Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

heyda 

všechny recenze uživatele

Tento film je sice inspirován Standforským vězeňským experimentem, ale k jeho škodě se nedrží původní reality. Ve skutečnosti to bylo nabídnuto studentům a k žádným vraždám nedošlo. Přesto tenhle film má co nabídnout: zaprvé tam sedne němčina a zadruhé je to dotaženo hezky až do extrému. Bohužel mě osobně vadilo, že si Hirschbiegel vůbec nedal práci s psychologickým vykreslením postav. Pořád se to točí kolem jednoho vězně, který tam dělá neplechu a jednoho dozorce, který si hraje na dozorce SS, ale co ostatní??? Co mě však mrzí ještě víc, je nevyužitý kamerový a hudební potenciál. Němci jsou v tomhle ještě hodně pozadu za Amíky. Ty náhledy do života manželky 77ky mi taky narušovaly celkovou linii příběhu. Pro mě osobně Němci zahodily výborný potenciál tohoto originálního námětu. Jak já říkám: "Nemusí být vždycky vidět krev, aby šel z filmu cítit teror do morku kostí." Ke všemu ta psychologie postav byla opravdu nevydařená a je to škoda. Třeba se dočkám nějakého Amerického remaku, který mě mile překvapí. Tenhle film tedy vidím na 3 hvězdičky a určitě ho můžu doporučit už kvůli supr námětu. ... Jako konečné slovo Vám sem hodím závěr, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo: " Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností. " - Za tento postoj i za experiment samotný byl doktor Zimbardo kritizován, a to z různých pozic. (Wikipedie) ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí musím jít s hodnocením strmě dolů. Příliš těžká látka pro zdejší německé poloamatéry. Hlavní dějová linka je prošpikovaná zbytečnými a nezajímavými zájmy 'hlavní' postavy a nejen jí, které jsou absolutně mimoděk podstrkávány divákovi jako cukrová vata. To hlavní, o co tu jde, je natočeno neohrabaně a herci jsou navíc dost otřesní. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřebujeme 77 i Beruse - jsou to dynamické faktory. Jinak můžeme experiment zabalit." Kdyby mi někdo nabídl hromadu peněz za to, že si budu dva týdny hrát na dozorce a vězně, tak bych to bez rozmýšlení odmítl. Nicméně podívat se na ty zdánlivě snadno vydělaný prachy kamerou mi nepřipadalo špatný, ale najít v něm sympatickou postavu bylo dost těžký. Psychopat Berus byl totiž zralej na tonfu do řitního otvoru, mocí opojenej Elvis si zasloužil ránu hasičákem, novinářskej provokatér 77 si všechny svý útrapy řádně vykoledoval a profesor Thon by ode mne dostal možnost vyhodnocovat data v tý černý skříni. Sympatickými mi byli tedy pouze voják Steinhoff a obě ženský postavy, ale zároveň mě potěšila vyvolaná zvědavost na téma, kam až to všechno může zajít. Zašlo to dost daleko na to, aby mi bylo nepříjemně. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Naprostá úchylárna,která není filmařsky dokonalá-není detailní studií jednotlivých charaktérů(to snad ani nemá v ambicích)-ale naprosto dokonale ukazuje přechod z tak trochu drsnější hry do bodu,kdy už je vše zcela reálné,naprosto mimo kontrolu a totálně zoufalé...........Kritizovaný pomalejší rozjezd mi nevadil..o to drsněji a zvráceně absurdněji pak vyzněl zbytek....Není to čistých 5hvězd- ale za tu až fyzickou nevolnost při sledování -to tak nakonec ohodnotím. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama