Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 2
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (326)

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem mnoha počítačovým a jiným výrazům nerozuměla, to bych musela mít vedle sebe odborníka, ale říkali to tak vážně, jsem jim to všechno věřila a moc práce to nedá při vědomí, co v dnešní době všechno lze ukout s počítačovou technikou. Gordon to hrál přesvědčivě lišácky. Vůbec jsem se nenudila a to je plusem jak pro něj, tak pro celý film, který je asi spíš pro chlapy, takže zasloužený čtverec tomu dám a že to jméno zná snad každý, tak já tedy do včerejšího večera ne. A v duchu si říkám, že je to všechno čím dál tím víc v háji. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečně Levitt předvedl Snowdena, i to jak změnil hlas - smekám. Film jde ruku v ruce v odkazu Snowdena, a to nejen dějepisně přesně fakticky, ale hlavně politicky a filosoficky. Morální hodnoty převyšují vše. To je to, co Snowden chtěl, ale mně osobně to film posunulo příliš do politického pozadí celé té sledovací mašinerie a chvílemi nudilo. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Svoji autobiografii jsem rozhodně nečekal takhle brzy. Na rozdíl od dokumentu mi tento film objasnil okolnosti přijetí Edwarda Snowdena na takhle významnou pozici. Jeho charakterová nevhodnost byla přehlédnuta z důvodu nedostatku lidí. Dost jsme se se spolusledovatelkou bavili při dialozích Edwarda a jeho přítelkyně, neboť to připomínalo, že se na sebe koukáme do zrcadla, a to snad v plném rozsahu. Cokoli zaznělo nám bylo důvěrně známé. Jináč jsem dost rád, že na režisérskou židličku usedl právě Oliver Stone. Nedovedu si na jeho místě představit vhodnějšího kandidáta. USA má opravdu dokonale zmapované. Snímek mě samozřejmě pramálo překvapil. Jediné, u čeho jsem se pozastavil, bylo to, že paranoik Edward Snowden používal operační systém Windows 7. Vlastně Windows 7 používal v tomto snímku téměř každý. Ve vzduchu cítím nějaký sponzorský dar od Microsoftu. Je dobře, že na toto téma vznikl i film. Věřím, že tato událost spousty lidí minula. Edward Snowden má za svůj čin můj nekonečný obdiv a maximální podporu. Jeho čin vyžadoval enormní odvahu. Shromažďování všech možných druhů dat je známá věc. Zpravidla je o tom "oběť" dokonce informována. Dá se tomu do jisté míry pohodlně zamezit. Prostředků existuje dnes přehršel. Problém bych dnes viděl spíše v hlavách lidí, kteří si absolutně přestali vážit svého soukromí. Vše nyní směřuje ke světu, který popsal George Orwell ve své geniální knize, která se těší i obstojnému filmovému zpracování. Data o vás jsou shromažďována každým dnem. Dokud budete ve svém životě nikým, tak tato data nebudou nikoho zajímat. Ovšem v momentě, kdy se stanete například významným politikem a na vašem názoru či rozhodnutí bude velmi záležet, budete překvapení, kolik informací o vás stát má a bez mrknutí oka mu podepíšete cokoli. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Stone sice točí filmy dlouhé, levičácké a občas ne úplně srozumitelné, ještě nikdy ale nenatočil film vyloženě špatný. Snowden je pak přesně tím klasickým Stonem od začátku až do konce, jediný mínus bych v podstatě zmínil pouze otravnou snahu děsit diváky velkým zlým bubákem v podobě NSA. Já chápu, že to ve filmu o Snowdenovi moc jinak nejde, ta urputná snaha ale sráží nohy jinak docela OK dramatu, kterému zoufale chyběl lepší pohled z opačné strany a taky silnější vyústění. Je to takový jednou a dost. 6/10 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch, som extrémne rád, že OLIVER STONE JE VO FORME, ako už dávno nie !!! Film, ktoré si nezobralo pod čepiec žiadne vplyvné štúdio, ale podieľalo sa na ňom množstvo zaujímavých ľudí. Kontroverzný tvorca skúma život okolo amerického WHISTLE - BLOWERA, čiže EDWARDA SNOWDENA, ktorý vytáral novinárom prísne tajné informácie o sledovacích aktivitách americkej NSA či britskej Government Communications Headquarters, čím sa to dostalo do všetkých televízii a novín na SVETE. To znamená, že sledovanie a odpočúvanie ľudí po celej Zemeguli bolo v plnom prúde, a ešte aj stále funguje. Snímok začína príchodom novinárky Laury Poitras do Hong - Kongu, na hotel, kde je ubytovaný Snowden, ktorý ide s pravdou von. Rozpráva vo flashbackoch o svojej kariére a súkromnom živote s priateľkou Lindsay Mills, a to od rokov 2004 - 2013, keď sprvoti začínal klasicky v armáde. Snowdena si zahral Joseph Gordon - Levitt, ktorý si s režisérom ROZUMIE, majú na to rovnaké názory. Nepodobá sa naň, ale čo chválim, je to, ako sa parádne ZHOSTIL tejto, nie príliš „prospešnej filmovej úlohy” , na ktorú nestáli určite dlhé fronty na castingu. Človek, ktorý mal všetko, výborný, ale stresový život s epilepsiami, priateľku, peniaze... Mal aj SVEDOMIE, ktoré mu nedovoľovalo, aby sa na tomto podieľal i naďalej. „Tajne stiahol tieto dokumenty, aby s nimi v rubikovej kocke vyšiel nenápadne von”... V snímku je vydávať fotografiu amerického prezidenta Kennedyho, zaujímavé, že som videl FILM PRESNE po 53. rokoch od dallaského atentátu. Inak, vyskytuje sa tu dynamická kamera, a taktiež vždy osožný STRIH, na ktorý si Oliver extrémne potrpí. Zaujala ma aj samotná výprava, kde Snowden všade pôsobil... Stone je tým typom filmára, ktorého je tu POTREBA. Výborné, výpovedné, s minimálnym pátosom prevedené, ukážkové, skvelé načasované DIELO, odborníka na túto PROBLEMATIKU, fakt si neviem predstaviť, kto iný by sa venoval tomuto projektu, s tak otvoreným zápalom po veci, ak nie Stone. Odporúčam, je to síce ukecané, s množstvom termínov, ktorým nerozumiem, ale zároveň geniálne prehľadné. Teším sa. Už aby sa opäť vrátil režisér s niečim zaujímavým... PS : EDWARD SNOWDEN je rozporuplná POSTAVA najnovších dejín. Ale treba si položiť otázku : „Urobil správne, to, čo urobil” ? „Na to si musí každý odpovedať sám, najlepšie podľa vlastného vedomia a svedomia. Ale komu by sa toto páčilo ? Ja to rešpektujem. Jeho rozhodnutie bolo správne” ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)

Reklama

Reklama