Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 1

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Rakousko-uhersko ještě neřeklo své poslední slovo a jako filmový producent si v 21. století evidentně řeklo o císařskou korunu. Česká televize přinášející námět a scénář a pod jejímž producentským vedením snímek vzniknul ve spojení s hollywoodským režisérem ukázala že umí – když chce._____ V dobrém smyslu slova nejlepší pohádka letošních Vánoc, která si nehraje na historický dokument, ale baví a je laděna i do mírně komediálního tónu, právě s cílem bavit namísto nudit historickými daty. Přičemž se historických reálií v zásadním rámci drží, ale dvoudílný formát neumožňuje vykreslit deset let života císařského páru tak aby to přec jen nevypadalo trochu zkratkovitě. Někdo neznalý bude možná historická data postrádat k pochopení děje. Je také třeba si uvědomit že film ukazuje MT v jejím mladém období, kdy ještě nebyla matkou národů, jak ji známe z učebnic, ale prožívala onu poměrně věrně zfilmovanou romantickou love story. Některé drobnosti, které působí komicky jsou písemně doložené, (když se císař dozvěděl, že s mladým párem spadla těžká barokní postel, napsal svému zeti s jemnou výčitkou: „Jen moderato, pane, nepřehánějte!“)_____Na televizní formát velkolepá podívaná s náročnou výpravou plnou rokokových kostýmů stylově nasvícených zámeckých interiérů, které vytvářely příjemnou dobovou až pohádkovou atmosféru. Včetně scén z velkého sálu kroměřížského zámku. Pro zajímavost, celkový počet komparzistů se vyšplhal na 2 200 lidí! 70% Produkce: Česká Televize, MR TV-Film, Maya Production, RTVS ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tohle je doba, o níž toho již mnoho nevím (několikrát jsem psala, že pro mě dějiny končí již ve vrcholném středověku), ale z komentáře mého oblíbeného kolegy flanker.27 jednoznačně vyplývá, že ani tato minisérie se nevyhnula obvyklému nešvaru historických filmů (připravíme si fakta a pak s nimi zcela volně nakládáme), ačkoliv mně se tento počin zemí bývalé Rakousko-uherské monarchie (již je třeba rozhodně obnovit, byť ve volnějším svazku) docela líbil. Souhlasit lze i s tím, že Evžen Savojský byl výborně zahrán, ale nikoliv napsán. Trochu si dovolím nesouhlasit s kolegou ohledně Františka Štěpána, nebylo to až zas tak špatné. Zaujal mě (stejně jako kolegyňku 2xJezinku) maďarský hrabě a vůbec celkové vyznění minisérie. Sice měla být minimálně čtyřdílná, ale i tak mě přinutila se mrknout na další osudy Marie Terezie i Františka Štěpána, jakož i na císařovnin vztah k synům, především k Josefovi II. (po vzoru Rakušanů ovšem v tomhle ohledu stojím plně za Marií Terezií). Osobně bych přivítala více takových projektů, třeba i ze vzdálenějších dějin (např. z doby, kdy se Habsburkové dostali poprvé do povědomí Evropy, osobou Rudolfa I.). Z hlediska kostýmů na tom nejsem tak dobře, abych odhalila nějaké chyby, a co se týče exteriérů, tak jsem tam snad kromě příjemného Kroměříže zahlédla i Olomouc a Hradec nad Moravicí, čímž si ale nejsem jista, rozhodně by mě to však potěšilo. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuální stránka, kamera, výprava, kostýmy, tady je všechno v pořádku. Trochu to pokulhává v celkovém historickém pojetí, zásadní události jsou lehce upozaděny na úkor bulvárních scén, i když je fakt, že při frekvenci šestnácti porodů během dvaceti let to bez sexu evidentně nejde. Zamrzel všeobecný nešvar současných historických filmů, co se týče verbálního projevu. Naprostá ignorace květnaté barokní mluvy a naopak snaha o moderní slovník, aby to bylo in. Stejně tak mě osobně zamrzela i úloha mého oblíbence prince Evžena Savojského smrsknutá zde do zkratky zapšklého vrtošivého staříka. Jinak překvapivě dobrý Vojta Kotek, naopak dost nevýrazná a mdlá představitelka titulní role. Jako celek ale obstojný příspěvek k 300. výročí narození jediné ženy na českém trůně. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudem sa príliš rozpisovať, pretože som prvú časť sledoval bez zaujatia a rozmýšľal iba o tom, aký je to za žáner, k čomu by sa dal najlepšie pripodobniť. Bolo to farebné, všetci boli vyobliekaní do pekných kostýmov, interiér Kroměřížskeho zámku poskytol vhodné prostredie, herci boli povyberaní podľa koaličnej dohody, bolo to čiastočne podľa histórie, tak sa to mohlo vydariť. Ale nevydarilo sa. Aspoň nie príliš. Filmy, na produkcii ktorých sa podieľa viacero štátov sú plné kompromisov, a aj tento napriek možnostiam skĺzol do plytkých rozhovorov, nedôležitých udalostí a divák z neho nezískal presný obraz doby a úloh aktérov v nej. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že je to i od nás, tak je to celkem povedené. Nicméně mi někdo vysvětlete, proč jsou to dva dlouhé díly, když do nich nedali celý její život? To si někdo prostě řekl, že je zajímavá jen tahle část a zbytek nuda, nebo co? U takhle dlouhých filmů mě naprosto iritují konce v pár větách. Nicméně je to hezky a poutavě natočeno, takže aspoň něco. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Scéna ve filmu, při níž pod novomanželi Marií Terezií (Marie-Luise Stockinger) a Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) při sexu spadne postel, se skutečně stala. Včetně toho, že jim císař musel vysvětlit, „jak se to dělá“. (raininface)
  • Kvůli scéně na balkóně Vojtěcha Kotka s dvorními dámami, točené ve Valticích, se do rohu balkónu nechal speciálně přivést těžký kamenný podstavec, na něj speciálně postavený květináč s palmou a celá tato manipulace trvala cca 20 minut. Scéna přitom trvá jen necelou minutu. (klara.leb)
  • Slovenská RTVS na projekt prispela sumou takmer 1 milión eur. Samotný rozpočet sa blížil k šesťnásobku. (kacer4)

Reklama

Reklama