Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalistku Marii Výrovou osloví žena, která je přesvědčena, že před třiceti lety, kdy trávila jako dvanáctiletá dívka prázdniny u kamarádčiny babičky na venkově, viděla vraha, který zavraždil pětiměsíční dítě. Z vraždy tehdy byla obviněna jeho matka trpící laktační psychózou a případ byl uzavřen jako vyřešený. Nová znepokojivá svědectví však Marii osobně motivují, aby se případem nepochopitelného zločinu ujala mimo rámec svých služebních povinností. Pátrání v dávné minulosti je velmi obtížné. Mnozí svědkové a aktéři případu již nežijí anebo se odmítají k trýznivé minulosti vracet. Marie postupně poznává a konfrontuje dnes o třicet let starší rodinné příslušníky tragédií zasažené rodiny Třebovických. Její podezření, že všechno bylo jinak, než uvádějí dobové policejní spisy, narůstá. Kdo měl zájem na manipulování s policejními protokoly a svědectvími? Marie se vydává na hororově ponurou a napínavou výpravu do minulosti, která se místy zvláštním způsobem překrývá se známou erbenovskou baladou... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děsivý příběh z létem prosluněné vesnice na sklonku komunistické éry. Osvěžující byl vtípek mrzoutského ex-šéfa Viktora Vitouše(M.Krobot) s papouškem ara jménem Ara. J.Plesl a L.Krobotová jsou výborní. Stejně jako A.Doláková hrající nešťastnou matku Drahu Třebovickou, která spáchala sebevraždu. Těším se na 2.díl. Famózní je práce se světlem+způsob snímání obrazu kamerou. V.Tauš tímto nadchnul diváky už ve své předchozí minisérii Modré stíny (taky z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice). Fantastická hudba Blues Shadows(P.Ostrouchov), zpěv : herečka a zpěvačka Magdaléna Borová. Výborně namaskovaný J.Plesl-po 30 letech(maskéři: L.Dýcková, M.Marková, M.Kristová, R.Stejskal). Odborným poradcem byl Josef Mareš(jako u sérií Případy 1.oddělení+seriál Devadesátky).5* a 86 % . ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Léto 1987. Velmi dusné léto. Hlásek ustavičně vřískajícího půlročního Lukáška utne až cirkulárka. Jedinou hlavní podezřelou z brutální vraždy je jeho matka (Alena Doláková) a ta také byla policií prohlášena za vražedkyni. Ta se ale nikdy k zločinu nepřiznala a v cele spáchala sebevraždu. Zůstala však tehdy dvanáctiletá svědkyně, z níž je dnes žena středního věku (Lenka Krobotová) která kdysi toho tragického dopoledne u kočárku nemluvněte viděla jakousi činorodou osobu. Její svědectví ale zní značně absurdně: dítěte se měl tehdy zmocnit Vodník z Erbenovy sbírky Kytice. Kriminalistka Marie Výrová (Klára Melíšková) na popud tehdejší svědkyně otvírá třicet let starý a již dávno uzavřený případ vraždy. Od samého počátku má první epizoda této třídílné krimi minisérie velmi znepokojivou, tíživou a autentickou atmosféru léta za socialismu. Sledujeme rodinu v domě, kde neurvalým způsobem v tílku pobíhá a na všechny strany nevybíravě křičí Václav Neužil. Následuje střih do pracovny vyšetřovatelky, za kterou přišla v doprovodu manžela (Peter Bebjak) s tíživou výpovědí svědkyně tehdejší hrůzy, aby ulevila svému neklidnému svědomí. Stále se pak střídavě vracíme do vesnického stavení, abychom zjistili poměry v rodině a byl nám naservírován pozvolný a neodvratný posun k rodinné tragédii. Nejprve je třeba si udělat tak trochu jmenný pořádek a přehled v postavách. Prázdniny u babičky (Jaroslava Pokorná), které zároveň patří i dům, tráví její dvě vnučky, které jsou dcerami dvou starších synů, a jejich kamarádka Hana, tedy inkriminovaná svědkyně nešťastné události. Vůdčí osobností této tříčlenné holčičí party je čtrnáctiletá Magda (Kasijana Džakič). A o třicet let později pak budeme sledovat Neužila s vrásčitým obličejem a totálně prořídlou kšticí, ač předtím mohl klidně dělat reklamu na vlasové šampony. Vše je v první epizodě velmi dobře rozvrženo. Režisér Viktor Tauš umí dokonale udržet tajemnou i hutnou auru. Na konci epizody se nám dokonce dostane i jakýsi možný profil vraha. Tahle minisérie má excelentní rozjezd. A doufejme, že si podrží svoji scenáristickou a režijní vrstevnatost i nadále., tedy ve zbývajících dvou epizodách. 10/10 ()

Reklama

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S touhle partou moje první setkání. A jsem nadšená. Příběh super (předlohu si přečtu, i ty ostatní, a kouknu na ostatní adaptace). Tempo není vražedné. Kam pospíchat, máme ještě dva díly. Neskutečně dobře natočené. A nápovědy na vraha? Přesně tak, jak to má být přesně v polovině knihy/adaptace. Za me feeling knihy Do vody. ()

baddass01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Artově přeplácané barvičkami i slunkem do ksichtu, aby to vypadalo JINAK. Na identitu vraha již nenápadně zkoušejí autoři cílit a pomrkávat, ale možná nám jen předhazují falešné návnady. Verze 1. Ten odrbaný děda v jakémsi hnusném vaťáku a předtím řezající dřevo na cirkulárce na dvoře souseda. Působil jak mimóza. Přebíral od pošťačky nějakou poštu před domem (místem činu) a pak jel s kárkou někam pryč. Koukala u toho na něj z půdy babička. V tom davu potom před domem jako jediný chyběl. Verze 2. Otec zabitého dítěte došel do práce později, protože chvíli před vraždou vedle v baráku hekala sousedka s ním. Vrahem tak vytočený a vyšinutý paroháč, který se chtěl pomstít ? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kamera děsná. Lenka Krobotova, na můj vkus, přehnaně hysterická (přece jen 30 let...), atmosféra v celé epizodě skutečně odporná, nebylo mi všechno jedno. Ale to, co vystřihl Václav Neužil během návštěvy "v současnosti", to byla prostě pecka! Mrkala jsem na drát, přestože o jeho hereckých kvalitách dávno nepochybuji. Tato scéna byla senzačně napsaná a parádně zahraná. Jak mě to zpočátku nebavilo, tak mě to na konci zaujalo a těším se na další části. Čtyři špunty. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Epizoda se odehrává v malé vesnici poblíž Olomouce. Automobil LADA má ale SPZ OPD-83-87, přičemž zkratka OP označovala okres Opava. (vlcekmirek)

Reklama

Reklama