Reklama

Reklama

Pramen věčného mládí se nekoná, ale zato je legrace. Americký režisér Howard Hawks (1896–1977) se nesmazatelně zapsal do historie především ve dvou žánrech, v akčním dobrodružném filmu a v bláznivé komedii. Do té druhé skupiny patří také u nás zatím neuvedený snímek Omlazovací prostředek (1952). Originální název Monkey Business je dvojsmyslný a prozrazuje, že jednou z hlavních postav filmu je opice. Roztržitý (jak jinak!) vědec Barnaby Fulton (Cary Grant) pracuje ve vývojovém oddělení kosmetické firmy na omlazovacím preparátu. Když k němu s přispěním laboratorního šimpanze dospěje, spustí se kolotoč bláznivých událostí, v jejichž vleku se ocitne nejen nešťastný vědátor, ale i jeho chápavá manželka Edwina (Ginger Rogersová) a natěšený šéf Oxley (Charles Coburn) s vnadnou sekretářkou (začínající Marilyn Monroe). Film sice nedosahuje úrovně některých předchozích Hawksových děl (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek), ale pořád hravě strčí do kapsy většinu dobových i dnešních veseloher. Na scénáři se mj. podíleli známý divadelní autor Ben Hecht a pozdější spolupracovník Billyho Wildera I. A. L. Diamond. Hlavním triumfem jsou tu ovšem herci. Cary Grant měl v té době postavu roztržitého vědce prakticky v malíčku a Ginger Rogersová je mu rovnocennou partnerkou. Velké pochopení pro načasování komických situací tu ukázal (jako mnohokrát předtím) Charles Coburn, jemuž také patří nejlepší věta filmu, když podává své sekretářce koncept dopisu a řekne: „Dejte to někomu přepsat." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Flego 

všechny recenze uživatele

Crazy komédia ako zo starých čias... roztržitý vedec pracuje na omladzovacom prostriedku, ktorý paradoxne namieša opica a potom už len sledujeme dočasné mentálne návraty zainteresovaných do detských liet. Je to svieže a milé, niekedy až zbytočne detinské. Okrem situačnej komiky však hrajú prím aj vtipné a duchaplné dialógy, čo považujem za veľké plus. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak aj "Což takhle dát si špenát" má svoj predobraz. Klasická "ztřeštená" komédia zo zlatého veku štúdiového systému prekvapí neotrepanou zápletkou a Cary Grantom robiacim si zo seba poriadnu srandu. Možno si ale nakoniec ukradla film pre seba laboratórna opica. Film poteší svojou komediálnou gradáciou. Spočiatku je to úsmevná konverzačka, postupne prechádzajúca až ku záverečným salvám smiechu, to ako sa stupňuje fantasknosť zápletky. Ja rozhodne nepatrím k divákom, smejúcim sa pri komédiách, môj výraz pripomína skôr Bustera Keatona, tu som sa ale na konci neudržal. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra vopicarna s totalne naspeedovanym Cary Grantem, ktery si hraje na indiany. Je videt, ze tvurcem je Howard Hakws, protoze komedialni tempo je podobne intenzivni jako v jeho drivejsi Leopardi zene, jen Katherine Hepburn vystridala o trosku slabsi Ginger Rogers. Jako bonbonek je tu Marilyn Monroe, ktera zde ale vic, nez nejakou zasadnejsi roli predvedla spis dekolt. Ocividne nejlepsi vedecti mixeri jsou simpanzi. 7/10 ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Všechny velké objevy vznikají náhodou. Říká se, že kdyby tlupa opic po jistou dobu nahodile mlátila do psacích strojů, dřív nebo později by vygenerovala kompletní dílo Williama Shakespeara. Pro jednoho pokusného šimpanze je proto dílem okamžiku stejně náhodně namíchat účinný elixír mládí a rozpoutat crazy komedii, která je široce rozkročena mezi filmy Leopardí žena a Což takhle dát si špenát. Nepraktický vědec Cary Grant a jeho klidná a velkorysá žena Ginger Rogers si loknou elixíru a nejprve každý zvlášť, později společně se duševně vrátí do raně pubertálních let. Žádná zodpovědnost, žádné šosácké pokrytectví, žádná falešná koketerie ani namlouvací strategie, úmorně stejné ve všech filmech svého druhu, nemají v tomto komediálním drahokamu místo. A zaplaťbůh ani žádné mravokárné ponaučení. Je to totiž jako s těmi opicemi. Tak dlouho trvá pásová výroba konvenčních komedií, až z ní zákonitě musí vzejít něco, co vyčnívá. Monkey Business se vymyká z kloubů soudobé žánrové konkurence dvojnásobnou frekvencí gagů a svobodomyslným duchem, blízkým mnohem mladším filmům z psychedelických šedesátých let. Leopardí žena z podobných důvodů ve své době skončila fiaskem, které mělo podíl na záhubě celého žánru screwballu a teprve po letech byla rehabilitována jako jeden z nejlepších filmů tohoto druhu. Rád bych věřil, že něco podobného potká i Monkey Business, protože i relativně vysoké celkové hodnocení (momentálně 76%) mi připadá nespravedlivě nízké. Za mě 100% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezávisle na záměru tvůrců vznikl pozoruhodný film, který upozorňuje na nebezpečí jednostranné pozitivní adorace mládí a na nepřehlédnutelné přednosti dospělosti. Skotačivé duo Garyho Granta a Ginger Rogersové průkopnicky poukazuje na hrozby plynoucí z dětinštění evropského civilizačního okruhu. Uvolněný smích a radost z nespoutatelnosti jsou přídavkem navíc stejně jako skvěle natočený šimpanzí experiment. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Film sa mal pôvodne volať Young Business. (AdamCritic)
  • Hlas, který během titulků na začátku filmu říká "Not yet, Cary" je hlas režiséra Howarda Hawkse. (facojurka)
  • Piaty a zároveň posledný film, na ktorom spolupracovali Cary Grant a režisér Howard Hawks. (Michal74)

Reklama

Reklama