Reklama

Reklama

Noc na Zemi

  • USA Night on Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve filmu Noc na Zemi se setkáváme podruhé s mimořádnou tvůrčí osobností amerického nezávislého režiséra Jima Jarmusche. Od klubového snímku Podivnější než ráj prošla tvůrcova svébytná poetika jistým vývojem a jeho svět se pootevřel širší divácké veřejnosti. Jarmuschovou doménou zůstává žánr černé komedie, prohlubuje se však kontrast mezi "vnější" zábavností a trpkým vyzněním "všedních" příběhů. Režisér se však nevzdává vyprávěcí askeze v podobě minima aktérů, umístěných do několika málo prostředí a prožívajících "nicotné" episody; o to rafinovaněji však s nimi tvůrce nakládá.

Druhý Jarmuschův barevný film je členěn do pěti povídek, odehrávajících se zároveň během noci v různých časových pásmech v pěti velkých městech (Los Angeles, New York, Paříž, Řím, Helsinky) a v odpovídajících jazycích. Aktéry jsou místní taxíkáři a jejich pasažéři. Jarmusch jemně parafrázuje typické postavy, žánry a styly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francouzský neobarokní film, velkohubá italská fraška, seversky zasmušilé filmy Akiho Kaurismäkiho), což se prosazuje ve vyprávěcím rytmu, akcentaci významotvorných motivů, v přesné hudbě Toma Waitse i v samotném hereckém obsazení "typickými" herci té které kinematografie. Kameraman Frederick Elmes (podílel se na filmech Davida Lynche) těží maximum z nutně statické kamery, omezující se na pozorování aktérů v prostředí taxíku a na charakterizaci míjejících velkoměstských ulic. Rafinovaná struktura vyprávění poskytuje v jen zdánlivě "náhodných" situacích obraz světa paradoxů, v němž žijí "vidoucí" slepci i bezdomovci, kteří jsou všude doma, a v němž se všichni musí vyrovnávat s pocity odcizení v prostředí falešných mýtů.

Noc na Zemi je malý, moudrý a zároveň velmi zábavný snímek, zasluhující si svou inteligencí, humorem a myšlenkovou náplní pozornost všech ctitelů dobrého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (403)

Hall900 

všechny recenze uživatele

Poetika Jima Jarmusche která rozhodně neurazí.Diváka čeká pohled na noc na zemi očima taxikáře v pěti různých částech světa ,od setmění pěkně do rozbřezku.,v pěti na sobě dějem nezávislých povídkách.L.A.,New York,Paříž,Řím a Helsinky.Film má poměrně klidný začátek, když si už začínám říkat jestli Jim nezabije tenhle film stejně jako svojí učast v projektu Ten Minutes Older: The Trumpet ale pak přichází výborný New York,křehká Paříž,zábavný Řím a jako tečka syrové Helsinky.Režisér zde totiž, jak mi asi v půlce došlo, servíruje svůj pohled na ona města pod noční oblohou za ůčasti skvělých herců ,pomocí brilatních dialogů.Tomuhle se prostě v dnešní době říká umění. ()

wetrix 

všechny recenze uživatele

Já jsem to nějak nepochopil. Bylo to vtipné, určitě zvláštní a originální, ale celkově tak nějak o ničem. Vím že je to dobré a má to tak být, ale jaksi na to nemůžu přijít. ()

anonyym 

všechny recenze uživatele

Přesně něco takovýho jsem dneska večer potřebovala. Soubor pěti zhruba pětadvacetiminutových příběhů z různých koutů země, někdy veselé, někdy smutné. Moc dobře natočené, moc dobře zahrané, slabší mi přišla jen první a poslední povídka, možná by filmu slušelo, kdyby byl o jeden příběh kratší. Absolutně nejlepší byl Roberto Benigni se svým kněžíčkem. ()

Tomi_901 

všechny recenze uživatele

Tie poviedky sú city-road-movie. Od road movie človek nemože čakať ohromujúci dej - je to o dialógu a krajine. City road movie je o dialógu a meste. Myslím, že nedostatok deja je dobre vyvážený kamerou. Nečítal som nič, čo JJ povedal o tomto filme, ale jednotlivé epizódy mi pripomínajú parafáze na filmárske štýly v jednotlivých krajinách - filmárske cvičenie redukované na kabínu taxíku. LA - ??, NY - nemecká nová vlna, asi Wenders (ale kľudne aj niečo z Allena), Paríž - ??, Rím - zbrklosť FF v 60. rokoch, Helsinky - Aki/Mika Kaurismaki. Je to len moj dohad. ()

Stereoid 

všechny recenze uživatele

Velmistře Jarmuschi, perte to do mě... stále a stále dokola, prosím pěkně. Tímto pro mě Jim Jarmusch zhmotnil nádheru do filmu. Je úžasné a neuvěřitelné zároveň, jak někdo může v každém z pěti příběhů rozehrát na tak malém prostoru (taxíky projíždějící ulicemi v určitých městech světa) takové emoce. V jednom příběhu jsem se smál jak u těch nejlepších komedií a hned v dalším jsem zíral na obrazovku, poslouchal smutný příběh taxikáře vyprávěný krásně a s citem a nemohl jsem odtrhnout oči ani uši, a bylo tam spoustu dalších emocí, které jsem ani nestíhal vnímat pod palbou Jarmuschova génia. Chci to ještě, ještě, ještě... ()

polono 

všechny recenze uživatele

Krásnej filmeček takříkajíc " ze života " :) . Nejvíce se mi líbil příběh z Los Angeles. Los Angeles - 5/5 , New York - 4/5, Paris- 3/5 , Rome - 3.5/5 a Helsinky 3/5 :) . ()

nickymilka 

všechny recenze uživatele

Je to relativně vtipný, ale nemám potřebu to vidět znovu. Každá postava je ve filmu něčím trochu ujetá, ale tím v podstatě jen říká - každej jsme nějakej. Ve mně to vyvolává pocit typu: Sakra, tak o čem to vlastně bylo? o tom, že každej má svý problémy, že se lidi potkáváj a zase rozcházej, že tenhle podvádí tohohle a támhletomu umřela matka? - no a co sakra? já nevim - nějak mě to prostě nevzalo. Na Kafe a cigára to nemá, zas proti Zlomenejm květinám mi to přišlo lepší. ()

DrCreo 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy ja môžem. Jim Jarmusch, vydávajúc sa s kamerou na cestu okolo sveta v taxíku, vsadil na originalitu, a tá sa vypláca. Päť mini-filmíkov s niekoľko málo interesantnými postavami nachádzajúcimi sa v nevšedných situáciách, aké prináša všedný nočný deň, zaobalených do jedného pozláteného celku. Night on Earth, film, v ktorom si prijdu na svoje okrem iného aj multi-lingvisti v podobe scénok vo francúzštine, taliančine či dokonca fínčine, má síce trochu sínusoidný priebeh, čo je aj dôvodom, „vďaka“ ktorému idem s hodnotením o stupienok nižšie, ale aj tie „najhoršie“ (ak sa to tak dá vôbec nazvať) poviedky, sú zaujímavé a koniec koncov môže sa jednať len o môj subjektívny názor. Keď už sa mám ale uchýliť k porovnávaniu jednotlivých „partov“ filmu, tak ako jasný favorit mi z tohto interného súboja vychádza príbeh z New York-u s Helmutom (pre angličtinárov: ako anglicky „helm“- helma :)) Grokenbergrom z východného Nemecka, ktorý má všetky prepodklady na prácu taxikára v NY-u, však posúďte sami – anglicky sa sotva pozdraví, jazdí ako ženská (:-D) a New York je preňho španielska (resp. v tomto prípade americká) dedina a chlapíkom s podrezaným jazykom a neslušným slovníkom, menom Yo-Yo, kde som sa aj docela zabával. Avšak aby vás to nemýlilo, nejedná sa výlučne o komediálnu záležitosť. ()

gurmet 

všechny recenze uživatele

Za Benigniho ukecanou pasáž jedna hvězda dolů. Jeho bezobsažné žvanění bylo utrpení v jinak příjemné kolekci. ()

Poga 

všechny recenze uživatele

Pre mňa top čo vôbec Jarmusch natočil. Jeden z tých filmov ktorý by každý filmový fanúšik a nadšenec jednoducho mal vidieť. Absolútne zaslúžené 5/5 ()

tribican 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzela někdy nesmyslná touha protahovat, nesouvisející případy mě mátly. Přesto považuji snímek za velmi kvalitní, zpracování je opravdu úžasné a výjimečnost některých momentů (zvlášť pro nás zmíněné Československo) je neuvěřitelná. Od divokého a rozmařilého amerického života přes pohodový a tichý západoevropský styl až k severskému dramatu, nasával jsem místní kulturu plnými doušky. Čtvrtou hvězdičku zajistil úžasný německý řidič v New Yorku. 80 % ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Po třech Jarmuschových filmech, kterým jsem pořád nemohl přijít na chuť, mě tento konečně dostal. Krásné, veselé (v New Yorku s panem Helmou a YoYo jsem se po dlouhé době u filmu opravdu popadal za břicho), kamera sama umí vyprávět, též i hudba. 80%. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Sorry. Všechny 3* jen za první povídku z LA. Ta byla geniální. Ta ostatní čtyři "noční taxi rita" mi připadala fakt zvrácená & disgusting. A ani Béatrice Dalle (AKA Betty Blue) alespoň tu třetí, pařížskou, nemohla absolutně zachránit. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

To snad nie je ani mozne, ze tento film mi unikal takmer 30 rokov! V poslednej dobe sa mi tieto poviedkove filmy velmi pacia.... Tento taxikarky nemal absolutne ziadnu chybu... Azda najviac sa mi pacila prva s Winonou, ktora si isla za svojim snom... Ale je naozaj tazke vybrat favorita, aj napriek tomu, ze Benigniho nemusim... Skvely film, ktory pobavi... ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Bohužel. I přes všechny kladné recenze a doporučení jsem si k tomu cestu nenašel. Naopak se mi u toho podařilo usnout. ()

sarulefilm 

všechny recenze uživatele

Já mám Jarmushe hodně ráda a tohle je určitě jeden z jeho lepších filmů. Vlastně až na povídku z Paříže a z Helsinek se mi všechny líbily úplně maximálně. Řím teda vede!! No a Paříží jsem nebyla tak oslovená, Helsinky za mě nejhorší. Ale zase musím uznat, že se mu povedlo se strefit přesně do toho severského stylu, který na mě nepůsobí, proto jsem z toho byla trochu zklamaná. Ale určitě to doporučuju vidět, myslím že si každý divák najde alespoň jednu povídku, která ho zaujme. ()

dezoGabor 

všechny recenze uživatele

Po prvních třech hodinách dvou k posrání nudných nic neříkajících povídek mi skončilo free 30 minut na přehraj.to a sílu  na to hledat další online portál, proklikat se milionem reklam a dokoukat to do konce, jsem nenašel. ()

futislav 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočená komedie, kde jsou top Helsinky, pak L.A. a Paříž. Itálie je slabší, nicméně zpověď to vše napraví. Celkem povedené, 80%. ()

Reklama

Reklama