Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku je tak neskutečně promyšlená a inteligentní, až mi vedle toho případy novodobého Sherlocka připadaly jako lehce čitelné pohádky:) A to Sherlocka miluju. Vymyslet něco takového, klobouk dolů. Hitchcock je mistr. V tomto filmu je všechno na svém místě a funguje přesně jako hodinky, dokonce i ta vražda:) Ray Milland je coby dokonale uhlazený, vyrovnaný a chladnokrevný manžel perfektní. A Grace Kelly je kráska. Závěr filmu je dokonalost. I po tom všem zůstává stále sebejistým parchantem:) P.S.: Kdo z vás stejně pořád nechápe, jak to s těma klíčema vlastně bylo? :D ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk zachovalá detektivka, která dokáže svým poutavým konverzačním stylem zabavit v celé své délce, aniž by měl divák zájem na počítání nějakých těch much... Nepřehlédnutelnému záporákovi, Hitchcockově to trademarkové postavě, zde ve skvělém podání Raye Millanda, by mohl konkurovat snad jen Ricky Gervais, ovšem ten se pro genově zakódované záporáctví nemůže počítat... ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Báječný krimithriller, ve kterém netušíte co se stane za další minutu a jaký zvrat vám Hitchcock přichystá. Zvratů je skutečně hodně a celý vynikající scénář plný skvělých dialogů vygraduje závěrem, který mi připomněl "columbovský závěr" :). Už jsem si říkal, že by to snad záporákovi projde a náhle obrat o 360 stupňů a vše bylo zase jinak. Alfred Hitchcock nikdy nepřestane udivovat svou režií, která je velmi osobitá a nenapodobitelná a dodnes jsem nepochopil jakto, že si nikdy neodnesl Oscara za režii. Gracy Kelly je nadpozemsky krásná a společně s Rayem Millandem vytvořili úžasný manželský pár. Robert Cummings, v roli milence, také není vůbec špatný. Zkrátka kdo má rád Hitchcockovi filmy a detektivky obecně, nemůže být zklamán........ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda jsem toho zatím moc neviděl. Jednalo se přesně o pátý film a byl dle mého úsudku zatím nejlepší. Celé to dost intenzivně voní divadlem. Dost dobře si dovedu tento námět představit i na divadelních prknech. Jedna místnost, několik nekomplikovaných postav a dost srozumitelný a neskutečně poutavý děj. Z mého pohledu krimi thriller jak se patří. Dost dobře nechápu, proč některý prudce inteligentní člověk zaškatulkoval tento film jako mysteriózní. Žádné mysteriózno jsem během sledování nezaznamenal. Z tohoto snímku by mohli později píšící autoři čerpat. Takhle mají vypadat dialogy, které v plné své šíři nenudí. Děj se mi velmi zamlouval. Radí všem ženám, aby byli svým choťům věrné, neboť jejich choť může být klidně psychopat a místo rozvodu může zvolit malinko drastičtější cestičku, kterak se s nimi rozkamarádit. Pokud budete někdy plánovat odstranění své milé, zkuste vzít v úvahu i možnost, že by všechno nemuselo vyjít podle vašich představ a promyslet si i alternativní plán. A především se nikde nepromenádujte s pochybnými kufříky plnými peněz. Dokud vše malinko nevyšumí, tak se zkuste ovládnout. Jinak můžete zcela zbytečně přilákat pozornost inspektora a můžete nakonec doplatit třeba na to, že se v dané době vyráběl jediný druh klíčů a ještě ke všemu měly všechny klíče podobné zoubky. Tím se zároveň dostávám snad k jediné vážnější výtce. Celé to klíčové rozuzlení mi přišlo malinko trapné. Jinak se jednalo o neskutečně napínavý film s velmi hustou atmosférou. Velice příjemný start výzvy. Kdyby mě i nadcházející filmy bavily alespoň takhle, tak bych se opravdu vůbec nezlobil. Lepší 4 *. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka harfuska ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tři muži (žárlivý manžel, milenec, nájemný vrah), jedna žena a ve vzduchu vražda. Na objednávku. Hitchcockovo další mistrovské dílo, které je takovou komorní Columbovkou (poručík v této době ještě jistě chodil na policejní akademii, ovšem je možné, že tvůrci slavného krimiseriálu se zde inspirovali, když vymýšleli koncept jednotlivých epizod). Líbí se mi propracovanost děje, herecké výkony a atmosféra filmu, který se prakticky celý odehrává v jednom pokoji. Přesto upoutá. Působivě natočená je obzvlášť scéna přepadení Grace Kelly, která právě zvedla telefonní sluchátko, aby vzápětí ucítila vrahův dech na svém zátylku. Dokonalý je pak Ray Milland, kterému když nevyjde původní vražedný plán, tak zaimprovizuje a s grácií plynule přejde na další, podobně promyšlený. Vyjde mu druhá verze? ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)
  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)

Reklama

Reklama