Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 911)

Aktamix 

všechny recenze uživatele

Matko neser. Velmi prohláškovaná věc, kde excelují skvělý herci. Původně za 4, ale jelikož taky trochu zraju...tak je to za 4 a půl...antidepresivum pro věechny situace ()

Monco 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru nejlepší český film 90.let. Filmu vévodí Kodet a Donutil. Nezapomunutelných scének je tam opravdu mnoho. Ale třeba - dobrý den, půjde Jindra ven ? Nikdy !!! Nebo navždy ! ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

To co se mi líbí a zaujalo mě je jak se Kodet (nesnášící bolševiky) a Donutil (opak) hádaj... Ve filmu se opět objevují momenty, které utkví v paměti. "Proletáři všech zemí, vyližte si prdel... Chachacha..." "Co si pšeješ holšiško?" Vyřvanej Kodet je asi jedno z mála co se mi líbí. ()

martin383 

všechny recenze uživatele

Jedná se o skvost české kinematografie. Úžasná komedie s excelujícím Miroslavem Donutilem a další plejádou českých herců. Jeden z nejlepších filmů Jana Hřebejka. Nelze zapomenout na hlášky "Maršál Malinovski" či "Kde udělali soudruzi z NDR chybu". Pokud se chcete bavit českým humorem, tak tento film vám přinese necelé dvě hodiny smíchu. ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že i film bez výrazného děje může být naprosto perfektní. Pelíšky jsem viděla mnohokrát a ještě mnohokrát je uvidím a přesto vždycky mě dovedou rozesmát i dojmout a prakticky vždycky si všimnu nějakého nového detailu nebo souvislosti, která mi před tím unikla. O hláškách, dialozích, hercích a atmosféře snad ani nemá cenu psát, všichni přece víme, že to nemá chybu. Pro mě ale nejlepší a zároveň nejsmutnější scéna (nejen v rámci tohoto filmu, ale obecně) je smrt maminky Jindry. Takové pojetí je naprosto geniální. ()

Thomash 

všechny recenze uživatele

Výborný počinek naší kinematografie a herecký koncert Jiřího Kodeta. Když jsem film viděl poprvé řezal jsem se smíchy od začátku do konce. Teď když ho vidím poněkolikáté uvědomuji si, že je to vlastně strašně smutnej film... ()

czechise 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie. Vynikající výkon Jiřího Kodeta. Film vidím po sto padesáté a stále se směju a a je mi smutno. ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

I po několika letech musím uznat, že na mě Pelíšky opět zapůsobily a to je pro mě znamením. Ano, jedná se jeden z nejleších českých filmů, možná nejlepší. 95% Legendární záležitost. ()

Tabitha 

všechny recenze uživatele

Nekonečná klasika, kterou znám zpaměti a stejně mezi "hlavními" vtipnými scénami a dialogy najdu pokaždé nějaký detail, kterého jsem si dříve nevšimla. Pelíšky mohu vidět několikrát ročně. Kultovní film. ()

hansek990 odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale mně to prostě VŮBEC nepříjde vtipný a opravdu nechápu popularitu tohoto filmu...ostatně jako většiny českých komedií. Prostě jedna velká trapárna. ()

LEOM 

všechny recenze uživatele

Stylově podaná neuvěřitelná porce humoru kontrastující se syrovou realitou. Pro mě absolutně nejlepší Hřebejkův počin a nikdy nezapomenu na zážitek, když jsem Pelíšky viděl poprvé v kině - skvělí herci, skvělá režie a scénář, luxusní hlášky....jednoduše perfektní. ()

Aceboris 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa až moc preceňovaný film. Nieje na ňom nič zvláštne. Zachytáva príbeh troch rodín z jednej bytovky. Je to celkom zaujímavé sú tam dobré hlášky, no niekedy je to dosť nudné. Osobne ma dosť zarazilo to škatuľkovanie obdobia po vpáde rusov na naše územie, hlavne ten záver a hymna, Česko-Slovensko vtedy existovalo tak nepochopím, prečo na tom klavíri nezahral aj Slovenskú hymnu ide o autentickosť aj keď film vznikol 1999 a Česko už bola samostatná republika, no ale čo už každý sme nejaký. Inak ak si divák uvedomí jednu vec v celom filme nieje ani jedna dokonale šťastná osoba, ktorá sa cíti dobre, radostne. Všetci sú tam taký strnulí, smutní, ten humor je tiež zaujímavý vystihuje síce to obdobie a čo sa práve odohráva, no je dosť suchý, okukaný. Je to však asi pravidlo, že veľa ľudí sa pozrie na hodnotenie, zbadá 5 hviezdičiek tak ich dá tiež a vyzdvihne film do takých výšav, ku ktorým by sa reálne nemal ani priblížiť. Existuje omnoho viacej kvalitnejších filmov z Česka hlavne z obdobia V. Buriana, O. Nového, J. Wericha. U mňa tak za 5.5/10 "Teda to muselo dát práci, taková blbost" - tento citát z filmu výborne vystihuje väčšiu časť filmu... ()

bezchli 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, s výborným obsazením. Připomíná nám dobu minulou, kterou naprosto vystihuje. Obsahuje plno scén, které si zapamatujete a budete připomínat, které vás rozesmějí, rozesmutní, ale i dovedou k zamyšlení. ()

sako44 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný český film, ikdyž jsem tuto dobu nezažil ani nepamatuji, protože jsem z mladé generace, tak se velmi rád podívám na 70. léta z pohledu J. Hřebejka. Výborní herci, Kodet, Donutil, Stašová, Polívka. „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel“. Pro mě je to kult. ()

Andy_Larkin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Musíme si pomáhat vrchol Hřebejkovy tvroby. Komedie plná legendárních hlášek, vypointovaného humoru a dobře provedených dobových reálií, včetně zachycení lidské povahy. Je tu ovšem jedna věc, která tento film posouvá ještě výš a to je fakt, že ačkoliv se jedná o komedii, není to jen samoúčelná řachanda, ale má i určitý dramatický přesah, který nás donutí k zamyšlení o nás, o naší povaze a historii stále ne tak dávné. Například scéna, kdy pan Kodet hraje na klavír českou hymnu a venku řádí začínající sovětská okupace, to člověka nemůže nedojmout... určitě si to zasloužilo více lvů, než jen jednoho pro pana Kodeta, na druhou stranu nemohu srovnávat s Návratem idiota, jelikož jsem ho celý neviděl. ()

luku88 

všechny recenze uživatele

Vynikající česká komedie pojednávající o konci 60 let v tehdejším Československu a pravděpodobně životní role Jiřího Kodeta jako zarytého odpůrce režimu. Hlášku "proletáři všech zemí ..." a scénku z "noky" zná dnes skoro každý. ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama