Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Státní tajemství je poměrně jednoduchým a přímočarým příběhem ženy, která se rozhodla postavit nezastavitelnému, zásadní pro mě každopádně ale je, že je to celé zpracováno srozumitelně a přehledně, tudíž má divák šanci dopodrobna pochopit jak celou tu kauzu, tak motivy a charaktery jednotlivých postav, což beru jako vážně pozitivní věc, jelikož filmy s politickými tématy tvůrci většinou zahltí hromadou informací a postav, v kterých se pak vyznají skutečně jen ti nejzasvěcenější, ovšem v tomto případě může proniknout do hloubky toho případu téměř každý, a o to víc si ho pak užít a prožít. Proto je i velká škoda, že se tvůrci dopustili tolika lapsusů při jeho zpracování, jako velmi pozvolného, nezáživného tempa odvyprávění, ignorování dramatických momentů, s čímž následně souvisí i emoční prázdnota, nepochopím ani naprostou absenci atmosféry, či napětí, a v neposlední řadě musím zkritizovat i obsazení Keiry Knightley do ústřední role, do které se ani trochu nehodila. V rámci politických filmů se tak jedná o slušný průměr, který svým vyzněním může možná i názorově publikum rozdělit, mě to každopádně zaujalo, samozřejmě ale s neochvějným přesvědčením, že to mělo ještě rozhodně mnohem na víc. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je dost utahaná, v polovině přichází příjemný zlom. Nicméně hlavní hrdinka měla víc štěstí než rozumu. Každý kdo dělá pro vládu, tak moc dobře ví, že když vláda něco chce, tak to prostě udělá a jestli si myslela, že Rada OSN a vlastně celá OSN má nějaké slovo, tak byla fakt naivní, což vlastně i v příběhu sama o sobě řekla. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když mám rád tyhle politikou šmrncnutá dramata a Official Secrets je někdy mezi State Of Play a Whistleblower,chybí mu oproti dvěma zmíněným větší tah na bránu i nalehávost.Navíc a to je asi největší chyba tu chybí pořádný závěr,který by přinesl alespoň náznak zadostiučinění.Jasně,je to podle skutečnosti,takže to asi těžko mohlo být jinak,ale jakkoliv je to hodně líbivě natočeno,na víc jak lehký nadprůměr to není...60% ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Bol by to pre mňa opäť iba jeden z tých rutinne natočených dokumentárne vyznievajúcich filmov, keby nemal tak fajnové herecké obsadenie. V každom prípade ide o zaujímavý spätný pohľad na udalosti, na ktorých interpretáciu si veľmi dobre spomínam a o to viac je celá záležitosť skutočne desivá. Je až zarážajúce, ako mohla vyšumieť do prázdna. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další malý velký film, který nedostal Oscary a mezinárodní fame jen proto, že se to před pár lety povedlo podobně koncipovanému Spotlightu, který přece jen pojednával o ještě pikantnějším tématu. Fakt, že většina politiků lže, manipuluje a krade je už tak neobjevné a generické téma, že za to může snadno dostávat mínusové filmové body i takto velmi zdatně zinscenovaná procedurálka s herci z GoT a suprovou Keirou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)

Reklama

Reklama