Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

RAY~ 

všechny recenze uživatele

Koncept je zajímavej a věřím, že i knížka může být fajn.. ale ten seriál je tragickej. Zatim mi (skoro) všichni "hlavní hrdinové" přišli špatný. To tam nemohli vybrat zajímavější lidi? Působí to na mě hrozně vidlácky a narychlo ušitě. Díly jsou nevyrovnaný, některý fakt příšerný (nudný), jiný aspoň průměrný (cosplay), ale celkově je to nedotažený. Rád bych se dozvěděl něco zajímavýho a ne jen sledoval partu lidí jak někde chlastaj, sprejujou, jí, nadávaj, chodí... jako jasný, to tomu dodává autenticitu, ale problém je v tom, že pokud tam neni nic dalšího, tak je to prostě, s prominutim, o hovně.. Přijde mi, že úplně zazdili slibnej potenciál toho námětu. Škoda.. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak mám konečně za sebou tuto seriálovou sbírku „rádoby dokumentů“ o městských subkulturách a přežil jsem to relativně se zdravím. Kvalita jednotlivých dílů je opravdu různorodá. Z těch šestnácti se mi opravdu líbili tak tři-čtyři, za to zbytek většinou stojí za nefalšované HOVNO!!! Spíše u mě převládá velké zklamání, nežli bych měl potřebu Kmeny někomu doporučovat, či se snad na ně ještě někdy podívat znovu. Toť hrubý souhrn (více z mých dojmů si můžete přečíst u jednotlivých dílů)…Slabých 50% ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvé řadě je nutné si uvědomit že toto není dokument - navzdory tomu že se to tak Vladimir 518 snaží prezentovat, s dokumentarismem nemá série Kmeny společného prakticky nic - je to jen rozpohybovaná a nezřídka dost amatérsky sestříhaná ilustrace jeho stejnojmenné knihy. A jako taková je vlastně úplně zbytečná. O subkulturách neřekne vůbec nic co by nebylo vidět už z těch pár fotek v knize, a to mě mrzí obzvlášť proto že poznávání různých subkultur je mě osobně velmi blízké a trávím mezi nimi i jako dokumentarista nemálo času - mnohé z lidí tady v několika dílech vystupujících znám osobně, v jednom z nich se rovnou i já sám vyskytuji. Speciálně k dílům které točil Bohdan Bláhovec - problém s jeho pojetím Kmenů jak tady o nich mluví a jak jsem to tehdy sám viděl když jsem byl u natáčení je, že se nevědomky snaží v dokumentu nějak vykreslující subkultury ukázat že na těch subkulturách vlastně vůbec nezáleží a všechno jsou to obyčejný lidi, resp že ta subkulturnost vlastně neexistuje. K čemu je točit o něčem vymykajícím se z normálu, když zachytím hlavně to co se vůbec nevymyká? ()

markotter 

všechny recenze uživatele

I když je kvalita jednotlivých částí kolísavá, jsem rád, že mohu nahlédnout do zákulisí jednotlivých subkultur. Zatím se mi nejvíc líbili primitivové z vesnice fandící Plzni (to jsem se styděl, že jsem taky Čech) a skinheads - to jsem byl zase překvapen, že kořeny tohohle hnutí jsou úplně jiné, než jsem si vždycky myslel. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Zcela zbytečný počin. Celý koncept "subkultury" je dost problematický, kulturní teoretici ho většinou zavrhují a preferují pojem scéna. Koncept scény mnohem lépe vyjadřuje, co se ve skutečnosti v pop kultuře děje. Lidi jsou fanoušci určitého stylu hudby nebo nějakých kulturních činností a každý si ze škály různých stylů a trendů vybírá to, co ho uspokojuje; termín subkultura byl vymyšlen sociology pro popis "životního stylu" pracující chudiny ve velkých měsech západní Evropy a USA, a naznačuje tedy nějakou sociální vymezenost (vyloučensot), což o dnešních mladých frajerech, kteří sbírají vinily opravdu říct nejde. Je zajímavé, že dnešní civilizace plodí různá alienovaná individua, která odmítají dospět, ale to máme kolem sebe dnes a denně, a nepotřebujem do toho nějak obzvlášť zasvěcovat. Formát knihy s portrétama mi přijde k danému tématu naprosto dostatečný, můžu to prolistovat a pak na to zapomenout, i když nepopírám, že se na seriál budu dívat, stejně jako se dívám na idiotská videa na Youtube, kde někdo představuje svou kolekci tenisek, za kterou vyhodil desítky tisíc dolarů.____Docela by mě zajímalo, jak by se autoři filmu teoreticky poprali s tím, že dnes anarcho-pankáči (ale i neonacisté) hrají blackmetal, punk/hardcore se přemorfoval v metalcore neboli brocore (hudba ideologicky uvědomělá asi jako Skrillex), že H&M prodává bundy s metaovýma nášivkama, nebo že asi žádný metalista na světě neposlouchá výhradně thrash metal - pokud nežije v paralelní realitě, kde je pořád rok 1987. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)
  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama