téma hodné dramatu bylo zahozeno zcela špatným zpracováním. Místy chaotické, místy zbytečné, místy ne moc uvěřitelné. Dvě hvězdy pouze za účast takového množství starých značkových herců. Prostě Best of české legendy. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Pan Bočan si vybral dobrý projekt. Jelikož jde o televizní film, tak nemá moc smysl hodnotit, jak moc jsou kvalitní kamerové nájezdy, triky (ten s rozvázáním lana je fakt děsivej) apod. Důležitější je scénář a postavy. A to se tady povedlo. Hlavní role hrajou slavní herečtí bardi a i když jich je mnoho, tak scénář všem dává prostor, aby trochu vykreslili své charaktery. Munzara moc rád nemám, ale tady mě celkem přesvědčil. Němec, Tříska, Trojan - tradičně nadstandard. Ale hodně mě překvapil Nárožný s rolí slepého starce, který jako by vypadl ze skutečného života. Doma s vnučkou žertér, ale jakmile dojde na vyprávění o hrůzách, které tato parta zažila, mění se jeho herecká postava a v hlase i tváři dokáže vyvolat pocit, že to skutečně prožil a těžce se mu na to vzpomíná. Dlouho jsem si myslel, že jde o komedii, když jsem se na to pak podíval, tak mě to vyvedlo z omylu. Magnusku, ty grázle, takhle se využívají postarší herecké legendy. Ne jako když Ty je neuctivě rveš do svých "filmů!" ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Ještě jeden pohled na lágry z dílny Jiřího Stránského a Hynka Bočana, tentokrát vícegeneračním pohledem, jemuž vévodí ten důchodcovský. Ona kritizovaná tlachanda je tady zejména kvůli tomu, aby ukázala, že dějiny desítky let staré jsou mladé generaci vždy vzdálené, a to i v případě, že se týkají jejich vlastních dědečků. Mě to Třískovo pátrání a kladení nepříjemných otázek pod rouškou kamarádského škádlení bavilo, stejně jako spekulace všech zúčastněných. Za povšimnutí stojí, že se ve filmu sešla snad nejhvězdnější možná sestava, jakou šlo v tu chvíli sehnat. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Příliš schematické a násilně vykonstruované. Téma je jistě samo o sobě silné, ale celé je to chycené za špatný konec, dialogy jsou neživotné, podivně učebnicové. Jako by ani sami herci nevěřili tomu, co hrají. ()

offlineman odpad!

všechny recenze uživatele

Ubohost nejvyššího kalibru, natočená poskokem dnešního zvráceného režimu na motivy údajných vzpomínek jednoho starého poplety! Líto mi zde bylo snad jen pana Munzara, který to musel točit asi z donucení! Pohádka pro voliče rádoby pravice na dobrou noc! ()

Fajt odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, účel byl splněn, velké role pro staré herce s nemalým honorářem !! Stále se opakující téma, jaká to byla krutá doba, ta padesátá léta. A výsledek, vyrabovaný, rozprodaný náš stát, kde vládne mafie ve všech podobách, včetně i toho Václaváku. Zástupy nezaměstnaných, bezdomovců, okradených a jinak nešťastných a zoufalých lidí. Nevím jestli ti hrdinové z padesátých let, kdyby věděli kam to dopracujeme, měli ještě stále zájem o boj. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já se osobně divím celkově nízkému hodnocení. Nutno dodat, že pominu-li hvězdné obsazení, které samo o sobě zaručuje kvalitu, pak jsou zde další kvalitní momenty. Především autentické prostředí. Dále bych zmínil kvalitní záběry z lágrů, které působí velmi autenticky. Silný příběh je také dostatečnou motivací k ohodnocení filmu. Ostatně těch dojemných vzpomínek tam padne celá řada. Nejsilnější asi od Jana Třísky v bunkru. Divák navíc zůstává v napětí až do konce, kdo je oním udavačem. A přitom se k celé věci hrdinové nakonec postaví ve skrze kladně. Nechybí ani humor klasiků. A já oceňuji i hudbu. Společně s akční scénou je to pak velmi zajímavých a kvalitně provedených osmdesát minut. ()

laple odpad!

všechny recenze uživatele

Film je téměř u konce a byla to opravdová katastrofa, taková nuda, to se jen tak nevidí. Ani z úcty k hercům tady nehodlám mystifikovat diváka, že by se to snad dalo. Ne, nedalo. Jsem otrávená. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Nejde o nostalgii. Nejde o vzpomínání. Jde o to, že bolševici a jejich nohsledi jsou sračky non plus ultra. Howgh. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě na rozdíl od ostatních je tento film důležitý a dobrý pro další práce. Ovšem byl příliš krátký, za to dost výstižný, a byly v něm vysvětleny aspoň jedním záběrem. Nelíbila se mě scéna a vyprávění bez nějaké nepřerušované plynulosti. To ale neznamená, že všichni nepodali špatný výkon. Film je skutečný, povětšinou napínavý a lehce propracovaný, kromě scénáře. Dobrá práce na TV film! 71% ()

lampa1 

všechny recenze uživatele

Film nezachránilo ani hviezdne herecké obsadenie. Samá nuda a nuda. Až na záver bol aký taký pokus o napätie, ale aj to bolo dosť nevierohodné. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Drama o vině a odpuštění obsazené plejádou hereckých legend. Natočit se to ale dalo určitě lépe, nudných pasáží tam bylo opravdu dost... ()

Reklama

Reklama