Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan Trojan v černé komedii o jednom neobyčejném dni obyčejného normalizačního úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77, a díky tomu se stal hrdinou proti své vůli... Píše se rok 1980. Richard v opilosti a spíše omylem podepsal Chartu 77 a od té doby se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. A dnešek je vrcholem všeho! Odpoledne ho čeká návštěva u zubaře a trhání osmiček, což je něco, čeho se upřímně děsí. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace. Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stoupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, nečekané otcovství patnáctiletého syna, které má vzít na sebe, a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který na něj byl nasazen. Prostě den blbec se vším všudy, kvůli kterému může buď přijít naprosto o vše, nebo díky kterému může konečně najít sám sebe! (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

TheDon 

všechny recenze uživatele

Copak Jirko, Praha neposkytuje tak kvalitní extreriéry jako brněnský cikánský gheto? Film bezvadnej, vtipnej, místy i lidskej. Trojan zase hraje jak o život . Zbytek ansámblu toho taky umí dost předvést, vtipnej Taclík a soudružka Babčáková byla taky suprová. Nemám větších výtek, po delší době konečně fakt dobrej českej film. Jen tak dál Jiříku, jen tak dál. 85% ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

V podstatě geniální námět v kombinaci s Trojanem a Krobotem mi zněl jako něco nadčeského do chvíle, kdy jsem si přečetl, že režie se chopil slušný rutinér Strach a pod scénářem je podepsanej zoufale neslušnej pseudotalent Epstein. Z přání o filmu roku byl najednou sen o božském dotyku geniality, ale více přání o příjemném a neotravném jednohubečném večerním zákusku. K mé skromné spokojenosti se druhé naplnilo i se všemi očekávanými nešvary Epsteinova psaní. Trojan je skvělý a Stivínová ho solidně doplňuje, akorát je to zase pouze ta naše klasická ha ha, brek, brek komedie, kafe s čajem, cukrem a octem. Film postrádá přesah, je to fotbalový trénink průměrného týmu naší ligy s Trojanem na hraně vápna, kdy občas pěkně trefí ránu z voleje, občas hezká klička, na chvíli přijde Taclík a ukazuje svoje cirkusové číslo, míč mu pěkně drží na noze. Nakonec ale víc než podpis na fotky výše zmíněných nečekejte, nehraje se tady na ostro, není to liga, natož evropský pohár. Ta metafora s trháním zubů budiž použitelná i pro celkové hodnocení filmu. Můžete se toho bát, můžete očekávat něco zcela ojedinělého, možná nejsilnější zážitek roku, nakonec je to ale jenom rutinní pích a trh, zoubek je venku, zapomenutelná vzpomínka a jede se dál. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

"Nejvíc nás bolí strach." A mě nejvíc bolí, že Strach není v kině. Co se může stát během jednoho dne v normalizační době, kdy jeden bezvýznamný úřeník v opilosti podepíše Chartu 77´? Co je větší problém? Podpis pod Chartou, neodbytná "milenka", nespokojená manželka, trhání osmiček, pubertální syn, čekající potomka, pistole v odpadu, sehnání instalatéra, být hrdinou? Ostatně, jak bylo konstatováno, hrdinou budete stejně jen pro polovinu lidí - když hrdinství odvoláte, nebudete hrdinou pro nikoho. Scénárista Epstein a režisér Strach rozehráli na obrazovce skvělý příběh obyčejného člověka, takový, kdy jsem s napětím a úsměvem na rtech očekával vyvrcholení...a toho se mi doslova dostalo. A já se dále ptám: "Proč běží v kinech například Díra u Hanušovic a neběží v kinech takovýto film?" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Symapticky film s vybornou reziou, akurat trochu banalnejsim scenarom. No ale realie Ceskoslovenska 70. rokov je vyborna, dialogy take normalne, zo zivota a Zuzana Stivinova a Kajnarova boli vyborne : 80 % ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Viac sa mi to páčilo ako nepáčilo, vlastne sa neviem rozhodnúť medzi 3 a 4*. Na TV film až veľmi dobré. V roku 1980 som ešte nebola na svete, ale z konca 80. rokov si predsa len niečo pamätám. Páčilo sa mi, že celý film vyzeral akoby sa naozaj nakrúcal vtedy! Tvorcovia si dali záležať na autenticite doby a prostredia a pekne dbali na detaily, napríklad červená károvaná vestička sekretárky, presne z takej istej látky som mala v detstve ušitú vestu a sukňu. Ach a tie úplatky všade, až je to smutné, že to tak naozaj bolo! A dozvedela som sa, čo znamená slovo "osmy", nechápala som najprv, prečo sa to tak čudne volá. Najlepšia a najvtipnejšia hláška padla u zubára " tá whiskey sa musela vypariť" 😀 OK, dávam teda 3,5*. Mohlo to byť trošku dlhšie :-) a priveľa "náhod" na jeden deň... ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice povedený snímek. Provázání, střídání i dramatických, které dokázaly být hutné a humorných, u kterých jsem se zasmál je záruka, že se budete bavit. I stupňování absurdnějších okamžiků mě tentokrát dokázalo zabavit. Trojan opět ukázal, že patří mezi nejlepší české herce, a herci ve vedlejších rolí film svými postavami jejich povahami skvěle dokreslují atmosféru, která se táhne přes celý snímek. A ukončení naštěstí nedokázalo výsledný dojem zkazit a nepůsobilo divně... ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Další česká slátanina, která mi nic neřekla námětem ani mě neoslovila po herecké stránce. Trojan nezklamal, jinak těžká bída. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevim,proč a kdy mi to uteklo.Ale film naprosto povedenej,ta doba vykreslená poměrně slušně,a i herecky je to znamenitý.nevim,proč je v tv.80%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Sranda to byla, ale že by to byla komedie na pět hvězdiček, se určitě říct nedá. Epstein sice napsal zajímavou taškařici, která nenudila, ale než vyloženě zábavné to bylo spíš úsměvné. Normalizace byla ale ukázána skvěle a daná doba (ne že bych ji zažil) byla ztvárněna maximálně věrně se všemi svými veselými neduhy. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se to libilo, je fajn, ze vznikaji filmy natocene s nadhledem o dobe nedavne. Ac uz jsem se o nejakych neshodach v dobovych realiich docetl, ja si niceho nevsiml. Ivan Trojan, ktery prozival "den blbec" byl tradicne vyborny. Z hercu byli uzasni vsichni (snad krome syna, jeho holky a Topfera), vcetne tech v mensich rolich. Film me bavil, uzil jsem si ho, ostatne jako temer veskerou tvorbu Jiriho Stracha. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený filmeček, který ale M. Epstein nedokázal kvalitně ukončit. Herci byli výborní...o Trojanovi se pochybovat snad ani nedá a navíc jistě pomohlo, že postavy byly napsané s citem pro dobu, kterou je scénář protáhnul. I když jsem si původně myslel, že půjde o další politickou sondu do temných komunistických let, tak pro mě jsou Osmy spíš film o chlapíkovi, který zažil opravdu Den Blbec. A za to jsem rád, protože dramat z této doby už bylo dost a bylo by fajn, konečně využít tak dobré herce v nějakém nad(mimo)časovém filmu. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte prosím na politiku! A film si užijte. Tento snímek si to opravdu zaslouží. Takový "běžný" den úředníka za komančů a pár problémků, který může vyřešit jen pan Trojan se svým typickým nadhledem a manželkou Stivínovou -HLÁŠKY- "Nejvíc nás bolí strach", -" Co pak tobě v patnácti nestál"- "To lechtá, no tak to jsme zabloudili.." ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Lepší než české filmy v kinech za poslední roky dohromady. Kvalitní scénář a perfektní herecké výkony a retro žánrovka jak vyšitá. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na české poměru poměrně dobrá "úsměvná depka", která tak trochu s nadsázkou, ale naprosto nekompromisně vypráví o tom, jaký byl socialismus hnus a blitka. Nejsou to žádné nostalgické Pelíšky nebo jiná "hře-bejkovina". Je to o beznaději a pocitu, že není úniku. A to myslím, že ještě tvůrci zůstali až příliš na povrchu věci, klidně bych tu depku pustil ještě hlouběji, protože to je to, co tento národ potřebuje- vědět jak to opravdu bylo. Lidská paměť je krátká a vytěsňuje negativní zážitky. Pak zbyde Michal David a Pelíšky a to fakt není reprezentativní vzorek toho, co byly normalizační roky zač. Ta permanentní schýza, co si myslíš a co říkáš, ta nevýkonnost ve všem, lenost, šedivost.....takhle měl vypadat seriál Vyprávěj.....75% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Na televizní film dobrý, až lepší než polovina toho, co šílenci distributoři tlačí do kin. Má to mouchy, ale taky je to prostě dobrý, vtipný i dramatický příběh a je svěžím vánkem. U mě dobrý. ()

morgos 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl tu čest vidět na filmovém festivalu Finále Plzeň za účasti i pana režiséra Stracha. Musím říct, že první věc která mě napadla po skončení filmu byla to, že je strašný, že v našich kinech dávají píčoviny jako jsou Babovřesky, Kameňáky a podobný sračky a takovýhle filmy vznikají "pouze" v televizním formátu. Přestože je pan Strach známý tím, že smazává rozdíly mezi TV filmy a celovečeráky určené do kin, tak může vidět, že se jedná o film určený do televize. Velká část se odehrává v interiérech nebo na opuštěných místech. Nenajdeme zde žádné "velkolepé" scény. Což ale nemusí být ke škodě. Jak říkal sám pan režisér, ukazuje to vyprázdněnost a prázdnotu té doby. Hlavně je to film o strach a "hrdinství". Herecky výborně obsazený film. Ivan Trojan zahrál famózně jak už u něj bývá zvykem ale i v malých rolích excelují výborní herci. Musí se pochválit jak scénář tak i kamera. Film určitě stojí za shlédnutí a doufám, že se bude v následujících letech bude objevovat na obrazovkách České televize a stane se z něj každoročně očekávaný film jako třeba Pelíšku. Musím poděkovat panu režisérovi za podepsanou vstupenku :-) ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Spojení Trojan + Strach + Dvořák (jedno který) je pro mě záruka dobrého filmu. A nemýlila jsem se. Konečně český film, který mě nadchnul. Skvělá atmosféra a zpracování. ()

Související novinky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

21.04.2014

Světové "neformanovské" filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hraná i dokumentární tvorba za poslední rok za účasti tvůrců a poprvé i výběr nových slovenských filmů, to… (více)

Reklama

Reklama