Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech mé nadšení poněkud opadlo....navíc kdysi jsem se setkal s feratem naživo a byl opravdu krásný, a pak zjištění, že Herz kvůli zadělaným komoušům nemohl naplno realizovat své představy....věčná škoda. Snová scéna patří k nejlepším. Předpokládám, že místo motoru byly vnitřnosti, které by jistě hezky vyvedl J.Švankmajer, jehož animovaný/loutkový film se mihne ve filmu na TV obrazovce. Hapka solidní, i když v Panně a netvorovi měl hudbu ještě lepší. dodatek - aha, tak jsem si vyposlechl rozhovor s J.Herzem a nemýlil se. Auto mělo vskutku místo motoru vnitřnosti a to od mistra Švankmajera! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si včera po hooooooooodně dlouhé době dal zase tuhle Herzovu jízdu se závodním speciálem Vampír Ferat (Škoda 110 Supersport). Vůbec nechápu zdejší nízké hodnocení! Stoker by byl myslím nadšen a až se divím, že soudruzi dovolili aby tento film vznikl a šel do kin. Nejen že se vymyká soudobé místní tvorbě, ale skvěle doplňuje osmdesátkové filmy té doby, která se podivnými vozy jen hemží. Tady to má ale navíc punc české originality. Moc jsem si užíval Menzela, Schmida i sexy Břežkovou. Dáša byla taky fajn a celkem jsem zíral jak se dá honit po českých okrskách dvanáctsettroska se zapnutým majákem. Film by asi nebyl ale tak parádní bez jedné věci. A tou se super Hapkova hudba. Hlavně v závěrečných pasážích rallye, kdy Vampire projíždí tmou s plně rozsvícenými reflektory včetně těch přídavných na kapotě ty záběry spolu s temnoým hudebním podkresem byly opravdu až mysteriózní. Po těch letech jsem čekal u sebe jen mírné ušklíbnutí , ale nakonec zůstala velká míra spokojenosti a i obdiv k nadčasovému dílu. Mimochodem co by tomuto pohonu řekla šílení Gréta? To je ještě ekologičtější než auta na elektřinu ! Není ona Gréta také z rodiny paní Ferat? :-) !!! Já dávám rozhodně za 4 krevní konzervy ! * * * * ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Jako nápad zajímavé, ale jako by tomu něco chybělo a něco přebývalo. Mně osobně nejvíc irituje postava Madame Ferat - přesně takhle si komunisti představovali zlou kapitalistku. Autíčko bylo nádherné. Dneska už si asi málokdo vzpomene, že před premiérou filmu bylo vystavené ve výloze obchodního domu Družba na Václavském náměstí a tísnily se tam davy - každý chtěl vidět, co by Škodovka dokázala vyrobit, kdyby... ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Celkové adaptační uchopení Nesvadbovy povídky je docela dobré. Doktor pátrající po úspěchu podivné automobilky (slovní hříčka no-s-feratu je jednozančně dokonalá) a snažící se dokázat, že auto zabíjí lidi - to je v pohodě. Každopádně film zoufale táhne ke dnu scénář. Papírem šustící, podivně zmatený a kostrbatý, jakoby balancoval na hraně toho, zda chce být konspirační detektivkou nebo snovým hororem - náhodně proložený erotickými scénami. Ani po závěrečném vysvětlujícím Křížově monologu nedává moc smysl. Původní Nesvadbova myšlenka o tom, že každé auto je zabiják, sice přežila, ale celkově je utopena v nesmyslném chaosu doktora Marka tápajícího od jednoho nesmyslného hovoru ke druhému. Herecké výkony prapodivné, náhodně rozstřelené v několika různých polohách od grotesky, přes thriller až po civilní drama. Zde se mistr Herz bohužel utnul. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ musím po dlhých rokoch trochu upustiť od nadšenia, ktoré som prežíval pri sledovaní filmu v lietadle spoločne s dvadsiatimi vyhúkanými Indami. Nápad je vynikajúci, ale pokiaľ máte aspoň trochu nasledované staré americké a talianske horory, tak Upír z Feratu vás nemá čím šokovať, Herz sa drží príliš pri zemi. Myšlienka je jasná a som rád, že vôbec nejaká je, na druhú stranu je ale patrné, že Herz nám ju predkladá pomerne polopaticky. Hard core scény sa ukážu iba ako snom, čo je veľká škoda, pretože všetci od začiatku vieme, že podozrenie je pravdivé. Ale možno je to len metafora, že....Spoločne s Chytilovej Vlčí boudou jeden z mála originálnych čs hororov, ktorý ako pozerám ale veľa divákov sklamal. Nechcem tvrdiť, že nemajú fantáziu, pretože žánrové veľmoci sú predsa len v spracovávaní podobných tém niekde inde. Aha, takže svoje prsty mala vo finálnej verzii aj cenzúra, čím sa mnohé vysvetľuje. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Vo filme môžeme vidieť zábery z animovaného filmu Jana Švankmajera Rakvičkárna (1966), režisér tohoto diela sa taktiež podieľal na výrobe a dizajne povestného upírieho auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Stanislav Cinkl, ktorý bol v Škodovke šéfom montáže prototypov a mal Ferat na starosti, spomína: "V marci 1981 vývojové oddelenie v Mladej Boleslavi navštívili pracovníci filmových ateliérov Barrandov s prianím, či by firma Škoda zapožičala pre natáčanie filmu Upír z Feratu desať rokov starý prototyp Š 724 Super Sport..Vedenie vývoja zapožičanie auta nakoniec povolilo vrátane zmien navrhovaných Pištěkom. Súčasťou zmluvy so Škodou bolo zapožičanie vodiča a tímu mechanikov, ktorý bude po dobu natáčania voz sprevádzať. Vzali nám miery na kombinézy, a tým sa z nás stal tím Ferat. So mnou filmári uzavreli zmluvu, aby som s Feratom jazdil, ale nebol za volantom nikdy vidieť. Našťastie mal Ferat dobre zatmavené sklá a vďaka tomu sa nemuseli žiadne zábery opakovať." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno