Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Recenze (861)

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Aronofsky si mě získal Fontánou a Černou labutí, později jsem dohnal i perfektního Wrestlera, následoval hodně slabý Noe a tak jsem byl zvědav na Mother!. Obsazení je pěkné, Jennifer je výborná, v první polovině filmu exceluje i Harris a Pfeifferová. Někde v půlce se to pak láme a je chvilku klid a film se lehce vleče a pak nastoupí zběsilé finále. Celkově je film pěkné psycho a zanechá silné emoce. Na Labuť to nemá, ale i tak povedený film. 70% ()

Pat.Ko 

všechny recenze uživatele

Z krásy a pokojného života sa film mení na šialenú nočnú moru, pripomínajúcu občiansku vojnu, sekty psychopatov a satanizmus. Zdá sa, že iba matka svet vníma inak. Je to šialené, ale odzrkadľuje to veľa ľudskej šialenosti. Edit (iba komentár): Toto je jeden z tých filmov, ktorý si možno neobľúbite, ale s väčšou pravdepodobnosťou vás záujme. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevychádzal z kina s pocitom, že čo som to práve dopekla videl ? Čo sa to na plátne práve odohralo ? Je to metafora na život ? Alegória náboženstva ? Myslel to režisér vážne ? Už chápem tie rozporuplné reakcie - matka! je z kategórie filmov, ktoré možno hodnotiť buď plnou peckou alebo minimom *. Nič medzitým. Ja som pristúpil na režisérovu hru s divákom, nechal som sa opantať pomalým a rozvláčnym tempom úvodnej polovice s náznakom niečoho tajomného, o čom sa dalo tušiť, že v závere vyvrcholí, ale spôsob akým to celé vyvrcholí a peklo, ktoré sa rozpúta som naozaj nečakal + taká malá "mindfuck" pointa na záver ako čerešnička, a z kina som vychádzal bez slov. Dávam plnú - 5* ! ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Ty psychedelické, deptavé a nervydrásající dvě hodiny jsem ohromeně, znechuceně a vyděšeně protrpěl jen proto, abych na konci nedostal absolutně žádné vysvětlení. Zbytek kina odcházel bez výjimky se zmateným a nervózním úsměvem na rtech. Přesto je to svým způsobem zvláštně uhrančivé a přemýšlím, jestli bych zvýšil hodnocení, kdybych od začátku věděl, že je to zatraceně zajímavě zpracovaná biblická alegorie. Pokud si divák musí rozuzlení přečíst na internetu, není to pro film dobrá vizitka, ale naprosto chápu, že se to nevysvětluje lehce. Zpětně si nejsem jist, jestli jsem při sledování počítal každou vteřinu z nudy, nebo z té nepříjemné atmosféry, která v závěru vygradovala v drtivou úzkost. Když nad tím tak přemýšlím, chtě nechtě musím přece jen přidat na hvězdách. ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Darren má asi neklidné spaní 😁. Šílená psychoschrizofrénní podívaná básníka jakýsiho biblického rozměru, která nemá hlavu ale možná má tu patu 😋 ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Sice se alegorie místy zvrhává do agorie, ale i tak je to povedený kousek, zejména v kontrastu s minulým opusem Noe. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Po tom blábole čo Aranofsky vykúzlil naposledy som radšej nečakal nič a v podstate som spokojný. Najskôr to vyzerá na domáce psycho, z ktorého by mal radosť Polanski, lenže film graduje do fanatických rozmerov, aby explodoval rovno dvakrát. A keď už pomaly hraničí s paródiou a je psychicky na nevydržanie, prichádza pointa, aká tomu nasadí korunu. Šialeností však nikdy nie je dosť a aj táto si pýta viac pozretí, nakoľko pod kontroverznou pozlátkou by rada čosi zdelila aj vážnejším tónom a to sa oplatí počúvať. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě vůbec nepřekvapilo místní hodnocení. Nemyslím teď výsledná %, ale ten shluk * od 1 až po 5.... Přesně takto jsem se cítil, když to skončilo. Nemluvím o kvalitě filmu, tam si za svými 4* stojím, ale o pocitech jako takových. Film? Pecka neskutečná. Psycho až za hrob. A má to tak perfektní gradaci. Pomalinký nástup. M. Pfieffer a E. Harris, to mi přišlo jakože o tom to je a ono hovno. Jen odvedení pozornosti. D. Aronofsky se vyznamenal. Skvělá práce. A teda klobouček před výkonem J. Lawrence. ()

prezdivaka odpad!

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak navoněnou sračku. Už v půlce jsem si říkal, že je to takový blábol, že to na konci musí být sen. Což se vyplnilo, ale nijak to neospravedlňuje to, že jde o něco co se nedá nazvat filmem. ()

Adam_Musil 

všechny recenze uživatele

Darren Aronofsky pro mě vždy představoval vysoce kontroverzního tvůrce – buď mě jeho filmy vcelku oslovily (Black Swan), anebo úplně minuly (The Fountain), a to věřím platí i v měřítku "obecně diváckém". Ovšem v tuto chvíli už si žádné jeho filmové dílo jen tak ujít nenechám. Snímek mother! totiž nejenže odteď považuji za režisérův vrcholný kousek, hodný nikdy nekončící diskuse, ale jde dost možná i o nejpropracovanější psychologický thriller, jaký jsem kdy v životě viděl, alespoň co se týče jeho první pomyslné části. Druhá, možná i daleko zajímavější polovina už je záležitostí výslovně alegorickou o mnoha možných interpretacích, třebaže do popředí se už od začátku zjevně "dere" parabola široce biblická (až jaksi "fundamentálně archetypologická"), značně expresionistickou, vizuálně atraktivní, emocionálně nanejvýš strhující a jednoduše dech a slova beroucí. To vše navíc umocňuje špičkový herecký výkon Jennifer Lawrence – s postavou či obecně archetypem země, kterou ve filmu ztvárňuje, má divák v průběhu jeho sledování nutkání sdílet veškeré její emoce (zde se symbolika přesouvá z dimenze psychologicko-teologické skoro až do rozměrů ekologických). Pochopitelně že snímku lze vytknout jeho místy až explicitní ráz či uměle konstruovanou kolosálnost a mohutnou velkolepost, ale to vše je třeba vnímat jako autentický tvůrčí záměr. Ten navíc naprosto koresponduje s ideou příběhu, tímto prezentovanou na rovině mimetické (rozhovor mužského a ženského, resp. tvůrčího intelektu, ideje či rozumu a oddaného citu čili stvořené materie, nebo na vyšší rovině zobecnění jednoduše božského a stvořeného), diegetické (Bůh jako hlavní mužská postava příběhu, tj. básník, umělec), exegetické, metanarativní (Bůh jako tvůrce filmu, tedy režisér a scenárista Darren Aronofsky) a pochopitelně i metaexegetické (Bůh jakožto Bůh). Kdyby se mě někdo zeptal, o čem vlastně film je, jednoduše odpovím, že o všem – celkovým archetypálním pokrytím totiž dokonce silně konkuruje i The Lord of the Rings, a to už je opravdu co říci. ()

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu co tím chtěl autor říct, ale takhle dobře ztvárněnou úzkost a paniku jsem ještě neviděl, slušná noční můra, nebo fakt ošklivej bad trip. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Pár vecí by sa našlo, čo sa mi na filme páčili. Určite to je podmanivá vizuálna stránka, skvelé herecké výkony a nesporná originalita. Ale to všetko mi nie je nič platné, keď je to celé totálna haluz, ktorú žiaden človek pri zmysloch stvoriť nedokáže (Na čom asi režisér šľapal?). Aronofsky sa už po Fontáne vybral smerom, ktorý ma míňa veľkým oblúkom. ()

NaughtyKoopa 

všechny recenze uživatele

Darren Aronofsky se po menším klopýtnutí s Noem zase zvedá na obě nohy a opět stojí na pevných základech, které utvářejí jeho geniální filmy. Odvážný, kontroverzní a vyčerpávající snímek Mother! vás zanechá nejednou s otevřenou pusou ať už z důvodu, že absolutně netušíte co se tam děje a film vám nedává žádný smysl a nebo z důvodu, že si užíváte vizuální kanonádu metafor, symbolů a myšlenek, které se dají interpretovat několika způsoby. Je to snímek opravdu náročný, dvě hodiny neustálých close-upů, které vás pohltí do dění filmu a vy začnete mít až pocit klaustrofobie s potřebou se normálně nadechnout. Jennifer Lawrence opět dokazuje své kvality, protože zde byla naprosto bezchybná, jeden z nejlepších hereckých výkonů co jsem viděl. Film to opravdu není pro každého, ale ti kteří se v něm zorientují a pochopí hlavní myšlenky, toto dílo ocení. 8,5/10 ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní psycho, které mě totálně, fakt totálně odrovnalo. Sám furt nevím, jestli je ten film opravdu tak geniální, nebo se tvůrci sjeli silnejma houbičkama - jistě ale vím, že tohle je jasnejch pět hvězd. A něco naprosto výjimečnýho. Konzumní divák bude znechucen, fakt silně znechucen a otráven. Jsem připraven čelit většině názorů, že to byla hrozná sračka. Protože... matka! vás nutí přemýšlet. A něco takového poslední dobou vyžaduje čím dál tím míň filmů. Sračka to ale není - je to pečlivě promyšlené drámo, které může být (v mém případě určitě je) brilantní alegorií na Bibli, avšak každý v něm může najít svůj význam. Důležité je zapnout mozek a myslet. Člověka k tomu motivují skvělí herci, od charismatického Bardema, přes strašidelně se mračící Michelle Pfeiffer (takhle na mě čumět, beru nohy na ramena), až ke kralující Jennifer Lawrence, která se, doufám, za tuto roli dočká svého druhého Oscara. Matka! je prostě něco neskutečného a v poslední době vzácného - měli byste jít do kina a udělat si na to názor svůj. Rozhodně jde o jeden z nejzajímavějších filmů všech dob. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Film mi, obzvlášť v závěru, připomínal noční můru. Úžasně zahranou a natočenou noční můru, v níž si člověk nemůže být jistý ničím a jen se s nepříjemným znepokojivým pocitem potácí po místě, o němž si myslí, že ho zná, ale za každým rohem na něj čeká něco absurdního a neočekávaného. A to se mi docela líbilo. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Básníko šílenství v podobě pekelného Bardema a nevinně božské Jennifer. Aronofsky opět ukazuje kaďák hollywoodskému mainstreamu. Bez triků s obrovskou hloubkou pro vnímavého diváka. Film musím vidět znovu, ale nechci ho mít příliš na blízku. Znepokojující zážitek byl navíc umocněn tím, že jsem byl poprvé v životě v sále absolutně sám. Rozporuplné hodnocení zcela chápu a je na místě. :) 85% ()

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama