Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lena je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. První zamilování, tajné noční dobrodružství, magická rána nad Dunajem... Její svět plný snů a touhy rozbije znásilnění. Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebe samou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal. (Falcon)

(více)

Recenze (238)

ForGump 

všechny recenze uživatele

Tvůrkyním nelze upřít to, že chtěly poukázat na závažnou věc, což je správně a naprosto to kvituji, film taky v mnoha scénách působí ohromně silně, depresivně a nepříjemně, Dominika Morávková - Zeleníková je pro kameru stvořena a hraje skvěle. Film jako celek ale nepůsobí důveryhodně i v některých pochodech a postupech postav. Každopádně kamera Dvořáka = super a s režii Nvotové nadmíru v působivé symbióze. 60% ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Drsne natočený pohľad na vec, ktorá pekne ukazuje chovanie a chápanie ľudí na slovensku. Tereza Nvotová je talent o tom žiadna! Dominika Morávková-Zeleníková je tu super a hrá pre ňu už typickú postavu (viď. film Pirko). Kamera je statická a moc sa nehýbe, čo je fajn, pretože sa to skvelo hodí. Kulisy ústavu sú skvelé a také ošarpané, čo pekne vystihuje našu zdravotnú starostlivosť (Slovenskóóó). Čo sa mi nepáčilo, bolo toľko nadávok. Neviem vlastne ani prečo, ale nerád počúvam nadávky. A tým myslím tie slovenské, iné mi nevadia. Naši tvorcovia sa konečne začali trocha spamätávať a robiť kvalitné veci. Mali by sa vysrať na seriály a všemožné programy a namiesto toho robiť filmy. To im ide lepšie. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poměrně temné drama je psychologickou sondou do duše dívky zneužité učitelem a zároveň rodinným přítelem. Není to příjemná podívaná a ani být nemůže. Mimoděk se k tomu druží i odstrašující pohled do prostředí psychiatrické léčebny, kde se hrdinka ocitne po pokusu o sebevraždu. Film sice není žádným ohromujícím uměleckým zážitkem, ale snad funguje jako jakési varování, aby okolí nepodceňovalo nevysvětlitelnou změnu v chování pubertálních dívek a připustilo si možnost, že mohly být zneužity či znásilněny, i když nechtějí o svém problému hovořit. Jinak hrozí dalekosáhlé a někdy i nevratné následky. ()

mar11 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mě nejaký film udržel v pozornosti po celou dobu svého trvání. Skvěle napsané, natočené i zahrané. ()

pista_baci7 

všechny recenze uživatele

Fúúha...nečakal som od tohto filmu nič a napokon som dostal až až....všetko to pôsobilo prirodzene a reálne, dostávalo sa pod kožu...a konečne dialógy písané z reality, tak, ako aj naozaj vyzerajú...4* ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

To znásilnění (tedy pokud to vůbec bylo), to byl snad vtip ne? Matka doma, brácha doma, dveře nezamčené… A přitom stačilo přidat do scénáře větu o tom, že oba někam jedou. Neeee, nic takového. Takže učitel znásilňuje v plném domě, ona ani neřve, když to začne a při tom ví, že jsou kolem lidi. Tak nevěrohodné rape jsem opravdu ještě neviděl. Tak mám pocit, že slovenská filmová škola spěje tam, kam řekla Lena hned na začátku filmu při rozhovoru s kamarádkou. Úvodní sezení v léčebně mne neskutečně pobavilo, to byla komedie, jak má být. Také pozdější dialogy opravdu stojí za poslech a ty také hodnotím dvacítkou. Možná bych dal více za propracovanější závěr kantor - činka, ten se nepovedl vůbec. Což je škoda. ()

Dlo'h-osh 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl ukrutné nudy, chvílemi proložená kýčovitým citovým vydíráním. Podle hodnocení na něj dost diváků skočilo. Hlavní hrdinka je natolik suchá a unylá, že nebudí žádný soucit, ani jakékoliv jiné emoce. Hvězdička alespoň za vizuální stránku a občas působivou atmosféru. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Pre Dominiku Morávkovú-Zeleníkovú je to druhý film po sebe, kde stvárnila obeť znásilnenia. Lepší dojem na mňa spravilo ale Pirko, kde inkriminované scény boli natočené vierohodnejšie a boli viac "emotívne". Tu je to suché a celkovo také nijaké (a navyše, urobí jej to v dome plnom ľudí a ona ani nepískne?). Celý film je natočený akokeby viac "umeleckejšie" a to ma veľmi nebavilo. Ku koncu som sa už fakt nudil a moja pozornosť výrazne upadla a samotný záver filmu bol úplne odfláknutý. Takže podľa môjho názoru to Tereza Nvotová na prvýkrát tak trochu nezvládla. Takže hviezdy hlavne za tých pár záživnejších scén z psychiatrie, kde hojne poletovali vzduchom nielen emócie, ale aj šťavnaté vulgarizmy a za opäť dobrý herecký výkon Dominiky. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film Spina,je dobre napisany a solidne natočeny film.Poukazuje na hned niekolko zasadnych velmi neprijemnych otazok.Prečo tak velke množastvô žien o znasilneny nerozprava?Nenesie aj spoločnost vinu za ich mlčanie?Pochvalu si zasluži aj hlavna herecka protagonistka a vydarila sa aj hudba. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Možná trochu nadhodnoceno, ale podle mě si to Tereza zaslouží. Jsem moc zvědav na její další filmy, protože tohle je debut silný, syrový, tísnivý. 75% ()

teplic 

všechny recenze uživatele

Podľa istej recenzie v denníku sme tento film spôsobil prefeminizovanie slovenskej kinematografie -- leščák už chystá žiletky a napúšťa vaňu, šulaj kupuje letenky do mexika, rapoš nabíja svojho gundalfa ostrými. A ja vravím: CECKY! A nejedny! Ešte pár artových filmov a vyhoním si v kine. Ale ako film dopohody, sem-tam kŕčovité scény, niekedy veľmi zlý strih. Ale najmä -- film upozorňuje na nedostatok slovenských hercov, lebo neviem ako inak si vysvetliť tri postavy, ktoré z neznámych dôvodov tliachajú po švédsky. Ale to možno len ja nevidím všetky kvantá čechov, čo dennodenne prúdia po bratyske. ()

7suede7 

všechny recenze uživatele

Paci sa mi ako tvorcovia pracuju s temou. Aj hudba, herci. A tak... Ale su nutne neustale citove vybuchy postav? Dramatickost deja a upozornenie na to "zlo" sa da aj s mensim mnozstvom kriku a placu. Potom to ma opacny efekt, cloveka to irituje. Menej je niekedy viac... ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Vidím vysoké hodnotenia. Herecké výkony boli veľmi slušné, to uznávam. Autenticita dialógov rovnako. Čo mi však veľmi výrazne vadilo, bolo umelé naťahovanie scén, v ktorých nezazneli repliky dialógov. 30 sekundová scéna mohla trvať pokojne 5-10 sekúnd, napríklad. Takýchto tam bolo viacero. Plus, mal som pocit, že to bolo veľmi narýchlo postrihané, celok mi tak vsugeroval dojem nie práve najprofesionálnejšieho spracovania filmu. - môj názor ()

Související novinky

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama