Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (295)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mé rozervané srdce se prolnulo s tahy štětce z obrazů mistrovských děl van Goghových a ucítila jsem všechnu tu jeho bezmeznou lásku. Cítila jsem vůni barev i polí, hřálo mě slunce a tížila mě Vincentova bolest a osamělost. Téměř detektivní pátrání po tom, co se van Goghovi stalo, umocněno úryvky z jeho dopisů, provázeno nádhernou hudbou, je dokonalou poctou geniálnímu, ale velmi nešťastnému člověku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mladík vyšetřuje záhadné okolnosti jeho smrti, již odmítá pokládat za sebevraždu. Což je vlastně spása filmu, protože jakkoli úchvatná výtvarná metoda se po čase vyčerpá, omrzí, uspává. Čiší z ní odosobněný chlad tvorby, ve které forma převládá nad obsahem. Předloha je podle skutečných herců a tento polsko-britský snímek, který ve své kategorii vyhrál Evropskou filmovou cenu, vznikl kombinací hraného filmu a animace olejomaleb. Přesně 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Tvůrci spočítali, že by jejich rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn. dialogy aktérů mají sklon ke květnatému vyjadřování, které tempo vyprávění umrtvuje. Jako neobvyklá experimentální hříčka na dvacet minut by S láskou Vincent rozhodně upoutal silněji než v celovečerní podobě. ()

Reklama

johny89 

všechny recenze uživatele

Toto nemá obdoby. Pro mě je rozhodně jeden z nejzajímavějších počinů, co jsem kdy ve filmu viděl. Každý záběr z by mohl být vystaven samostatný obraz v galerii. Zpracování je doslova dechberoucí a autoři se nebojí ani velice složitých záběrů, kdy probíhají průlety krajinou, mění se perspektiva i postavy. Nicméně forma, jak je film udělaný, není zdaleka jediná jeho přednost. Scénář filmu je totiž opravdu dobrý, navíc reflektuje skutečné události a některé záběry přímo vychází z obrazů Van Gogha. Je to přesně jeden z filmů, kdy se po jeho skončení půjdete začíst na wikipedii o Van Goghovi. Kdyby bylo na ČSFD šestihvězdičkové hodnocení pro výjimečné filmy, tenhle by ho rozhodně dostal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia prichádzajú s "Kaneovským" prerozprávaním života Vincenta Van Ggogha. Presnejšie napísané prichádzajú s príbehom o smrti Vincenta Van Gogha. A ten nám ponúkajú v štýle retrospektív, ktoré sú, aby sme sa v tom, my blbci, vyznali, čiernobiele. Je to trochu divné, keďže sa tu kopírujú majstrove obrazy, ale tak chápem, že sa asi dvojica režisérov bála, že ľudia chodia do kina spať a hrať sa s mobilom, tak musia byť vodení za ručičku. Loving Vincent je skôr zaujímavý ako skutočne kvalitný a ťažko aj hovoriť o originalite, keď podobné animačné postupy nie sú novinkou a vlastne svoj film koncipoval do expresionistických tónov aj Minnelli. Chvályhodný počin, ale skôr po výtvarnej, ako naratívnej stránke. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jako, ta animace musela dát skutečně zabrat a člověk ji ocenit prostě musí, protože vypadá úžasně (když tedy pominu některé černobílé sekvence působící jako nějaký laciný animační efekt). Forma zde sice pochopitelně vítězí nad obsahem, ale ono by to sotva bylo vyvážené. Hlavní je, že nějaký obsah to má, i s pár filozofickými větami a syžetem trochu připomínajícím Občana Kana (tématem cestovatelského pátrání hlavního hrdiny po odhalení jedné malé záhady nedávno zemřelého člověka). Místy se to sice táhlo, ale nakonec mě to vtáhlo do děje a závěr mi přišel celkem silný. I tak ale nadšený nejsem, protože to nebylo tak silné, jak mohlo být. Možná by bylo zajímavé vidět, jak by v tomhle stylu vypadal film jen o životě Vincenta van Gogha, ale toho se už asi jen tak nedočkáme. Každopádně o životě Vincenta van Gogha (mého oblíbeného malíře, btw) se mi víc líbil film U brány věčnosti, který je podle mě jedním z nejfilozofičtějších filmů za minimálně posledních 15 let a kdyby nebyl tak příšerně natočený, možná už mi visí v TOP 10 oblíbených filmů. Ten totiž měl neskutečnou sílu po celý film - a to právě tady chybí. Ale i tak bych S láskou Vincent označil za povedený film a rozhodně je i divácky vřelejší, než U brány věčnosti. Jen nevím, jak moc se to dá brát jako výhoda :-) Slabé 4* ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Tvorba filmu mala nasledovný priebeh. Najskôr bol natočený ako bežný hraný film v kulisách, vyrobených čiastočne alebo úplne podľa impresionistických diel Vincenta van Gogha, v prípade nutnosti pred zeleným plátnom. Neskôr viac ako 65 tisíc vzniknutých snímkov v natočených záberoch cez sto maliarov premaľovalo olejovými farbami štýlom holandského umelca. (Paldiny)
  • Existuje 992 dochovaných dopisů, které Vincent van Gogh napsal. Většinu z nich adresoval svému bratrovi. (Macik1982)
  • Producent, spoluscenárista a spolu režisér Hugh Welchman se nechal slyšet, že by rád ve filmech tvořených olejomalbou pokračoval. Dále řekl, že by rád natočil horor podle Goyových obrazů. Nakonec dodal, že další životopis by už tímto způsobem nedělal. (Terminer)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama