Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 4

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (341)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Berg si u mne trošku napravil reputaci po nedávném né příliš uspokojivém Deepwater Horizon, ale pořád Patriots Day nedosahuje vrcholu jeho tvorby. Jedná se sice o poměrně citlivé téma, přesto mi příjde podivné proč natáčet film o teroristickém útoku, kde zemřeli pouze 3 lidé, když se ve světě dějí daleko větší katastrofy. Ale k filmu: Tempo je dobré, velká přestřelka stylová, natočeno solidně a Wahlberg je klasicky opět fajn, tedy za pobavení ten čtverec dám. 70% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Peter Berg konečně splnil na výbornou filmařskou maturitu, kterou mu tu kazil jedině Wahlberg, jemuž jsem policistu nevěřil. Hodně lidí tady opěvuje přestřelku, já bych vypíchl jiné momenty. Ze začátku Berg skvěle dávkuje napětí, kdy víte, že TO přijde a stejně jste v pozoru, zajímavý byl náhled do vyštetřování ze strany FBI (celá ta rekonstrukce s hi-tech udělátky) a vynikající byla i scéna výslechu manželky jednoho z teroristů. Patos mi nevadil, Amerika prostě taková je, hrdá a pyšná. Závěrečné vzletné proslovy tam byly jaksi navíc, bez těch bych se obešel. ___ PS: Body navíc za ujištění, že teroristi jsou idioti, kteří věří, že 11.září bylo komplotem vlády Spojených států. Pro ujištění, že takových debilů chodí po světě spousta, nemusíme chodit daleko. Stačí si pročíst čtenářské diskuze na Novinky.cz, že ano, to je přímo demonstrace „výkvětu intelektuální elity českého národa“. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dobře uchopený styl vyprávění. Seznamovačka s hlavními hrdiny a zároveň vysvětlení koncepce dějového spletence, klíčová událost bombového útoku a postupně se utahující smyčka. Něco podobného velmi zdatně fungovalo například v Zero Dark Thirty s tím rozdílem. že byl lépe dramaturgicky vybalancovaný. V Patriots Day je spousta patetického balastu v podobě výpovědi skutečných svědků události a různá moudra hlavních hrdinů, která nejsou příliš na místě a když, tak jsou prostě nešikovně uchopené. Pomine-li divák tedy tento neduh a fakt, že si z celého filmu krade dobrých 10-20 minut, nelze se neudivovat nad tím, jak má Berg v malíčku akci a dynamiku akčích pasáží, protože jeho přestřelka v ulících je frenetická, těkavá a přitom neskutečně syrová a přehledná. Zároveň scéna, za kterou měly idealně naběhnout závěrečné titulky. Kdyby uměl pracovat s postavami a s gradací příběhu tak jako Michael Mann, tak si všichni pískáme, protože by to byl plný počet. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Spolu s Královstvím zatím nejlepší Berg, citlivě natočené, hezky přízemní, očekávaný patos se dá skousnout, herci jsou super (jo, i Wahlberg tu docela válí)...teda jestli jsem to pochopil správně, že jeho postava má být tak trochu vocas), a aby to nestačilo, Reznor z Rossem pro tenhle film složili naprosto fantastický soundtrack (to oni vždycky, ale tenhle protáčím nejčastěji ze všech). Silné 4* ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Den patriotů, jehož název by mohl navozovat pocit, že se bude jednat o další z klasických amerických snímků vzývající hrdiny se spoustou vzletných proslovů, nereálných činů a všudypřítomnému patosu. Opak je naštěstí pravdou a tento snímek k tomu neinklinuje (až na pár scén). Den patriotů je natočen dle skutečných událostí bombového atentátu při Bostonském maratonu. Jeho hlavním cílem je nám nastínit do podrobna průběh atentátu a následnou titěrnou práci policistů a FBI při identifikaci a hledání atentátníků. Je to především jejich oslava a ukázka toho, že tento sport a představu nelze zničit jakýmkoliv způsobem. Řemeslně kvalitně natočený film, kde není nouze o přestřelky, bombové výbuchy a skvělé herecké obsazení. Mám k tomu zřejmě jedinou výtku, a to že se mi zdálo, že je příběh místy dost zkratkovitý a některé linie nebyly dovyprávěné. Tento film mě příjemně překvapil, hlavně díky své uvěřitelnosti a absenci patosu. 7/10. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Foto přejetého Tamerlana Tsarnajeva, která byla ukázána Katherine Russelové (Melissa Benoist), jeho manželce ve vyšetřovací místnosti, byla fotografií skutečného Tamerlana Tsarnajeva. Fotografie byla pořízena vyšetřovateli a unikla na veřejnost. (Caaslav)
  • Scénář k filmu je mixem dvou původních scénářů, první z nich se nazýval „Patriots Day“, který byl faktickým dramatem. Druhý scénář s názvem „Boston Strong“ byl akčním thrillerem, který se měl odehrávat na pozadí Bostonského útoku (Caaslav)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno