Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. (Falcon)

(více)

Recenze (689)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Čakal som odvážnejšie a razantnejšie zabŕdnutie do témy dopingu, ktorý bol na verejnosti v socializme tabu. To, že tvorcovia sa zase snažili napchať všetky klišé bývalého režimu do 100 minút len potvrdilo priemernosť snímku. Ešteže to akotak zachránila Aňa Geislerová.. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, krotý mi zobral ilúzie o vrcholovom športe v minulom režime. Keď si predstavím ako som zamlada fandil... Sympatický výkon podala Judit Bárdos, celkom som jej tu bežkyňu veril! ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Utahaná, socialistická, rádoby hlubší studie dopingových případů z atletického prostředí, které se v polovině 80. let minulého století objevovaly, jak na běžícím páse, je natočena nemastně a neslaně. Prostřednictvím konkrétního příběhu mladé atletky se Sedláčková snaží nastínit tehdejší charakteristiky doby, ale to už je v českých filmech tak ohrané, že by se muselo odehrát něco výjimečného, aby to svým obsahem zaujalo. Bohužel, Fair play není ten případ, kdy by děj anebo jiné charakteristiky filmu měly dostatečné ambice připoutat k obrazovce. Samotná sportovní stránka filmu taky není znázorněna věrohodně a lze si lehce odvodit, že režisérka nemá ke sportu příliš vřelý vztah, jak sama přiznala. Je smutné, že o nominaci na Oskara usiloval právě film formátu Fair play a také politováníhodné, že tento film získal nejvíce nominací na Českého lva. Nezbývá nic jiného, než pochválit za snahu a samotnou odvahu natočit něco podobného, protože neustálé zaobírání se minulostí a tvoření podobných fresek doby minulé zajisté potřebuje obrovskou kuráž. Nemluvě o prosazení si k zfilmování tento typ námětu. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Ukázka jak to chodilo ve sportu v době nedávno minulé. Další špatnost komunismu: dopování ve velkém řízené státem (až zase někde uslyším "Zlatí komunisti", tak se pohrdavě zasměji). Líbily se mi herecké výkony, které působily civilně, což se celkově hodilo. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy s odřenejma ušima. Není to špatnej film, a vlastně jsem rád že jsem ho viděl, ale.. Celkem nemastné, neslané. No.. obzory mi rozšířilo, o tom žádná. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Anabolické steroidy podávané pod záštitou vlády, protože socialistický sportovec je prostě ten nejlepší na světe. Silný příběh o vrcholovém sportu v Československu v 80. letech s veškerou dobovou šedí a absurdysmem. Tvůrci neopomněli vsadit do příběhu ani práci StB, což už je značně provařené téma, ale pro neustálé připomínání těm co rádi zapomínají, je to stále na svém místě. Lehký psychologický nádech není na škodu. Hlavní devizou nejsou jen dobré výsledky ve sportu se šancí se dostat na olympiádu. Souhra lidských osudů nelehkého bytí s nelehkými následky převyšuje morálnost a touhy či snech po daleko lepších výkonech a lepším životě. Problematika je podána názorně s veškerými aspekty své doby, která odkrývá obrovský vliv státu do sportovních výsledků bez ohledu na zdraví sportovců. Snímek je natočen jako výpověď nelehké doby kolem sportu a osobního života. Snímek, který má co říct. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Pre mňa malý filmový zázrak.. výborný scenár, veľmi uveriteľné herecké výkony (obe hlavné predstaviteľky skvelé) a hlavne má príbeh silnú myšlienku. A čo ešte oceňujem: konečne to nie je trpká komédia, ale poctivá dráma.. tých je v našich končinách ako šafranu. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh ze socialismu, který bohužel končí moralisticky. Btw, v závěru je vtipná zpráva z rozhlasu, kdy je národu oznámeno, že ČSSR, stejně jako celý východní blok bojkotuje olympiádu v USA kvůli nevlídné atmosféře, přitom mají strach, aby jim nepřišli na doping.:D ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Fajn, mozeme si gratulovat, ze sa aj po prevrate podari natocit jeden z tisic pozeratelnych filmov. Hned od zaciatku je "o com", na rozdiel od tych sraciek modernych, kde sa len huli, pari a diskutuje o zmysle zivota. 4* v pohode! ()

herák 

všechny recenze uživatele

líbilo se mi to, ale pravdou ježe mi chyběla linka s Tomášem..nicméně, zajímavej nápad, námět a zpracování ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Fair Play je po delší době velmi kvalitním filmem z našich luhů a hájů, který jsem měl tu čest vidět. Staví zejména na velmi silném příběhu a výborných výkonech všech hlavních protagonistů. Neokoukané tváře jsou zde jen ku prospěchu věci. Silné téma týkající se naší nedávné minulosti, zobrazované ve vší své syrovosti a v kontrastu s morálním dilematem hlavní hrdinky, je velmi působivé, snadno vtáhne diváka do děje a graduje závěrečnou scénou filmu. Co více si od díla tohoto typu přát? 80% ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý český filmík. mne keďže mám blízko k športu prišiel asi aj lepší ako tiež výborný Horiaci ker. Prekvapivo mi ani Luknár nevadil :) ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Příběhově jednodušší, postavově strohé, přesto tomu co film nabízí se nedá moc vytknout. Do postav se snadno vžijete, s jejich morálními dilematy a životními rozhodnutími se snadno ztotožníte. Mě film ale bohužel nenabídl žádný hlubší zážitek. ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Velmi slabucky film. Za zmienku stoji akurat vykon Anny Geislerovej a Romana Luknara. Zvysok ucinkujucich predvadza uplne amaterske vykony, ktorym sa ich rola neda uverit. Pribeh povrchny a pritom ma ohromny potencial, aby mal film paradne grady. Mna tento film absolutne nepresvedcil. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Perfektně vystihnutá atmosféra z 80. let. Přítelkyně, která měla k atletice velice blízko čekala něco ve stylu Dlouhé míle, já přiznám se taky. Dobrý pokus o natočení sportovního filmu, nenadchne, ale ani neurazí. ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

10.11.2021

Dnes přišla velmi smutná zpráva pro českou a slovenskou hudební sféru, ve věku 69 let nás totiž opustil populární zpěvák a skladatel, bratislavský rodák a držitel Zlatého slavíka, Miro Žbirka. Zprávu… (více)

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama