Reklama

Reklama

Slíbená princezna

(TV film)
  • Slovensko Prisľúbená princezná (více)
Trailer
Pohádka
Česko / Slovensko, 2016, 106 min

Obsahy(1)

Jak byla zlatovlasá princezna Radost pirátovi přislíbena? Dokáže odvážný Jiřík splnit tři úkoly, porazit druhého nápadníka a přivézt Radost svému pánovi? A co když je láska silnější než všechny sliby? Na začátku příběhu vyprávěného na motivy oblíbené Zlatovlásky je kůže kouzelného hada. Kdo ji ochutná, porozumí řeči zvířat. Ochutná ji i zlý kníže Honorád. Ani to ho však neodradí od nesmyslné krutosti vůči všem a všemu. A když si potom usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, vyšle svého čeledína Jiříka, aby se vypravil z rodné Božemie daleko do světa a zlatovlasou Radost mu přivedl. Po řadě dobrodružných situací se spolu se svou družinou Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Jediná doposud neprovdaná. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede. Musí splnit nejen tři úkoly, ale především porazit svého soka, prohnaného piráta Za Bié Ocradé. Jiříkovi naštěstí pomáhají nejen zvířata a jeho družina Božemiánů, ale i sama princezna, jejíž lásku si dokázal získat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (577)

Radko 

všechny recenze uživatele

Prvé minúty som si hovoril - čo je to za ohavnú debilinu? Postupom času zvykol, ba dokonca naďabil na pár plus, ktoré kvetnatou záľahou prídavných mien ospieval v komentári užívateľ Adam Bernau. Ale ani tie nestačia na vyššie hodnotenie. Z jednoduchého dôvodu: na opakované pozretie nemám dôvod. Pretože rozprávku vnímam prioritne srdcom, a tu princezná žiadne srdceryvné emócie nevyvolala. Ani zjavom, ani jazykom. Och áno, ženy nikdy neboli len také, že kam ma postavíte, tam stojím. Ale ani takým spôsobom liberálne ako ukázala Prisľúbená princezná. Skôr im prináležala taká slovná šikovnosť a manipulácia a v z nej odvodené popustenie z pút. Príliš snahy priblížiť sa dnešnej realite je ďalší dôvod, prečo rozprávku neberiem. Princezkine osudy môžu byť plnohodnotné, aj keď ukazuje mravy a zvyky iné, než sú blízke dnešnej dobe. Z tej snahy priblížiť sa priveľmi čomusi súčasnému totiž ostala trpká pachuť na podnebí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kurňa, myslím, že koukám na pohádku, a on je to western! A následuje pohled do nevěstince u sestry Zlatovlasé! Piráti, kulomet, a opět kurtizány v akci. Hudba jak z klubu FX Radost... Snad jen ta krajina (štáb si udělal dovolenou v zahraničí, víme?) je koukatelná. Pohádka to ale není. Dialogy z úrovně první pomocné školy. Brrrr. Kamera nedokáže zarámovat obraz, švenk na pikaču, střih podivný.... Uffff. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Člověče, oni tam maj figur jak na orloji :-) Snad to není až tak hrozný jak hodnocení naznačuje, ale povedený to není. Vede u mě stále Zlatovláska se Štěpánkem. Pokus o její oživení se moc nepovedl. Jestli to měla být reminiscence na Piráty... škoda mluvit. Doufal jsem, že aspoň Jorgu zastoupí sličnější princezna, ovšem toho jsem se taky nedočkal a ty paruky, fuj. Aspoň ta Božémie trochu pobavila. Obsazení průměrné, spíš slabší. Kníže, to musel být snad ochotník nebo sponzor. * za lokace a práci se zvířaty. P.S. Možná to měla být parodie a já se prostě nechytl. Ovšem srovnávat to s Hvězdným prachem, to si Stardust opravdu nezaslouží! ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Žalostně nepochopená a nedoceněná, přitom vysoko nad naše poměry bravurní, duchaplná a šarmantní pohádková travestie. Skvěle promyšlená, nadupaná a vyladěná záležitost, která jednotně funguje jak na rovině příběhové, tak formální - humpolácký způsob vyprávění ladí se střihem i výpravou, přitom oboje je až dojemně opečované a precizně propracované. Je pohádkově hojivé, jak taková zdánlivě punková věc uklidňuje svou velevtipnou důkladností a logikou a jak originálně ctí a vyznává pravé a věčné hodnoty. A přitom má i vlastní smysl a opodstatnění - přináší mnohé nové perspektivy a občerstvující vnímání zavedených pohádkových vzorců a poskytuje tak čerstvé uvědomění (např. jak to vypadá, když se ujede kraj světa, o kolik těžší asi musí být nosit na hlavě rouno zlatých vlasů, když i zlatá královská koruna je těžká jako kráva, atp. A skvělá byla i ta politická a společenská kritická ironie zacílená do Božémie na čecháčství a jeho vnímání v širém světě. Nevím, co víc po tomhle díle ještě chtít. Je to téměř dokonalý žánrový bonbonek. Vřelý dík uživateli Adam Bernau za upozornění na tento skvost, jež visí na jeho profilu, a ostatně i za jeho komentář. A koho tahle věc vyloženě potěšila, měl by upřít své kochavé zraky i na Kdyby byly ryby  Jana Prušinovského.*~ ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zkřížit Zlatovlásku a Piráty z Karibiku? S tím jako divák nemám problém. Naopak. Rád se podívám na netradiční kombinaci a pojetí. Že jsou princezny poněkud exotické co do vzhledu, odívání i chování? Ani s tím nemám problém. Že jejich lest působí poněkud nemravně? Proč ne? Ani s tím nemám problém. Jediné s čím mám problém je, že je to prezentováno a odvysíláno jako Štědrovečerní pohádka. To opravdu ne. To ČT opravdu nezvládla. Štědrovečerní pohádka by měla dodržovat tradice, které si evolucí během let vytvořila. Spíše klasická, milá, bez explicitního násilí a důstojná co do vzhledu, pojetí i poslání. A vhodná pro děti. Což bohužel Slíbená princezna nesplnila ani v jednom ohledu. O zbytečných pitomostech jako je kulomet na pirátské lodi nemluvě. Kdyby byla odvysílána kdykoli během roku po osmé hodině a prezentována jako pohádková komedie pro starší děti a hlavně jejich rodiče, klidně nějakou tu hvězdu k hodnocení přihodím, protože to v tomto ohledu přes všechny zápory i pobavilo a bylo lepší než třeba katastrofální Řachanda. Ale jako štědrovečerní pohádku to musím hodnotit jako těžce nezvládnutý a katastrofálně nepovedený úlet. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (6)

  • „Slíbená princezna mi vyrazila dech. Co si má člověk myslet o pohádce, ve které královna prohlásí jako první větu: ,Koruna je těžká jako kráva!' Zlatovláska tam vypadala jako balkánská teroristka a ostatní princezny jako prostitutky z E55. Já si myslím, že pohádka má ctít věky prověřená pravidla, má být noblesní a elegantní. Ale ať si to točí, jak chtějí – já touhle cestou určitě nepůjdu,“ prohlásil známý režisér Zdeněk Troška. (Duoscop)
  • „Scény, kde teče krev, v řece plave mrtvola s otevřenýma očima, operují se siamská dvojčata nebo poskakují princezny coby striptérky, v české pohádce? Tento naturalismus do české pohádky, která má své tradice, nepatří. To je přímo nepřípustné. Tohle by možná odpovídalo žánru severských pohádek bratří Grimmů. V pohádkách může být cokoliv, musí se na to ale hledět očima básníka, nikoli naturalisticky. To naši diváci nechtějí,“ prohlásil Zdeněk Zelenka. (Duoscop)

Reklama

Reklama