Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 549)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou übervtipnou hlášku, obsahující čtyři v tanku a někoho. A nenapíšu ji, protože se s tím tady ohání kdejaký verbestor! Neplačte, sami si za to můžete. Tak. - Sice si myslím, že když do pixly vhodí agilní Sturmbanführer pár handgranátů, bude i fešná Bredí Pitchka vypadat jako katův šleh, notabene již jednou pojedený před alkoholovým dýchánkem, ale co už. Filmů, znázorňujících absurditu i hrůzy válek, není nikdy dost. Několik scén či detailnějších záběrů by snad mohlo promile populace přimět popřemýšlet, až se opět po nárožích začne vykřikovat o maršálských holích v tornách, či o vše překonávající lásce k maminčinu eplpáji, který bude zrovna ohrožen libovolnými ,,Těmi druhými". Abychom nešli jako ovce. Abychom chcípali jen za to, co má skutečně nedozírnou cenu. Chlapci s kraxnoidním šermenem stáli na té lepší straně, budiž jim proto přána chvilka hrdinského patosu a minimum mých výčitek. Sice je zjevná celá řada děl, z nichž autor předlohy i rejžák vytahali inspirace, povětšinou tak, že kvalitu originálu ponechali daleko před sebou, ovšem, jak jsem se již vyjádřil, ser to pes. Á propos- hezky vyvedené střelecké i dělostřelecké souboje. Bráno z nezvyklé perspektivy, poklona. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Konečně Ayere!! Ayer je jeden z mála režisérů, kterému se povedlo mě zaujmout každým filmem pouze na 3*, ovšem zde se mu povedlo prolomit ledy a rozsekat mě válečnou parádou v čele s perfektním Pittem. Fury je velmi ponurý, depresivní, neúprosný, slušně krvavý, vhodně a sprostě vyhláškovaný vojenskýma slengama a perfektně zachycuje hrůzu druhé světové války. Při sledování filmu jste svědky té nejzazší a viscerální představě zranění, jak výbušné tak střelné. Highlightem je rozhodně akce proti Tigrovi či samotné heroické finále, při kterém dozajista budete lapat po dechu. Byť je film zaměřen spíše na psychiku postav ( není to nonstop akční jízda, akce jsou pouze 4), tak si film udržuje slušné tempo a baví. Za mě nepochybně jeden z nejlepších válečných filmů a zvuky děla z kina mi znějí v uších ještě teď. 95% ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Reálný pohled na válku z průzoru pancéřované krabice na pásech. Ayer natočil ojedinělý válečný snímek, kde je jakákoliv naděje zašlapána do bláta a vítězství znamená jen možnost bojovat další bitvu. Žádné vyhlídky na přežití, žádný příslib domova. Takhle syrový, skutečný a ryzí snímek si všichni tankáni už dlouho zasloužili. Nejčastěji se vychvaluje letectvo a pěchota, na tanky se zapomíná až příliš snadno. Už nebude. Pittův Wardaddy není variací na Tarantinovského Aldu, právě naopak. Zničený muž, kterému chybí civilizace, ale vzdal se jí pro dobro své posádky, schopný velitel bojující už příliš dlouho. Celá posádka je správná banda. Vyniká Bernthalův vidlácký humusák, nenáviděný Grady, v posledních momentech přece jen správný chlap. Nemytý Shia překvapivě dospělý, cituje bibli s takovou vervou, že sám začal věřit. A teď to hlavní - hrdina, smrkáč Logan Lerman, kdysi srandovní klučina se v Ayerově a Wardaddyho péči stává chlapem a regulérní zabíjecí mašinou. Tak jako si získává respekt u posádky, získává si ho i u diváka. Celá otec-syn linie funguje na výbornou a v té válečné stoce je to jediné k čemu se dá upnout. Fandil jsem do poslední chvíle, byl jsem v tanku s nimi a každá rána, každý záškub mnou projel do morku kostí. Pokud jste za mlada listovali válečnými knihami a oči vám přitahovaly železná monstra jako je Fúrie, je tohle film pro vás. Zde jsem, pošli mne! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prďácký akčňák o amerických tankistoch kosiacich esesákov vo World War 2 Nemecku. Brad Pitt sa ako jediný z party v komornej chvilke umyje, ukáže svaly nabrané v LA Fitness, a ani po roku onanovania v železnom kokpite nepretiahne pohľadnu Nemku (ktorá by do toho šla). Pretože by to bolo neetické. Pointa filmu: Nie všetci esesáci boli zlí. Tu, a s vtipom, sa mali odohrávať tretí Expendables. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek mojej zásade, "opovrhovať" so snímkami v ktorých je potlačená veškerá logika, nemôžem inak, iba Ayer-ovi pogratulovať. Podarilo sa mu ako jednému z mála, ma ojeb*ť. "Fury" ma totiž vďaka pár silným, emocionálnym pasážam dostal. Najmä úvodná hodina 20´ bola ako vystrihnutá z dokonalej drámy. Následnou záverečnou poľ-hodinkou síce priškripol môj mozog, ale tak - nejak som to podobne, ako naši hrdinovia, so zaťatými zubami, predsa len "prežil". Po celú dobu som sa obával omšových dristov, ktoré sa takmer po celú stopáž filmu vyslovene "pýtali", no chvála "Bohu", aj tomuto sa Ayer nejak zázrakom vyhol. Samozrejme, všetko nemôže byť dokonalé, takže sa nepozabudlo poukázať aspoň na česť a statočnosť americkým vojakov, s mierovými úmyslami, či vybojovaním slobody pre všetkých. Tak Vám teda kur*a opäť raz ďakujeme, že ste nás "zachránili". ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Duel s tankem Tiger, který je zobrazen ve filmu, byl pro Američany bojující na severozápadní frontě velmi vzácný. Od vylodění v Normandii (6. června 1944) až do kapitulace Německa (8. května 1945) narazili Američané na Tigery pouze třikrát. Poprvé v souboji zvítězil Sherman, podruhé prohrál Pershing a potřetí byl sice zničen Tiger, ovšem když byl nakládán k přepravě, takže to nebyl úplně férový souboj. Za druhé světové války bylo hlášeno více tanků Tiger, než jich bylo ve skutečnosti sestrojeno - například Pz IV Aufs. H (s úsťovou brzdou a bočnicemi Schürzen po stranách) vypadal v optice podobně a v tu chvíli nikdo neřešil, s jakým typem má co do činění: všechno, co jen vzdáleně Tiger připomínalo, bylo jako Tiger hlášeno. (Maulincio)
  • Když v závěrečné bitvě stojí Collier (Brad Pitt) venku u kulometu padesátky a Garcia (Michael Peña) s Normanem (Logan Lerman) sedí uvnitř, snaží se němečtí vojáci trefit tank zezadu. V jednu chvíli Garcia zakřičí: „Panzerfaust na čtyřce!“ Je to nesmysl, protože v tanku Sherman se věž u řidiče těžce pohybovala už od jedenácté hodiny k první. (Gordy34)
  • Collier (Brad Pitt) byl ve scénáři ještě brutálnější. Např. scéna, v níž je voják SS veden k výslechu, měla dopadnout trošku jinak: Collier vojáka zabil, ale MP s tím nic neudělali, protože na ně Gordo (Michael Peña) mířil samopalem. (Gordy34)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno