Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti svého staršího bratra Joea (Kyle Chandler) zjišťuje Lee Chandler (Casey Affleck) s velkým překvapením, že byl svým bratrem ustanoven jako jediný opatrovník synovce Patricka (Lucas Hedges). Lee opouští své současné zaměstnání a naplněn obavami se vrací do vesnice Manchester-by-the-Sea, aby zde pečoval o temperamentního šestnáctiletého Patricka. Je také nucen se vyrovnat se svou minulostí, která ho odloučila jak od manželky Randi (Michelle Williams), tak od komunity, ve které se narodil a dospíval. Lee a Patrick, které spojuje pouto jediného člověka, jenž celou rodinu udržoval pohromadě, se oba snaží smířit s životem ve světě bez Joea. (Falcon)

(více)

Recenze (540)

Britney75 

všechny recenze uživatele

Casey Affleck předvedl naprosto skvělý herecký výkon! Co se týče děje, obyčejný film o lidských trápeních, zlomených srdcích ... lásce i smrti ... takže jsem z povinnosti film dokoukala, ale nijak zvlášť mě to neoslovilo! ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Máme teprve únor a už je tu jasný adept na film roku. Jo, Casey Affleck ty emoce sakra umí a nepříjemný osud jeho hrdiny zákonitě uzemní i toho největšího nelidu. Nádherný, komorně laděný snímek o každodenním vyrovnávání se s osudovou chybou a o snaze posunout se v životě dál. Takhle syrově, tklivě a zároveň bez patosu to umí málokdo. Něco mi říká, že tahle pecka bude v mé letošní topce proklatě vysoko. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak může jít život dál. Síla ducha, co udržuje v chodu naše těla, ale mysl tak úplně vyléčit nemůže. Pro někoho nudně dlouhá stopáž, pro mě ideální délka, kdy mohly vyniknout někdy až civilní rozhovory, občas ticho, občas spory a chlapské rozhovory, kdy je vše řečeno ve dvou krátkých větách. Něco se nezmění, ale jistá jiskřička tu je. Lee už má zase důvod chtít malinko víc. Místo pro rozkládací gauč. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prostý příběh prostých lidí aneb Co dělá americkou kinematografii silnou. 1) Neuspokojivý konec mě zklamal, i když si dovedu představit, jak dalo tvůrcům zabrat vyhnout se happy endu. 2) Zaujali 41letý Casey Affleck (strýc Lee) a 20letý Lucas Hedges (syn Patrick). 3) Massachusettská pětitisícová pobřežní díra Manchester by-the-Sea (neplést s Manchesterem v New Hampshire, o anglickém Manchesteru nemluvě) se tímto vepsala do dějin filmového umění. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektuji to jako precizní portrét traumatu. Ale nemá to vývoj, a drama by vývoj mělo mít. Ve filmovém světě, kde je zákonem, že děti neumírají a rodina vyjde z dramatu posílena, je tohle dílo jistě odvážné. Kvalita nesporná. Ale fakt, v podstatě to není drama, nehýbe se to. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

70% || Smutný, melancholický film. Citovka o pocitech. Fajn herecké výkony, bezva charaktery postav, díky kameře, hudbě a režii ta správná depre atmoška. Ale jednou stačilo. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Místo u moře je až neholywodský film, který se opírá hlavně o dokonalé prokreslení postav, depresivní náladu a uvěřitelnost všeho, co se na plátně děje. Konec mě potěšil také, protože tak to prostě v životě chodí. Bavilo mě to. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tohtoročné snímky nominované na Oscarov ma príjemne prekvapili. A ani Manchester by the Sea, z počiatku nevýrazná dráma, nebola výnimkou. V prvých 20 minútach som si hovoril, že tu máme ďalšiu čoskoro zabudnutú rodinnú drámu ktorá žobre svojou sterilnou remeselnosťou o oscara, no po minútach ktoré ubiehali, po udalostiach, ktoré sa stali hlavnej úlohe a scenáristicky kvalitným a realistickým rozuzleniam, Sa nedá iba uznať, že ide o veľmi vydarenú snímku, premyslenú ktorá rozhodne stojí za bližšie zoznámenie sa, keďže nepatrí medzi tie čo po pozretí vyfučia z hlavy. . ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Prvně bych se zastavil nad výkonem Caseyho, který je fenomenální. Lepší herecký výkon v mužské roli jsem za minulý rok neviděl a doufám, že si za tento počin Oscara zaslouží. Zadumaný týpek co hodně dlouho zvažuje jakoukoliv větu, ale dokáže rozdat i rány. Člověk co nemá rád táhlá, až vláčná témata se mu to nejspíš bude zajídat, ale mně se film velmi líbil. Časté flashbacky nejsou na škodu, nýbrž dokáží krásně vygradovat děj a atmosféru. Řekl bych, že se člověk může těšit na dva citové vrcholy a překvapivě ani jeden není na samotném konci filmu. Jediné co mi malinko kalí vodu, je fakt, že úplný konec je až moc otevřený a je xx způsobů jak to celé může skončit. Velmi silný zážitek v kině a doporučuji. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi tíživé drama o vině, s níž prakticky nejde žít, je precizně vystavěné a působivé. Lonergan od začátku uhrane atmosférou maloměsta, v němž se zná každý s každým a vztahy jsou tu dost propletené. Velmi pomalé tempo filmu svědčí, protože skládání děje a atmosféra se divákovi dostávají pod kůži a tím pádem je všechno o dost působivější a tíživější. Lonergan nepotřebuje žádné manýry, ale spoléhá se na civilnost a v rámci možností krásné záběry na odlehlý kout světa, kam by ale asi málokdo chtěl dobrovolně na návštěvu, navíc vyprávění formou vzpomínek a flashbacků funguje dokonale, protože motivace a traumata postav se odkrývají postupně. Vrcholem pak jsou herecké výkony, kdy zejména velice zvláštní charisma a typický slizký hlas Casseyho Afflecka jsou využity na maximum a Oscar je ve správných rukou, protože jeho postava vyžaduje hodně vnitřních emocí, které se nedávají najevo. Příliš nezaostává ani mladý Hedges, jehož postavu smrt otce vlastně moc netrápí, což není nikterak rozvedeno, a to je trochu škoda, výkon nicméně vynikající. Výborná je i na minimu prostoru Michelle Williams a i díky ní je scéna na ulici u kočárku absolutním vrcholem filmu, na nějž bude mnoho diváků dlouho myslet. Jediné, co trošku mrzí, je přece jen trochu přetažená stopáž, v níž už se pár scén opakuje a také ne úplně trefné použití hudby, která u některých scén moc nefunguje. To ale nic nemění na tom, že Manchester by the Sea je silný film, který v hlavě zůstane ještě dlouho a po jeho zhlédnutí člověk zjistí, že na tom není až zas tak špatně, jak si myslí. 85% ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Poézia trúchlenia, kedy bolesť neodoznieva, ale sa stáva akceptovateľnejšou. Už dva roky sa pravidelne vraciam k tomuto perfektne napísanému a zahratému čriepku všedného dňa - a s pribúdajúcimi životnými skúsenosťami vo mne rezonuje čoraz silnejšie. Scéna s kočíkom je pre mňa demonštrácia možností filmového umenia. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Manchester by se dal zařadit mezi poměrně standardní maloměstské dramata se zlomenými hrdiny, kteří se snaží najít zpátky nějaký opěrný bod ve svých životech. Lee je nabručený chlápek, na kterém jde vidět, že se mu něco hrozného stalo. Při další denní rutině mu zavolají z nedalekého Machesteru, že jeho bratr zemřel a zanechal po sobě šestnáctiletého puberťáka. Lee se vrací na místo u moře, plné bolestivých vzpomínek a musí se postavit novým zodpovědnostem a starým ranám. Čím tedy film scénáristy a svátečního režiséra Kennetha Lonergana tak zaujal? Především v pouhých náznacích rozkrývání minulosti (až na jednu výjimku, která je natlačena až příliš na slzné kanálky), divák si tak má možnost příběh skládat sám a představovat si, jak se některé pasáže odehrály (emotivní rozhovor Leeho a Randi). Zároveň se netlačí na pilu a spoléhá se na herecké představitele. Na Caseym Affleckovi vidíte každou emoci, kterou prochází a čtete z jeho projevu neuvěřitelně živou postavu. Casey si letos hrdě pro toho Oscara dokráčí a Michelle Williams ve svých třech delších scénách dokazuje, jak skvělou herečkou je (pořád nechápu, jak kravka z Dawsonova světa může tak skvěle hrát). Manchester by the sea je spíše výborně napsané, než natočené drama, které si zaslouží nejen místo u moře, ale i na Oscarech. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Utahanej dlouhej příběh o podivnym chlapíkovi jménem Lee, kterej se nemůže srovnat s životním traumatem, a jeho synovci, kterej naopak smrt svýho otce vůbec neřeší. Nudné. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Jedna ze tří nejlepších letošních Oscarovek. Lonergan napsal a zrežíroval působivé drama, se kterým mám jedinej problém. Vypráví dva související příběhy, přičemž ten silnější a s daleko větším potenciálem nechává hrát až druhé housle. Jasně, zápletka se synovcem má svůj smysl, oproti té s (ex)manželkou je to ale znatelně slabší kafe. Scénou u výslechu mě Lonergan na chvíli dostal do kolen a to se mi dneska stává už jen zřídkakdy. Michelle Williams je navíc fantastická v každém z toho mála jejích výstupů, čímž je okleštěnost té zápletky nepochopitelná dvojnásob. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Se svými třemi hvězdičkami si připadám trochu jako vyvrhel, ale nemůžu jinak. Je to silné a zajímavé téma, to bezesporu, ale nějak se mi Místo u moře nedostalo pod kůži. Jako by kolem mě film jenom proplul, jako by se v něm vůbec nic nestalo, jako by neměl žádné emoce, napětí, vyvrcholení... A přitom vím, že to tak není, ale cítím to tak. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu máte dvě možnosti. Buď budete soucítit a psychicky trpět s jeho hrdiny, nebo pokývnete hlavou a řeknete si "Ok, slušné, ale co dál?". Řadím se do té druhé skupiny. Affleckův výkon mě zkrátka úplně nepřesvědčil, snad někdy příště. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Kenneth Lonergan napsal a natočil mistrovský kousek. Místo u moře je po všech stránkách kvalitní filmový zážitek. Nabízí silný a nesmírně smutný příběh, nikdy nesklouzne k lacinému patosu nebo klišé, výborně pracuje se stavbou děje, kdy postupně odkrývá jeho pozadí. Oscar za scénář je ve správných rukou. Casey Affleck jednoznačně předvedl výkon roku, Michelle Williams dokonale využila krátký čas, který ve filmu dostala. Opomenout nelze vynikající hudební doprovod, zejména Albinoniho Adagio in G minor. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Někdo mě měl varovat, že zde hraje Matthew Broderick, protože jsem to nečekala a strašně jsem se lekla. :-) Casey Affleck by se měl přihlásit do soutěže o nejdivnějšího člověka na planetě . Ale tady to tak nějak sedělo k jeho postavě člověka s tak příšernou minulostí, že je naprosto bez budoucnosti. A líbilo se mi, že se film nesnaží o optimismus, že tentokrát je konec stejně bezvýchodný jako začátek a mezitím jsou jenom střípky úlevy od bolesti, která nemůže skončit. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Do Bostonu jsem jezdil přes Manchester, a divil se, že nedaleko je další Manchester, a asi jsem nebyl jediny, protože tento Manchester byl potom, v roce 1989, přejmenován na Manchester-by-the-Sea. Městečko jako mnoho jiných ve státě Massachusetts; nižší středostavovská rodina či dělnická třída (John Lennon se nemýlí, když zpíva ve Working Class Hero: "Keep you doped with religion and sex and TV / And you think you're so clever and classless and free", jako mnoho jiných. Až na jednu věc, která jí brání prožít si klidný, nevzrušený, a v podstatě nezáživný život - KATASTROFA. A protože je to americký film, je třeba ji vyřešit; když už ne šťastně, tak alespoň smírně, s nadějí do budoucnosti. Režisér Kenneth Lonergan vsadil na děj a jeho filmový přepis, který, i když strukturovaný a odvyprávěný podle klasického dramatického schématu, neudržel zcela moji pozornost. Napadlo mě, že film je dějově předimenzovaný, ale to snad ani ne; všechno fungovalo jako v dokonalém hodinovém strojku. A tak nejpíš ťukl hřebíček na hlavičku gudaulin***, který poznamenává, že film byl "napínavý" do té doby, než autor odhalil příčinu "emocionální lability" hlavního hrdiny. Z toho možná vyplývá, že film by mohl být zajímavý, a možná i zajímavější, bez ohnivé TRAGEDIE, neboť lidé mohou být takoví i bez zjevné příčiny. ()

Související novinky

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Reklama

Reklama