Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

kinej 

všechny recenze uživatele

Hitchcock pravděpodobně musel být zločinci fascinován. Jinak si neumím vysvětlit, jak mohl tak brilantně natáčet scény, ve kterých se vraždí, nebo v nich vrazi alespoň běsní. Legendární jsou jeho vraždy v Psychu, ale faktem, že je scény ve Zběsilosti nejsou o nic horší. Režisér měl geniální cit pro to, jak tyto scény sestříhat, tak aby vyvolaly maximální efket. Například scéna druhé vraždy. Kamera zabírá vraha vstupujícího s obětí do bytu. Zavřou se dveře a kamera za naprostého ticha pomalu švenkuje do pouličního ruchu. Působivé. Zkrácený průběh vraždy pak můžeme sledovat ve vrahově flashbacku, kdy je v několika vteřinách a umně prostříhaných záběrech mistrně řečeno vše. Takhle a ještě detailněji by se dala pitvat každá scéna s vražděním. Jinak je film nadprůměrnou detektivkou, jejíž konverzační rá jí mírně ubírá na tempu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcockovi mám nejradši to, jak dokáže skvěle zobrazit prostředí, kde se film odehrává. Ty uličky okolo hospody Globus a Ruskova obchodu působily strašně reálně a živě. No a k tomu takové ty lahůdky jako hodně morbidní, úchylný, ale taky zábavný vrah, chudák hladovějící inspektor, který nenávidí francouzskou kuchyni a jeho žena, která naopak nepoživatelné francouzské blufy neustále vaří. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Je to Hitchcockův film a přesto z něj na mne Hitchcock nedýchá, jen občas si vybavím jeho odulou tvář se sarkastickým úsměškem, a to hlavně při scéně, kdy maniak zápolí s brambory. Rozhodně jsem ale nečekala tak přímou scénu, jakou je znásilnění a vražda, kterou nám režisér předvedl v plné parádě. Dalo se čekat, že Alfred zkusí i vody sériových vrahů žen, ale pro mě je to jeden z jeho slabších kousků. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad toho, jak může režijní tvůrčí invence udělat z průměrného filmu nevšední zážitek. Chvilku jsem si musel zvykat na ty šílené ohozy a účesy evropských 70. let, ale v moměntě, kdy se Hitchcock vytasil s prvním brilantním momentem, došlo mi, že i když se změnila dekáda a kontinent, ten filmový génius tam pořád je. Pokud si budu Frenzy kvůli něčemu pamatovat, bude to Hitchova práce s tichem, napětím a jeho odvaha být v určitých momentech sexuálně vulgární, za což mu nikdy nepřestanu tleskat. Ve výsledku vás tak čeká několik momentů, kde "Hitchcock touch" jede na plné obrátky, a které by žádný jiný režisér nikdy takhle nenatočil. Možná se to může zdát jako povrchní úvaha, ale pro mě je tohle dostatečný důvod k tomu, aby se obyčejný film stal alespoň trochu neobyčejným. 7/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mít na stole všechny ty nasbíraný důkazy proti sexuálnímu vrahovi Dickovi, tak se s naprostým klidem rovněž dopustím justičního omylu a zavřu ho na tak dlouho, dokud bude jeho penis jevit známky ztopoření. Tím nespojleruju, neboť v tomto snímku divák vraha nehledá, ale pouze si užívá těch do sebe zapadajících náhod, který neomylně vedou policii po falešné stopě. Scénárista evidentně odvedl slušnou práci, občas to opepřil nějakým tím fórkem a ač netrávím volné chvilky škrcením žen, tak jsem si onu Zběsilost celkem užil. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Hitchcock se ve filmu ukáže na začátku, kde stojí v buřince v davu přihlížejících (a jako jediný netleská). (Němi)
  • Anthony Shaffer obdržel od Hitchcocka nabídku psát scénář po telefonu během silvestrovského večera. Nejprve se domníval, že se jedná o vtip, později ale zjistil, že mu skutečně volá Alfred Hitchcock. (ČSFD)
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama