Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (785)

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud vám smrdí nohy nebo příliš hlasitě prdíte, neměli byste rozhodně vykrádat baráky oftalmoretardovaným gumám. Číhá tam totiž Zmrd ve tmě. I když, on to tentokrát až takový zmrd rozhodně není. Kromě toho, že je to originální, skvěle napsané, ještě lépe natočené a po celou stopáž napínavé a svižné, má to i nevšední morální přesah. Já tedy celou dobu zarytě fandil tomu chudákovi slepci, jehož se snaží bezskrupulózně vyloupit partička zkurvených potratů detroitské spodiny, a přál všem těm „ubohým dětem“ s kompulzivním životním snem utéci z té nuzné mizérie a odjet raději krást a fetovat do Losích Andělic pomalou a bolestivou smrt. Uruguayské Lesní ucho si střihlo famózní reparát a Štefan Dlauhý prokázal, že umí sugestivně nejen decimovat namodralé animáky, ale i poslepu vyprcat pipetou nesympatickou čorkařskou kravku. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pleasure. American dream is dead and blind. Chcete dneska točit relevantní horor? Zajeďte do Detroitu, kulisy máte zadarmo. Smrt ve tmě není tak sofistikovaná jako It Follows, ale svojí hru s žánrovými proprietami koulí neuvěřitelně suverénně. Brilantní práce s prostorem, úsporná a ambivalentní motivace figur, famózní fyziognomie Stephana Langa, příjemně nabasovaná zvuková složka, solidní práce s motivem omezených smyslů (byť film čas od času vnímavost slepce tweakuje podle potřeby)... všechno, co potřebuju, abych strávil intenzivních 90 minut ve tmě. Fede po dutém remaku Evil Dead doručil plnokrevnou a zdravě sebevědomou inseminaci, kterou žánr potřeboval jak rotvajler drbání. P. S. Smrt ve tmě je zajímavá odpověď na Gran Torino. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Alvarezovi jsem kdysi hodně věřil, po Lesním duchovi ho poslal ke všem čertům - a teď ho opatrně beru zpátky. Ve tmě se totiž kromě smrti neschovává žádná očekávaná lacinost, s výjimkou konkrétní sklepní epizody ani nechutnost, ale na žánrové poměry se ve zlověstném stavení skládá až překvapivě ambiciózní skladba. Ta hra s diváckým očekáváním, kdy se mi vztah k postavám opakovaně velmi zásadně mění, nemá totiž obdoby. V kombinaci s vzhledem k prostředí přirozenou gradací lekaček a až nesnesitelně intenzivní scéně v absolutní tmě rád přimhouřím oko nad několika momenty, kdy by si divák se zálibou v hledání logických chyb mohl i trochu smlsnout. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Thriller formálne nakrútený ako horor. Po krátkom asi desaťminútovom úvode je to nonstop adrenalínová akcia až do konca. Na to ako minimalisticky je to poňaté (80% filmu sa odohráva v jednom dome) je to do maximálnej miery vierohodné a nie sú tu v podstate žiadne deus ex machina zvraty. A v neposlednom rade má to ledva hodinu dvadsať, no postavy to má lepšie načrtnuté ako niektoré dvojhodinové filmy. Masterpiece! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chápu proč postavu sleponě museli zdémonizovat, protože jsem fandil jemu. Úplně jsem ho viděl jako hlavní postavu nějaký 80s rubačky. Banda pubertálních zlodějů si totiž moc sympatií nezasloužila. A já Stephenu Langovi vlastně docela fandil i po té Fritzl vložce. Jinak film je to dobře udělaný. Hlavní premisa je super. Postavit trojici blbečků proti namakanýmu marinérovi s handicapem je i docela fér. Odsýpá to, nenudí to a tak jsem ochoten odpustit i nevychytaný scénář a občasné podivné situace. 70% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (28)

  • Rozhodnutie urobiť antagonistu slepým bolo výsledkom zámerného odobratia zmyslov. Álvarez vysvetlil: "Niekedy im prirodzene dávaš silu a robíš ich hrozivejšími ako normálny človek, tak sme si povedali, čo keby sme to urobili naopak a zobrali mu zrak a urobili z neho slepého." (Arsenal83)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 89,2 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 157,8 mil. (NIRO)
  • Podobne ako vo filme Lesný duch (2013) aj v tomto filme sa objaví vlajka futbalového klubu Atlético Peñarol, čo je uruguajský futbalový klub, obľúbený u režiséra Álvareza. (Arsenal83)

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama