Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 655)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem panu Dvořákovi, že ta tyč se bude ještě hodit! Wow! Napřed musím konstatovat, že tu ránu do palice bych zasloužil taky za to, že mi trvalo tak dlouho, než jsem se konečně dokopal k tomuhle filmu kterej mě totálně rozsekal a přikoval k obrazovce od první minuty. Nešel jsem během sledování chcát a nebyl to schopnej zastavit ani na minutu, což je co říct, protože takovou pozornost si u mě už dlouho žádnej film nezískal. Každopádně Hrušínský exceloval všude kde se objevil, ale tohle je non plus ultra výkon. Neuvěřitelně sugestivně zahrané z jeho ledově klidných pohledů běhá mráz po zádech. Černobílé zpracování se pak k tomu dokonale hodí a kapitolou samo pro sebe je ta geniální kamera. Někdo tu píše, že mu to snímání ve větších detailech vadilo mě to naopak ještě přidalo na zážitku. Ostatní herci si taky odehrají svoje, ale s přibývajícím časem Hrušínský mění film ve svou one man show. Nedivím se, že mozečky prostoduchých komunistických cenzorů tohle nepobraly a tak i tenhle film patřil mezi ty zakázaný. Tak jako tak ČS kinematografie 60 let opět rulez!100% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nic není v živote jistý, jenom smrt..." Spalovač mrtvol je jedinečný v tom, že sa nepodobá ničomu. Je jednoducho originálny. R. Hrušínský podáva výborný výkon, celý čas len akoby šeptal, rozpráva s totálnym kľudom a nikdy nezvýši hlas. Chvíľu to na mňa pôsobilo geniálne, potom to začalo byť trochu jednotvárne. Čakal som, že raz naozaj poriadne vybuchne, ale nič...Vyzdvihnúť musím záver, ktorý na mňa zapôsobil najviac. Osobne nezhadzujem kvalitu filmu, ale nenadchol ma natoľko , aby som mu dal plný počet. Navyše si myslím, že je v rebríčku naj filmov privysoko. Vedel by som menovať desiatky lepších československých filmov, ale to je vec vkusu každého užívateľa. Jedno sa však Herzovmu filmu musí nechať. Je iný a to je rozhodujúce. 80%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Na férovku řeknu, že se mi ještě nestalo, abych si po zkončení filmu stoupnul před zrcadlo a napodoboval hlavní postavu, která mě naprosto ubila k smrti svým neuvěřitelným vystupováním a kterou považuji za možná nejlépe česky zahranou bytost. Hrušínský je famózní, až bych snad i měl napsat, že na něj je to slovo jen chabým vyjádřením. Spalovač je film...já nevím...hodně složitej, co do pochopení, protože některý symboly, který Herz používá jsou dvojsmyslný a ne vždy jsem pochopil o co go. Stále ve mě ale přetrvává ten debilní pocit, který mi šeptá...UCHO, UCHO! Ano, film s Bohdalovou a Brzobohatým je prostě u mě to, co očekávám od atmosférickýho filmu a toho hnusnýho mrazení se mi tady až tolik nedostávalo. Ale čert vem atmošku! Kopfrkinglovo závěrečné- nebo konečné mluvení k davu pozůstalých (de facto i k sobě samému), je totální herecká exhibice. Jeho přednes je pro mě ukázkou geniality a taky perfektním přirovnáním k větě: "Ten chlap upoutává pozornost, aniž by o to stál!". 90% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

"Jsme krásná a požehnaná rodina. ... a já mám pořád pocit, že pro Vás dělám strašně málo." Už jenom slyšet hlas Rudolfa Hrušínského je úchvatným kulturním zážitkem. Co to je vidět celého Spalovače mrtvol se snad ani nedá slovy popsat. Je to strhující, mrazivé, estetické, nezapomenutelné. Herecké výkony, hudba Zdeňka Lišky, pardubické krematorium Pavla Janáka - vše skvostné. Mezi českými filmy, které znám, tento jednoznačně vítězí. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z nejlepších (a nejděsivějších) českých filmů. Nemám, co víc dodat, vše už bylo řečeno. ,,Spasím je všecky" mi zní v uších doteď... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jestli se tomuto černému humoru dá ještě říkat černý to už opravdu nevím. Pokud člověk neviděl tento film tak velmi těžko uvěří co vše bylo možné natočit v Československu. Rudolf Hrušinský zde překonal i všechny nejlepší dnešní herce světa. Sem ochoten kdykoli odpřisáhnout, že nejen touto rolí se jedná o největšího filmového velikána co chodil po filmových prknech. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Dokonale, skutecne dokonale filmove dilo, u ktereho se da skoro i rici, ze prekonalo svoji knizni predlohu. Na motivy velmi pusobive knihy L.Fukse a za pomoci jednoho ze 3 nasich nejvetsich hercu vsech dob (vedle Buriana a Wericha), dokazal Juraj Herz stvorit svym opravdu citlivym a bravurnim reziserskym umenim nadcasove a neprekonatelne dilo ceske kinematografie. Ze jsou ostatni herci take dobri? Nepovidejte, ani si jich behem filmu nesvimnete a prikovani v kresle sledujete s tajicim se dechem sledujete toto mnohovrstevnate a psychologicke dilo. Spalovas mrtvol je nejen pusobivym dokladem o zvlastnosti a take zvracenosti lidske psychiky, o rozdilech mezi lidmi, o tom jak tezko se da urcit normalnost u lidi, ale take jak nebezpecne muze byt presvedceni o sve nadrazenosti a vyjimecnosti, zejmena intelektualni, ktera vede do zahuby... Spalovac mrtvol by si zaslouzil Oscara a pan Husinsky za svuj nejlepsi vykon kariery alespon tri. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Dávám ****, možná **** a 1/2 a nezlobte se na mě, ale to jen kvůli tomu, že rozjezd je na mě opravdu hodně pomalý a začátek mě mírně nudil. Jinak posledních 20 minut je opravdu geniálních, takovou gradaci jsem viděl snad jen u Vykoupení z věznice Shawshank. Samozřejmě perfektní Hrušínský, perfektní režie, perfektní kamera. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

O legendě naší kinematografie už bylo řečeno asi vše... a stejně jako ostatní mě fascinuje její obrazová estetika, tvořící z mnoha záběrů drobná umělecká díla. Hudba svou většinovou nenápadností podtrhuje místy až nepříjemné zlo, jež je pod krásným a uhlazeným zevnějškem tušené a Rudolf Hrušínský se o ZLO postaral nenapodobitelně. Karel Kopfrkingl v jeho podání je sofistikovaně nádherná amfora, přetékající tou největší zvráceností, co se v člověku může zrodit; promlouvá svůdně, koná plamenem. Nejnaléhavější je neklidné a hrůzné vědomí, že vážně existují magoři, jejichž děsivým choutkám mohly režimy dokonale vyhovět. A že ti současní možná jen vyčkávají, až přijde jejich čas... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jediný film v TOP 20 z našich končin je Spalovač mrtvol. A já už vím proč! Svojí velikostí přesahuje i skvosty světové kinematografie. Velice těžké dílo a ještě těžší je hodnotit jej. Na jednu stranu si strašně moc vážím, že takový klenot máme. Na tu druhou to bylo až moc silné kafe, Hrušínský ala nemocný sadista je dokonalý, ale po hodině už jsem si to těžko dával a když si na to vzpomenu - není mi nejlíp. Proto si s hodnocením nejsem vůbec jist, ale prostě to tak cítím. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Dáš si věneček, nebo rakvičku?...dej si věneček, rakvičku necháme na později. A co abych tě má milá pověsil." Juraj Herz natočil jeden ze svých nejlepších filmů vůbec - černohumorný psychologický horror. Narozdíl od předlohy L.Fukse, která je vážná, temná a depresivní, pokusil se Herz dát do svého snímku morbidní humor a nadsázku. A to se mu opravdu podařilo! A Rudolf Hrušinský, střídavě česající stejným hřebenem mrtvoly a sebe a postupně se měnící z milovaného tatínka na fanatickou bestii, je naprosto bezchybný. Hrušinský původně o roli zájem neměl, jelikož měl pocit, že ve filmu není co hrát. Herz však nemínil ustoupit v nátlaku, jelikož roli chystal právě pro něho. Výsledek všichni známe. Film je neuvěřitelně nadčasový a alegorický, čehož si samozřejmě vbrzku všimla i komunistická cenzura a snímek skončil na dlouhá léta v trezoru. Až v roce 1989, ještě před revolucí, se dostal do klubových kin, která často zela prázdnotou, ale na Spalovače, alespoň u nás, praskala ve švech. Režisér zde také často experimentuje s kamerou - obrazem, čehož se nevzdá ani v některých svých dalších filmech - nejvýrazněji v Morgianě. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Klid. Obrovský klid vyzaruje z tohoto snimku. Hrusinsky vrazdi ale vy pritom nejste vystaveni nasili v jeho opravdove podobe. Je to rutina, ktera se nelisi od cesani deti nebo nalevani mleka kocce. Ale ne rutina ve smyslu rodileho zabijaka ale ve smyslu lhostejneho cloveka, nekoho kdo si mysli ze dela spravnou vec, nebo je mu to mozna jedno. Postava Hrusinskeho je pro me dost necitelna, ale o to zajimavejsi. Je to prostacek ani ne prumerne inteligence, ktery je do velke miry hnan svym sexualnim pudem se znacne pokrivenymi moralnimi vlastnostmi? To je ale vetsina lidi tak co je na nem proboha jeste tak zajimaveho??? Nevim, ale je to genialni dilo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Juraji Herzovi se podařilo předběhnout filmový vývoj. Natočil na svou dobu nesmírně moderně natočený film. Díky originálním předělovým scénám a doprovodné líbezné melodii film plynule proudí, až je nakonec vystupňovaným brilantním závěrem uzavřen. Z filmu je cítit celistvost a uspořádanost. Každá i ta njemenší součást na svém místě sedí, jako kostička puzzle. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opravdu brilantní hororové dílko zachycující brutalitu a sirovost své doby...Rudolfa netřeba komentovat, prostě jeden z nejlepších herců ČR. Veliké dílo hlavně k mladší generaci se odkazující, aby všichni věděli, jak hrůzné následky může mít spojení psychopatie, což je v naší spol.čím dál viditelnější jev a propagace a demagogie jakési tupé víry ve větší a silnější svět..!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tak toto je opravdu film o jednom jediném herci - Rudolfu Hrušínském, který tu skutečně exceluje a dominuje nad všemi ostatními hereckými esy. Hraje svoji roli velmi přesvědčivě, dokonale ztělesnil pana Kopfrkingla, takže každá minuta na plátně patří jen jemu! Snímek se nese v ponuré atmosféře, zápach z krematoria jakoby prostupoval skrz reproduktory a myslím, že nejednomu divákovi přeběhne mráz po zádech, když Hrušínský učeše svým hřebenem zesnulého a poté sebe či své děti. Velmi působivý a místy nechutný film. Jen by mě zajímalo, kolikrát za těch 95 minut zazní slovo: duše, nebožtík, nebeská, krematorium, chrám smrti ad.? Dokonalé vykreslení nastupujícího nacismu a rozšiřujícího se fanatismu mezi lidmi. Vidíme, jak se dokáže obyčejný člověk změnit a kam až je schopný zajít. Posledních několik minut představuje skutečný horor, nefalšované drama a dech beroucí je i závěrečná "naháněčka" mezi rakvemi. To vše jen podbarvuje fanatický výraz ve tváři pana Kopfrkingla Hrušínského, kterému tímto opět vyjadřuji úctu a veliký obdiv. Vedle majora Zemana - Studny, je toto na špici českých "drasťáren", o kterých se vám klidně může zdát několik nocí po sobě! Naprosto úžasná je i kamera a střih v tomto filmu, která jen podtrhuje to, že během sledování máte (ne)příjemné mrazení v zádech a stojí vám každý chloupek na těle. K tomu všemu je divákovi naservírovaná porce morbidního humoru ("Já jsem ještě nedostala svoji rakvičku"....."Dáš si rakvičku nebo věneček?"). Tento film se vám odmění tehdy, pokud budete pečlivě sledovat a dokážete se do něj ponořit. Svůj komentář zakončím stejným způsobem, jakým skončil pan Kopfrkingl na plátně (a zakončil tak svůj komentář i uživatel duklak2) a jednou užitečnou radou: Nikdo nebude trpět, spasím všechny! ... Před zhlédnutím tohoto filmu nejezte nic, co se dobře zvrací! [24.10.08 v kině] ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Respekt jo! Respekt ano! Ano. Klobouk dolů před Rudolfem Hrušínským a jeho umem. To je asi tak vše, čím byl pro mě film zajímavý. Větší nuda při filmu se snad už ani zažít nedá. Je to samozřejmě skvěle natočeno a některé scény stojí za to, ale po většinu času jsem to snad ani nevnímal, jaký to bylo uspávající. Ponurý český černobílý film podle knižní předlohy se skvělými herci snad ještě nemusí být něco, co by mělo být vynášeno do nebes, ne? 60% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert všech, ale především Rudolfa Hrušínského. Jeho práce s hřebínkem je famózní. Pro mě jeden z nejlepších filmů, co znám.100* 2 Pepek Špajk: Když dáš 5 hvězd sračce Zevlovat a prudit, proč se potom trápíš u této náročné intelektuálštiny? Knížku nečti, jsou to samý písmena, žádný obrázky, prostě komix na hovno:-) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Monolog v podání Rudolfa Hrušínského začal po chvíli lézt na mozek a stejně tak střihy, které nebyly to pravé. Závěr je asi to nejlepší na celém filmu, ale ani tak jsem se nebavil. Je to něco podobného jako Osvícení, doufám že jsem tímto výrokem nikoho neurazil. :D ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Co abych tě dráha oběsil?" ________ Definice hrůzu nahánějícího zážitku, který je ještě víc znepokojivý, než moje mental health. Juraj Herz totiž pojal filmovou adaptaci románu Ladislava Fukse tak morbidně, až se z něj stala kultovní záležitost nejen v rámci subžánru psycho-thriller nebo tuzemský kinematografie, ale je dokonce opěvovaná cinefily ze zahraničí – a zcela zaslouženě. Jde tak o jakýsi mix žánrových prvků tragikomedie, surreálného podobenství a psychologického hororu, který je v kontextu příběhu sugestivní sondou do hlavy zaměstnance krematoria Karla Kopfrkingla, jehož myšlenky jsou nakaženy ideologickou zaslepeností. Snímek právě stojí a padá na pomyslné one-man show a velkolepém hereckém koncertu Rudolfa Hrušínského, na jehož ztvárnění této komplexní a neméně děsivé postavy mnozí diváci jen tak nezapomenou - velkolepý v tom smyslu, jak moc je jeho ztvárnění hlavní postavy rezervované a oproštěné od jakéhokoliv náznaku emocí. Karel Kopfrkingl je totiž charakterem chladnokrevně smýšlející sociopat, jehož racionalita je řízena iracionalitou, jež je motivována vyšším principem nacistické ideologie a přesvědčením o nadřazenosti árijské rasy do takové míry, že neváhá zlikvidovat své vlastní děti, svou drahou oběsit a divák je tak nucen sledovat, jak se z obyčejného člověka stává monstrum.... Spalovač mrtvol tak i v aktuální době může sloužit jako varovný prst před ideologickým fanatismem, emoční manipulací a demagogií. Co dodat? Rudolf Hrušínský je démon! ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama