Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (361)

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že tomuto po formálnych stránkach nejde nič zazlievať, ale mňa proste zakaždým urazí, keď vidím film až zbesilo útočiaci na oskara. Ukážkovejší príklad som riadne dlho nevidel. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nejspíš největší favorit na získání zlaté sošky za nejlepší film roku 2016. Díky chabé konkurenci ve výčtu filmů nominovaných v kategorii "Nejlepší film", se ČERNOŠSKÉ TRIO NA MYSU CANAVERAL jeví jako zajímavý film s nestádní zápletkou, jež dozajisté potěší každého podporovatele BURÁKA OBAMY. Rozhodně je nutné vyzdvihnout herecký um sympaťáka KEVINA KOSTNERA. Závěr samotný je značně vachrlatý, záchrana last minute působí značně uměle. 87% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nerozuměl jsem těm klikyhákům na tabuli, ale příběh je vyprávěn tak dobře, že to nebylo vůbec potřeba. Skrytá čísla jsou silná v tom, že si tady žádný hrdina nehoní vlastní ego. Je to triumf tří sympatických černošek, chytřejších než umím pochopit, trochu napínavý, obludně rasistický, ale hlavně nesmírně hřejivý. Detaily neřeším, chválím i výborného Costnera a filmu přeji Oscara. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, keď Sheldona v matematike a fyzike prejebe ... ona. Nechcem povedať chodiaci stroj na zber bavlny, teda chcem. No proste ďalšia černota, ktorá má aspoň trošku zaujímavý, historický dej, Dunst v úlohe ultra mrchy a konzistentné tempo popredkávané všemožnými klišé od romantických pohľadov do očí až po reč na súde. A Costner od kedy stratil job osobného strážcu dostáva celkom fajn charakterovky. Škoda Octavia dostala nominačku snáď ani ona sama nevie že za čo, ale v scenáristických vodách by to mohlo uspieť. Snáď sa trend, že aspoň jeden nominovaný je historický, udrží aj do budúcna, inak by veru nebolo čo pozerať. 3 z 5 ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Trochu nezvyk, když Dr. Sheldon Cooper není nejchytřejším člověkem v místnosti... Ale jinak pěkné a podle skutečnosti, to mám rád. 75% ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Oproti zpracenému Moonlightu tohle je fakt pecka! Skvělé herecké výkony hlavních představitelek, které jsou spolu s panem Kostnerem, paní "důležité" Dunst a otravu Parsonse (skvělá poloha!) lepší než celá Viola Davis v Plotech. Schválně jsem v Londýně shlédla většinu oscarových nominantů a tohle je jasný film roku! Akcent hereček, chemie a souznění přímo tryskají z plátna, z obrazovky. Navíc když se to skutečně stalo! Hudba nádherná - Celkový dojem je SUPER, SUPER, SUPER. Film si pouštím i jako kulisu a jen poslouchám dialogy a krásné hlasy :-) ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(36/2017) / Kde je nominácia pre Costnera? Inak super zvolená téma, NASA, výpočty, začiatok space race-u, legendárny Kennedyho prejav ("We choose to go to the Moon") plus vtipné narážky na prvého dodávateľa výpočtovej techniky IBM. Tu som doma, takže stačilo aby bol film aspoň ako tak. Chvalabohu v prípade Hidden Figures sa jedná o poctivý, taký ten pozitívne ľahučko natočený Hollywood (takto to vedia len tam), ktorý je vlastne aj celkom hodnotný. Film má viacero nominácií na 89. cenách tak uvidíme. (8/10) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že když jsem viděla trailer, tak mě to zaujalo - cca před půl rokem. Realita pro mě byla ale pak dost krutá, jelikož mě to tedy nevzalo :D :D Přijde mi to neskutečně jako vychvalovaný, ale mě to jako nějaká naprostá nádhera a bomba nepřijde - naopak je to podle mě hodně špatně natočený, sestříhaný a je to hlavně ohromná oslava toho, že něco takového v té době vůbec bylo. Jako já jsem ráda, za to, že byla segregace zrušela, mám ráda lidi jiných kultur, trápí mě, že si něčím tímhle černoši prošli - to tam bylo krásně ukázané - to ano - ale mě to přišlo prostě znázorněné trapně :D :D Nevím jak více to přiblížit, ale prostě trapnost nad trapnost. Octavia Spencer je skvělá - to ano :) :) Ale stačilo více ubrat na té "dokonalosti", která je na nás valena hned od začátku a bylo by to fajne. Co je vážně krásné je hudba -ta je skvělá :) A také ta "nenásilná" část černošské segregace, kdy na krásných detailech je vidět, čím si černoši museli procházet. ()

venison 

všechny recenze uživatele

"Skrytá čísla" mají všechno, co by líbivý film měl obsahovat.. Pastelově barevná šedesátá rozjuchaná léta, nádherné oblečení a auta, vynikající muzika, zákulisí NASA, geniální mozky a aby všechno nebylo tak ideální, tak i velkou porci rasismu.. Afroameričanka to tehdá neměla moc jednoduché - bílejm chlapům musela dokázat, že je člověk a černejm chlapům to samé.. Film "Skrytá čísla" je povrchní kýčovité drama, ale to co má velmi dobře funguje.. Trošku jsem nepochopila obsazení tváří jako Kirsten Dunst a Kevin Costner, možná mají slavná jména dodat filmu na vážnosti.. Kdyby byla "Skrytá čísla" z dílny HBO, tak zaplesám, na vynikající televizní životopisný film to koule má, ale v kinech má silnou konkurenci.. Je ovšem vidět, že se nebojí zabojovat na Oscarech, stejně tak jako trojlístek hrdinek bojoval na plátně s celým světem. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy více než můžu a tenhle patří opravdu k těm lepším. Přiznám se bez mučení, že před shlédnutím filmu jsem příběh třech geniálních afroameričanek neznal. O to více mne zaujal. Tři hlavní představitelky byly přesvědčivé, Kevin Costner si zahrál dalšího zajímavého "klaďase", zajímavá byla i postava astronauta Glenna. Konflikt rasových i genderových předsudků byl znázorněn poměrně věrohodně, v tehdejší době to speciálně ve státě Virginia nebylo nijak vyjímečné. Trošku mi vadila jen nevěrohodnost některých scén s počítači a Fortranem, ale chápu, že scénář se dělal s ohledem na výsledný umělecký dojem pro většinového diváka i zesílení vyznění předsudků, které film znázorňuje. Ale přece jen, když si hrdinka prostuduje příručku Fortranu a pak "školí" počítačové experty NASA, tak mi to přišlo trošku na hraně ... Na druhou stranu je pravda, že v tehdejší počítačové době kromě Fortranu na vědecké výpočty moc jiných možností nebylo. Traduje se pravdivá historka z té doby, že při výpočtech ve Fortranu došlo k drobnému překlepu děrovačky "čárka vs. tečka" (v cyklu programu). Drahá vesmírná sonda se "víceméně" ztratila z plánované dráhy a na příčinu se přišlo až posléze při analýze příčin proč se ztratila ? Každopádně celkové vyznění filmu i témat, které popisuje vyšlo velice dobře a určitě film zaujal či zaujme hodně diváků, nejenom mé maličkosti ... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takže i v dnešní době jde natočit film o rasismu který není patetický a samoúčelný. Pochopitelně i tenhle realitu lehce přizpůsobil a šikovně ohýbal. Jediné dvě alespoň částečně záporné postavy filmu - Vivian Mitchell a Paul Stafford v reálu neexistovaly a ani praxe v samotné NASA nebyla dle skutečné Katherine Johnson nijak dramatická. V NASA převládali pragmatičtí inženýři, neřešící ani vlastní vzhled, natož vzhled někoho jiného. Výtek bych měl více a kdyby je scenárista vyslyšel, tak by škrtl dvě zbytečné hlavní postavy, zaměřil se jen na Katherine a protáhl vyprávění dalších pár let do budoucnosti, až k programům Apollo a Space Shuttle. Protože takhle to opravdu vypadá, že ambice byla zmínit všechny tři černošské ženy které v NASA něco dokázaly a oslavit skutečnost, že Američané brali třetí místo v závodu dvou. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyl takhle koncentrovaný na film, jak tady na ten. Tři geniální holky, co to umí s čísly mě opravdu bavili a jsem rád, že největší prostor měla Katherine. Nakouknutí do prostředí NASA bylo fajn, tak jako vidět zase po dlouhé době Costnera, který se díky bohu zachoval i jako kabrňák. Možná to nadhodnocuji, ale neskutečně mi to sedlo a líbilo se mi to. Doporučuji a dávám 100% ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Sem rád, že to tolik netlačilo na pilu a všechny rasistické situace se vyřešili v klidu, až jsem měl pocit, že koukám na film z distribuce Disney. Pro mě feel good movie. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Film s takou neskutočnou atmosférou akú len emancipované černošky vedia vyčarovať. Ústredné trio bolo top, hudba skvelá. Niekto s matematicko-fyzikálnym vzdelaním by si asi tento film užil ešte o trochu viac. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který nenudí, s příjemnými herci. Není to sice žádné strhující drama a hlavně v závěru je to až příliš hollywoodské, ale to tak moc nevadí, protože se konečně Jim Parsons objevil po dlouhé době ve vážné roli (když TBBT přestala být vtipná tak před pěti sériemi) a Kevin Costner oprášil saka (i brýle :o) z JFK. Pro Evropana je to navíc obohacující film, co se týká detailů rasové segregace v USA. Dámy v hlavních rolích k tomu hrály dobře, a kdyby se snímek ještě více zabýval ženskými a černošskými právy a byl méně "rozzářený", dalo by se uvažovat i o lepším hodnocení. Ale i tak je to hezký, oddechový film. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Další přírůstek do dlouhého seznamu dramaticky životopisných snímků adorující americkou pýchu vůči svým bez debat talentovaným lidem, tentokrát v kulisách pracovníků NASA na pozadí Studené války a rasové segregace. Pokoukání je to pěkné, hlavní myšlenka není přebytečnou nabubřelostí skrečovaná a prezentovaná témata tu minimálně nevyznívají blbě. Ten bod zlomu, jenž potápí snímek do pole třech hvězd je obyčejnost. Za celou dobu sledování jsem z prvků, na něž se jako divák zaměřuji, nedostal něco, co jsem ještě (a to mnohokrát) neviděl. Technická stránka je slušná, bohužel nenápaditá, příběh je plný žánrových klišé, jež myšlenku neposilují tak, jak si asi tvůrci představovali. Herecky byl nejvýraznější Kevin Costner, zbytek buď neměl moc co hrát (Mahershala Ali) a nebo hráli s chirurgickou sterilností (zbytek). Za jedno zhlédnutí to rozhodně stojí, bavit se budete, ale hýřit nadšením nebo chutí si to pustit znovu opravdu ne. 6/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Emancipace tří nadprůměrně inteligentních černošek při práci v NASA sice působila často až hollywoodsky pohádkově (skoro uměle), nicméně pozitivní přístup nesl ovoce v příjemné "feel good" náladě, která snímek provázela. Jejich soukromý život možná nemusel dostat tolik prostoru, ovšem jinak se v diskriminaci netlačilo na pilu, i ambiciózní ženy "znaly své místo" (když to řeknu ošklivě), a ukázky segregace (záchody, autobusy, knihovna, konvice na kávu) tudíž vyzněly o to odporněji samy o sobě. 7/10 ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Příjemné drama, né moc vyčnívající z řady dalších podobných filmů založených na skutečné události. Jediné čím vyčnívá, je příběh, na kterém je film založený. Po celou délku je snímek zábavný a těžko v něm hledat moment kdy by se člověk nudil, i přesto se ale po jeho dokoukání nemůžu zbavit pocitu, že tomu něco chybí, nějaká jiskra, trošku víc na diváka zatlačit a vymanit se z mantinelů žánru.V těch se totiž Hidden Figures drží až moc křečovitě. Jedna věc je divákovi ukázat věci, kvůli kterým by měl postavy litovat a soucítit snimi, věc druhá je podat to tak aby člověk opravdu tyto pocity v průběhu sledování cítil. To se dle mého názoru Hidden Figures nedaří. Prostě mi to nepřijde ničím extra vyjímečné od podobných filmů a nejsilnější částí celého snímku jsou skutečné osoby, které svým životem napsaly scénář. Kvalitní tribut jim sklání trio hereček v hlavních/vedlejších rolích, ty hrají dobře, trošku mezi nimi vyčnívá Taraji P. Henson, která dostáva nejvíce prostoru a zaslouženě. Prostě by to chtělo jít víc do hloubky aby ten happy end nepůsobyl tak vykonstruovaně. 65% ()

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama