Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný, oddychový western. Wayne je tu obklopený sympatickými ráznymi figúrkami, ktoré napriek svojej nekomplikovanosti a problémovosti pôsobia milo. Rovnako Wayne nie je priamočiary drsňák, v otázkach osobných a citových je to skôr taký "ňouma". Pôvodný dabing je kvalitnejší, na MGM išiel film s novým a stratil trochu zo svojho kúzla. Filmu by neuškodilo výraznejšie použitie nožníc pri strihu. Niekde medzi 70% a 80%, medzi moje najobľúbenejšie westerny 50tych rokov sa ale nezaradil. Mám radosť, že tentokrát vidím Johna Wayna vo filme bez vraždiacich maniakálnych indiánov, to bude spôsobené ale zmenou na režisérskom poste. Wayne je ale stále pod krídlami giganta svetového filmu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi konečně podařilo vidět western s legendou tohoto žánru Johnem Waynem a věřím tomu, že jsem narazil na jeden z jeho nejlepších kousků. Rozhodně se nejedná o western typu "Tenkrát na západě", jelikož se celý film odehrává v jednom malém městečku a plyne hodně pomalu. To však neznamená, že by film nudil. Celý příběh je o tom, že šerif s partičkou svých pomocníků (opilec a mrzák) hlídají vězně, kterého se jeho parta snaží za každou cenu dostat ven z vězení. Na této jedoduché zápletce se rozprostírá takřka dvou a půl hodinový snímek, který nešetří napětím a dobrými herci. Ve filmu je minimum akce a převážná část se odehrává v rytmu různých rozhovorů ale i tak zabaví a donutí diváka dokoukat ho do konce. Jinak John Wayne byl machr a závěrečná přestřelka vypadá dobře i dnes. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Hawksova reakce na Hign Noon. Interiérový western o postavách, nikoli o akci. Přesvědčivě sťatý Dean Martin a konstantně prkenný John "kdonaměmá" Wayne jsou dvěmi pilíři, na jejichž (ne)stálém přátelství skvěle vygradovaný film stojí. 80% Zajímavé komentáře: Cival, Pohrobek, T2, Falcor, Artran, RAiken, YURAyura, Lavran, ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další westernová klasika s Johnem Waynem. Bohužel mi to přišlo hrozně dlouhé a utahané. Celé se to odehrává v jednom městečku v Texasu. John jako šerif se svými pomocníky brání celu, ve které je vrah čekající na soud. Jeho bratr se ho neustále snaží dostat ven. O vedlejší milostnou linku se stará kouzelná Angie Dickinson. "Pistole nechte na plotě." ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani tento film vzešlý ze spolupráce John Wayne a Howard Hawks mi moc nesedl. Jednak mi ani tentokrát nezačal být Wayne sympatický a také děj mi přišel s malými odchylkami totožný jako u El Dorado. Spousta nadbytečných dialogů a na chlup stejné postavy: zkrachovalý opilec co se pokouší začít znovu (mimochodem jediný sympaťák z celého filmu), otravný bláznivý dědek, žena co hledán nový život, mladík co umí rychle tasit a… John Wayne. Než se tyhle postavy zdárně prokecali ke konci, málem jsem usnul. Filmově také žádný větší zážitek, jen spousta nažehlených kovbojů ukazujících divoký západ tak, jak nejspíš nikdy nevypadal. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)
  • Ve filmu vidíme pouze dva detailní záběry: Joe střílející z pušky a Dudeho ruce snažící se ubalit cigaretu. (džanik)

Reklama

Reklama