Reklama

Reklama

Zbraň

  • Česko Hardware (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je 21. století a svět postihla nukleární válka i ty nejhorší ekologické katastrofy. V této nehostinné krajině se snaží přežít mladý pár, do jehož života však nečekaně zasáhne nepřátelsky naladěný robot.  Režisér Richard Stanley celovečerně debutoval právě tímto apokalyptickým snímkem odehrávajícím se v budoucnosti po nukleární válce. Země se proměnila v radioaktivní pustinu, na níž vyschly oceány a vše vypadá jako neúrodná poušť. Dylan McDermott zde ztvárnil roli „tvrďáka“ Mosese „Mo“ Baxtera, vyčerpaného bývalého vojáka, který tráví většinu času v „zóně“, vyprahlé krajině poseté zbytky radioaktivního odpadu z války. Na „výletě“ se svým parťákem z války Shadesem (Jon Lynch) narazí Mo na zajímavou věc – hlavu robota. Koupí ji od hrůzně vypadajícího „poutníka“ (Carl McCoy, frontman gothicrockové formace Fields of the Nephilim) a odveze ji domů své samotářské přítelkyni, umělkyni Jill (Stacy Travis), aby ji mohla použít na svou poslední sochu. Ani jeden z nich však netuší, že rozbitý robot je ve skutečnosti prototyp bojového kyborga Mark 13, který je schopen, pokud je v boji zničen, se sám z dostupných materiálů obnovit. Mark 13 se o svou obnovu samozřejmě pokusí, napojí se do elektrické sítě v Jillině obydlí, které se spíše než domu podobá pevnosti, a chystá se ji zabít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kyberpunkový horor z postapokalyptické budoucnosti, v němž celkem hezká zrzka si to rozdá s killerujícím robotem v uzavřeném bytě. Čekejte hodně rudých filtrů, POV z pohledu zákeřného šrotu, několik peprných gore, rock-metalovou muziku a malé štěky pro legendárního Lemmyho a Iggyho Popa. Možná trochu trash, ale rozhodně má koule. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Moje cesta tímhle filmem – od naprostého znudění a zmatení až k velké spokojenosti. První půlku vůbec nechápete, co vám ten film chce říct, kam směřuje, pouze si všímáte v samém počátku celkem pěkné výpravy, hlasu Iggyho Popa coby dýdžeje v rádiu a Lemmyho Kilminstera, který tu má malou roličku taxikáře a pouští svůj motorheaďáckej hit  ´Ace of Spades´. Zbývá hodina a čtvrt do konce, vy víte, že po zbytek filmu děj neopustí jeden byt a divíte se, čím to ještě chtějí vyplnit, vzhledem k jednoduché premise. A pak, s útokem robota, se spustí gejzír obrazové kreativity, vizuální osobitosti a pěkně čvachtavého gore. Je tu něco z ´Terminátora´, hodně z ´Tetsua´, trocha atmošky z Blade Runnera a vyhřezlé vnitřnosti, za které by se nestyděl ani Fulci. Opravdu velmi, velmi nečekané, jak film radikálně přehodí výhybku a z umorousaného béčka se stane obrazově osobitým dílkem, který originálně míchá žánry. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $5,728,953Tržby Celosvetovo $10,800,000║ rozpačité, zmetené, príbeh jednoduchý ale nedokáže využívať aspoň nádych napätia, chcelo to pevnejšiu režisérsku ruku, masky a triky slušné za ten mini rozpočet /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Z počátku více než zajímavé sci-fi z prostředí světa po nukleární válce, které se po pár minutách zvrtne v podstatě hloupý a prázdný boj proti technologiím. I ta představa světa, v kterém se přes zdi lidé ukájejí ve sledování svých sousedů nebo neustále "drogové" stavy postav mi nepřijdou jako "ten" svět, který by nás čekal. Snaha se přesto tvůrcům ubrat rozhodně nedá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akože neviem... čakal som horšie. Jasné, je to tvrdé béčko, ale má „hnusnú“ poetiku prameniacu z výpravy, ktorá je naschvál taká odpudivá, až filmu dáva zaujímavú atmosféru. Scenár radšej hodnotiť nebudem, mám podozrenie, že som vlastne ani nepochopil, o čo išlo. Choze vraví o „bezdejovosti“ a ja sa pod to asi podpisujem: hoc sa tu toho deje veľa, vlastne sa (istým spôsobom)... nedeje nič. Našťastie, po vizuálnej stránke je to akceptovateľné, scény sú drsné a takou tou robotechnikou, alebo ako by som to nazval, mi to pripomenulo Borgov zo Star Treku alebo Vírus s Jamie Lee Curtis. Miestami dokonca akoby to šlo až do Švankmajera (!). Nebudem hrať formu a dávať odpad alebo 1 – 2* len preto, že to tak robia ostatní. Mňa Hardware vcelku bavil, na tie 3* má, ale ej pravdou, že najbližšie desaťročie ho znova vidieť nepotrebujem. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Neúprosná, ovšem výtečná vize Richarda Stanleyho. Těžkotonážní dílo z cyberpunkové škatulky s psychedelickými a goth rockovými elementy. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Z pouště do města po nukleární katastrofě plného bordelu a v něm do jednoho bytu, kde ožije nebezpečný robot a hrdinka tam s ním bude druhou půlku filmu bojovat. Bezdějová nuda s dobrou výpravou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cyberpunková výprava s espritem živých nočních můr Kylea Reese naráží na strop trikových možností a scénáristického důvtipu, ale mezi tím metalovým fašismem, industriálním apartheidem a pasivním přijímáním autoritářství mu nutno přiznat, že není zas tak nízko. Zarážející, jak se dokola omílá, co Číslu 13 žije urychlí cestu do křemíkového nebe a oni to nechají dojít až k finále, aniž by se alespoň objevil Geňa se svým: „Když tě pochčím, zkoroduješ..?“ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vraždiaci robot s maskou, symbolicky vo vizuále americkej vlajky? Kurva, aké trefné :) Až na pár pasáži, ktoré tendenčne pôsobili ako z čias Commodoru 64’, je samotné spracovanie nesmierne vydarené. Myšlienka sa snimku taktiež uprieť nedá, o tom potom, na čisté sci-fi to ujde, no na horor je toho ale akosi málo. Medzi 2-tri. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úvodní půlhodinka sice věrohodně zobrazuje svět po zničující válce, ale jinak nudí. Jakmile se však v obývacím pokoji Jill smontuje dohromady terminátor, příběh se rozjede a s první zmasakrovanou obětí přichází boj o život. Působivý vizuál sází na kombinaci světel a stínů či barevné ladění do jedovaté červeně. Obstojný android má fajnovou výbavu - vrták, pila, nůž a hlavně jehly napojené na ampule s jedem. A samozřejmě s jeho regeneračními schopnostmi není jednoduché ho zničit, pokud neznáte slabinu. Slušné gore zahrnuje vrtání i řezání korunované neposednými dveřmi, co člověka přefiknou jedna dvě. Oceňuji, že se tvůrci vyhnuli cukrkandlovému konci. Hudba: Iggy Pop, Motörhead, Ministry, Public Image Ltd. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Člověku chvíli trvá, než se naladí na podivnou vlnu Richarda Stanleyho. Jeho osobitá a silně stylizovaná vize postapokalyptické budoucnosti v rytmu kyberpunku a temně červené barvy je velmi působivá, snímek ovšem plyne poměrně pomalým tempem a dlouhou chvíli není úplně jasné, kam vlastně směřuje. Z tohoto dojmu nás ale vytrhne poměrně zběsilé a drasticky přemrštěné finále, v němž o gore a elektronické součástky není nouze. A k tomu epizodní roličky Lemmyho a Iggyho Popa, psychedelicky zabarvené snové scény a skvělá hudba, no nenechte se pak ukolébat. Docela zvláštní podívaná, kterou není úplně snadné nějak objektivně zhodnotit, a tak se možná nechám s hodnocením trochu unést. Smysl pro atmosféru Stanleymu rozhodně upřít nelze. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebudem troškáriť a dám filmu nadpriemerné hodnotenie, keď ani Stanley s ničím netroškáril. Extrémne temná atmosféra extrémne nehostinnej budúcnosti. Množstvo brutálnych krvavých scén, pretechnizovaná mizanscéna a nič moc logika. Je to taký béčkový mix Blade Runnera, Terminátora, ale asi najviac mi toto neznáme dielko pripomenulo úchylného Tetsua. Hardware je tiež úchylný, ale všetko je v ňom tak za hranou a tak béčkové, že ani neviem, či sa mi film páčil ako dobré sci-fi, alebo ako guilty pleasure úlet. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámé ale stylové postapo béčko, které nemá na kult Mad Maxe, ale zvráceným způsobem dokáže pobavit i dnes. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hardware je hodně průměrným filmem, který je doslova rozdělený na dvě úplně odlišné poloviny. Zatímco ta první dokáže diváka zaujmout skvěle propracovanou zpustošenou krajinou a je doprovázena slušným hudebním doprovodem, ta druhá začne po čase docela postrádat jakýkoliv smysl a jediné co je zde k vidění je nekonečný souboj s bojovým robotem, který mě ze začátku bavil, ale čím déle trval a čím víc začal režisér vymýšlet nejrůznější kraviny, tím víc jsem začínal být otrávený. Úplný konec již začíná hraničit s žánrovým odpadem, takže je docela škoda, že to Stanley zase na závěr docela zkonil. Ostatně v jeho filmech tomu již bývá docela zvykem, takže se divím, že mě to ještě překvapuje. 5/10 ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2016] Kyberpunk jako víno s uhrančivým vizuálem, neopakovatelnou atmosférou a bravurně komponovanými záběry. Hardware je sice nízkorozpočtový béčko prakticky bez děje, ale s autorskou vizí neutěšené budoucnosti v postapo světě. Je to střípek z mozaiky světa budoucnosti, kterej zahřeje u srdíčka jako tavící se jadernej reaktor. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Nahodilo pozváraná vykrádačka ktorá nevie zaradiť nič iné, než spiatočku. Skvelá prehliadka toho, čo môže urobiť zlý film príťažlivým. ()

Reklama

Reklama