Reklama

Reklama

Bývalý profesionální špičkový zloděj, John Robie (Cary Grant), má problém. Ačkoliv po skončení války zanechal svého řemesla a dnes žije poklidně ve své vile nad Monakem, policie a místní podsvětí mu nevěří. Příčinou této nedůvěry je řada loupeží, která se v poslední době na Riviéře děje. Bohatým turistkám krade neznámý zloděj z pokoje jejich šperky. Pachatel přesně kopíruje bývalý styl loupeží Robieho, a tak policisté věří tomu, že se Robie vrátil ke své původní profesi. Když policisté dorazí k Robiemu do vily, aby ho zatkli, Robie na nic nečeká a uteče jim. Následně vyhledá svého bývalého kumpána z doby, kdy byl v odboji, Bertaniho. Jemu Robie řekne, že se rozhodl pachatele najít sám, a tím očistit své jméno. Robie má však policisty v patách, a tak mu před nimi z Bertaniho restaurace musí pomoci utéct dcera číšníka Foussarda, Danielle. Ostatně Foussard byl v době, kdy Robie ještě kradl šperky, jedním z jeho kompliců. Bertani kontaktuje Robieho se zaměstnancem pojišťovny Lloyds, H. H. Hughsonem. Ten přistupuje na Robieho nabídku odhalení skutečného zloděje a začíná s Robiem spolupracovat. Robie dostane od Hughsona soupis nejbohatších dam, které se v současnosti na Riviéře nacházejí a u nichž je předpoklad, že se je zloděj pokusí okrást o jejich šperky. Na základě tohoto seznamu se Robie seznámí s Američankami Stevensovými. Robiemu se líbí mladší z žen, Frances (Grace Kellyová). Její matce Jessie je Robie také sympatický. Robieho vyhledá Danielle a varuje ho, že jeho bývalí přátelé jsou z loupeží nervózní a uvažují nad tím, že Robieho zabijí. Robieho tedy tlačí čas. I když se snaží zloděje vypátrat, vůbec se mu nedaří. Ke všemu ho Francine, jak si Frances říká, odhalí. Fakt, že Robie je bývalým zlodějem, jí však nevadí. Jenže situace se pro Robieho ještě více zkomplikuje, když je matka Francine také okradena o své šperky. Francine zprvu věří, že šperky ukradl Robie. Ten se proto musí ztratit. Znovu kontaktuje Hughsona a společně s ním připraví plán, jak skutečného zloděje dopadnout. Robie využije lsti, pomocí které se ho jeho bývalí komplicové z podsvětí pokoušejí vylákat na odlehlé místo. Věří, že zde by mohl odhalit totožnost skutečného lupiče... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvostné. Pustit si tenhle film znamená vydat se přes hodinu a půl do jiného, hezčího světa, z něhož se nechce zpátky. Napínavý příběh, hvězdné herecké obsazení, úžasná výprava a mistrná režie, to jsou hlavní přednosti tohoto vynikajícího snímku, který nestárne. Uvědomuji-li si svoje rozčarování z většiny současné filmové produkce, musím se sám sebe ptát, zda by mi ke štěstí nestačilo sjíždět už jen takovéto klasické snímky ze starého Hollywoodu... Takové filmy už se dávno netočí. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nepříliš invenční krimi. Grace Kelly je krásná, ale dost studená a když se plazí po Grantovi, není jí to moc co věřit. Oproti tomu Cary Grant předvádí to, co u něj každý miluje - směsici chlapského šarmu a zmateného rošťáctví. Vtípky podařené (Alfredova role tentokrát excelentní :)), ale příběh předvidatelný až hanba. Že je to Hitchcock, jde poznat jenom z formy vyprávění. Snímání honičky se sledovací policejním vozem, který vykolejí slepice, je skutečně mistrovské. Ti, kdo četli Rozhovory Hitchcock - Truffaut navíc vědí přesně, proč byl maškarní bál na konci konci filmu zasazený do Ludvíkovské Francie. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Hitchcock v odlehčeném módu na francouzské riviéře. Po Jamesi Stewartovi dostal možnost pokochat se krásou Grace Kelly i Cary Grant (ne že by o to zrovna on nějak stál) a oba nás příjemně provázejí nijak překvapivou, ale zdařile natočenou romantickou kriminálkou. Zvláštní zmínku si zaslouží i kameraman, který využil oku lahodícího prostředí a atmosféru francouzského pobřeží na nás přenáší s každým záběrem. Ale ta zelená barva při nočních scénách - z té mě málem začaly slzet oči. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Chyťte zloděje je romantickou kriminální komedií s charismatickým hrdinou na způsob Jamese Bonda. Odlehčený sarkasmus je nedílnou součástí mluvy i pohybů. Elitní zdobnost přispívá k obrazovému pestrobarevnému bohatství. Cary je příkladným vzorem zábavného a vynalézavého společníka, Grace nenuceně rozhazuje svůj decentní šarm do dáli, hrdina bojuje o svoji čest proti všem, napětí se ukrývá v akci a rychle uhání vpřed za další porcí nenucené zábavy. Hlavní postavou rozvernější kriminálky je John Robie alias Kočka (příjemný Cary Grant), na francouzské riviéře usazený Američan. Pohodlí přítomnosti je zasaženo zemětřesením nesnesitelné připomínky společensky temnější minulosti. Podezření cení zuby a nevybíravě zastrašuje. Řešením je hra na vícero koček, tmavá noc, přizpůsobivost a upřímnost opojení. Hlavní ženskou postavou je Frances Stevens (elegantní Grace Kelly), naivní mladá Američanka. Rodinné bohatství je prokletím soukromí, fascinovaně vzhlíží k nezkrotnému duchu mužského hrdiny. Oboustranné svádění může započít svůj rituál. Výraznou postavou je Jessie Stevens (zajímavá Jessie Royce Landis), Francesina matka. Bezstarostně si užívá výsad svého postavení a nepropadá davové panice před drzostí obratného zloděje. Důležitou postavou je H. H. Hughson (sympatický John Williams), zástupce pojišťovny, znepokojený novou vlnou velkolepých krádeží luxusních šperků. K výraznějším postavám patří také Bertani (Charles Vanel), francouzský provozovatel restaurace a dávný Johnův kamarád z kriminálních i odbojářských časů. A také dospívající místní dívka Danielle Foussard (příjemná Brigitte Auber), zamilovaná do Johna, dětinský vztek je její odpovědí na přehlíživost své nenaplněné touhy a uznání. Z dalších rolí: Daniellin otec a vrchní číšník Foussard (Jean Martinelli), Johnova spolehlivá hospodyně Germaine (Georgette Anys), neúnavný francouzský policejní komisař Lepic (René Blancard), či nespokojený hromotluk z restaurační kuchyně (William 'Wee Willie' Davis). Chyťte zloděje je žánrovou zábavou starého střihu. Chyťte zloděje je předobrazem Bonda. Příjemně pobaví, i když neohromí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak zloděj chytá zloděje, a nakonec sám padne do pasti podivně chladné ale umanuté krasavici, pro kterou je spíš trofejí než milovaným mužem. A mezi tím je ještě všechny chytá jednak policie a druhak bývalí parťáci. _____Hitchcockovo zdejší cameo je asi nejlepší ze všech, protože je vtipné v dané situaci, kdy jsou ptáčci v kleci metaforou hrozby vězení, která visí na C. Grantem a zároveň až neskutečně přesně předvídají pozdější Hitchcockům velehit. ___ Jenomže kráska G. Kellyová je tak mrazivá, že nevěřím tomu, že by ji někdo chtěl sevřít do náruče - natož C. Grant. Ledová je už svým vzezřením, ale tady to ještě bylo podtržené napsaným charakterem kalkulující a přehlíživé slečinky s penězi a dobrou školou. ____ Bylo to sice od začátku marné, ale doufala jsem, že si Grant začne s její matkou J. R. Landisovou. Ta ženská měla šťávu, energii a břitkou mluvu, vedle níž vypadala překrásná Kellyová jako socha z mramoru. A rozhodně jim to s Grantem společně mnohem víc ladilo i jiskřilo. _____ KOUSEK DĚJE Závěrečnou scénu, kterou Hitchcock později popsal jako pro Granta nešťastný konec, protože s ústředním párem bude bydlet i tchýně, proto hodnotím úplně jinak. Jako příslib velmi pikantního milostného trojúhelníku. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (27)

  • Objevilo se tvrzení, že 14. září 1982 zahynula Grace Kelly při autohavárii na stejné silnici, na které se odehrává slavná autohonička. Její syn kníže Albert II však tyto dohady označil za nepravdivé. (Kulmon)
  • Cary Grant (John Robie) přišel tehdy s neslýchaným požadavkem na podíl ze zisku z celého filmu. Bylo mu vyhověno, inkasoval 700 tisíc dolarů, zatímco režisér Alfred Hitchcock se musel spokojit s 50 tisíci. (jenik71)
  • Když John Robbie (Cary Grant) odchází ze hřbitova a baví se s Francine (Grace Kelly), opírá se o její auto. Ta ho poté chytne za ruku a řekne mu, že ho miluje. V detailním záběru se její ruka ale posunula a drží Johna za rukáv. (Chegi)

Související novinky

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

12.01.2022

Studio Paramount Pictures chystá remake klasického romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka z roku 1955, Chyťte zloděje. Ten se točil kolem postavy bývalého profesionálního lupiče v podání Caryho… (více)

Reklama

Reklama