Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těžko můžu mít soucit s někým, kdo se na podobný experiment přihlásí dobrovolně kvůli prachům. Jeho prachy, jeho boj, tečka. Ani mě moc nešokuje do čeho všeho se dneska kvůli prachům lidi hrnou a z tohoto důvodů se u mě žádný nápětí nekonalo o nečekaným chování účastníku expemrimentu nemůže být řeč už vůbec, protože jestli někdo čekal, že si tam chlapci budou před večerem recitovat Karla Hynka Máchu, tak by měl víc začít vnímat dnešní svět, který je doslova prošpikován násilím, ponížováním a dalšíma podobnýma sračkama. Nic překvapujícího, nic napínavýho, postavy kompletně nesympatický, leč alespoň dobře zahraný. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Uveriteľnosť a logika príbehu + psychológia postáv na škodu veci škrípu ako hrdzavé pánty. Hierschbiegel si skrátka uľahčuje cestu k záverečnému posolstvu, spoliehajúc len na silu námetu a Moritzovu charizmu. S ambiciózneho diela sa tak stáva polotovar, ktorý v podaní lepšieho šéfkuchára mohol chutiť podstatne onakvejšie. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Kdo má trochu povědomí o Stanfordském experimentu nebo i viděl dokument Quiet Rage, tak si jistě povšimne, že film se docela dlouho drží skutečných událostí a je to docela podobné tomu, jak to ve skutečnosti probíhalo (detailu, že se nejedná o studenty a pár dalším nesrovnalostem se věnovat nebudu, ostatně je to pouze na motivy tohoto experimentu). O to víc člověka zamrzí závěr, kde se scénáristům doslova utrhla ruka a nikdo to nezastavil. Chápu, že potřebovali do závěru dát nějakou tu gradaci, jak už to film ostatně vyžaduje, ale tohle? Celou dobu psychologicky dobře zvládnuté, ale v závěru jde veškerá psychologie stranou a máme z toho téměř pokus o béčkovou vyvražďovačku s tím, že dozorci se chovají jako chovanci psychiatrické léčebny a ne jako lidé, kteří byli vybráni k experimentu jakožto psychicky zdraví jedinci. P.S. A ta holka hlavního hrdiny tam byla naprosto zbytečná. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony, veľmi dobrá kamera aj réžia a keďže film je založený na skutočnom experimente, ktorý sa vymkol spod kontroly, nie je núdza ani o akciu. Táto psychologická dráma núti diváka zamyslieť sa nad sebou i správaním okolia a to je jeho obrovské pozitívum. Mnohé súčasné filmy sa totižto tomu bránia. Táto snímka je sociálnou štúdiou toho, ako sa mení správanie ľudí, keď sa zmení ich životná situácia. Či už znenazdania získajú moc, alebo sa jej musia podriaďovať. Je i o tom, ako rôzne dokážeme reagovať v extrémnych situáciách a pod stresom. Nesnažme sa hovoriť, že my by sme sa správali inak. To nikdy nemôžeme povedať dopredu. Je rozdiel, ako sa správa človek, keď sa kontroluje a keď sa kontrolovať nemusí. Psychológovia sa s podobnými experimentmi zaoberali aj neskôr a ľudia, na ktorých sa robili pokusy reagovali podobne. Stačí si pozrieť dokumentárny seriál Ľudská ZOO. Jedna hviezdička dolu za akčný záver, ktorý bol dosť podobný mnohým iným filmom točeným podľa osvedčeného vzorca. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama