Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

POMO 

všechny recenze uživatele

Škandinávsky ponurá, vnútorne krehká dráma o osamelosti a skľučujúcej uväznenosti dospievajúceho človeka v náboženských myšlienkových mantineloch. Perfektne skĺbená s nadprirodzeným thrillerom hororových rozmerov, a s boľavým srdcom tlčúcim túžbou po naplnení prvej, “zakázanej” lásky. Úžasný, brilantne zrežírovaný zážitok a pravdepodobne európsky film roku. [Sitges FF] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mě líbilo jak film pracuje s naznáky, ale když jsem zjistil, že celý film bude o naznácích mé nadšení opadlo, naštěstí se do toho všeho vesralo to podstatný, lidská osamělost v kombinaci s tím co Thelma nafasovala do sudiček to vyznělo hodně originálně, ale zase mě tady s těma pěti hvězdama neblbněte hlavu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK 47,5miliónaTržby USA $147,391Tržby Celosvetovo $1,328,000▐ Severania vedia točiť o tom niet pochýb, dejovo nevyspytateľné stále na vážkach, kam budú viesť chodníčky. Miestami mrazivé, desivé, dokonca až psychadelické ale pre kompatibilnejší celok by to ešte niečo chcelo na viac. Herecky na úrovni. Štýlom mi to pripomenulo dokonalý severský film Nech vojde ten pravý (Let the Right One In,2008) /70%/ ()

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Na to nemusím být telekinetik, abych si odložil na stůl klíče a za půl vteřiny je nemohl najít v celým pojebaným baráku. A ani nemusím vidět kvaziartovku o hnusný vybledlý Norce, která se půl filmu třepe a vidí hady, když jí někdo hrábne na kundu. Už v prvních minutách mi došlo, že to bude nějaká transcendentní sračka o lesbách, ty jdou vždycky poznat už od oka. Lesbu okamžitě poznáte třeba podle toho, že zrovna líže někomu píču, fakt, to je tutovka. Takže první hodinu sledujeme tuhle homodíru, jak navazuje vztah s černou homodírou a u toho jim párkrát problikne lampička, další půlhodina s odhalováním temný okultní pravdy se vleče jak důchodce na přechodu a u velkýho finále s hořícím fotrem a vyblitým ptákem už jsem se smíchem popadal za kazajku a věřil, že jsem normální. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŽÁDALI O TO TVÉ NEJHLUBŠÍ MYŠLENKY A TAK SE TO STALO…“ /// Jmenovat se Trier… to už je filmařská zodpovědnost. A překvapivě má Joachim se svým slavnějším jmenovcem hodně společnýho. Třeba cit pro výběr látky. Kdo je Thelma? – to je to, oč tu běží. Křesťanská dívka, která podlehla pokušení, nebo… vypadá to na takovej normální příběh, ale ten je čím dál častěji prošpikováván podivnostmi (čímž nemyslím touhu ženy po ženě). A dlouho nevím... Dramatickej thriller s blíže nespecifikovaným nadpřirozenem, kterej je strašidelnější, než kdejakej horor. Hezky se na to kouká a přestože je to zvláštní, není to podivný. I když to tak nejdřív vypadalo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám ne-epileptický záchvaty. 2.) Kromě záchvatů mám na svědomí celou rodinu. 3.) Thx za titule „J.e.t.h.r.o“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ke konci roku znepokojivá záležitost z Norska.Hlavní hrdinka Thelma silně věřící doposud nepolíbena ničím, postupně začíná ochutnávat hříchy života na střední škole a zamiluje se do dívky, ale kolem ní se začínají dít divné a nevysvětlitelné věci. Zní to jako povídka od Kinga ( Carrie), ale film zasahuje spíš do psychologie než čistého hororu, ale pár scén rozhodně stojí za to ( Ty s dítětem či samovzplanutí na loďce). Trošku mě zklamal otevřený konec, což příliš nemusím, ale jinak bezesporu kvalitní záležitost se sociálním podtextem. Dobře natočené s inteligentními dialogy, atmosférické, ponuré a s lesbickým nádechem. Dobré, bavilo mě to. 80% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ponurý a hlavně zvláštní thriller o křesťansky vychované dívce, která bojuje se svými démony. Příběh s pozvolně gradujicí atmosférou a překvapující pointou. Milé překvapení, na které se dobře koukalo, hlavně kvůli překrásné Eili. Velké plus za příjemnou lesbickou scénu, kterou mi pohazil jen ten hnusný had! :o) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem zvědavá, jaký nám příště předloží Joachim filmový nářez. Tady chválím za bezchybnou atmosféru a chemii, která se nedala přehlédnout, natož nevnímat. Co mě překvapilo, že pro Kayu to byl debutní snímek a Eili není také ještě moc velký filmový štamgast. Přesto mě ty postavy a i děj zajímaly a bavily svojí nekonvenčností, absurditou, strachem ze selhání, něžností, objevováním nového a Thelma se svojí zajímavou schopností. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Norské lesbičky miluju, ale zrovna Thelmě bych se do kalhotek dostávat nechtěla, mohla bych si pak na loďce hrát na živou pochodeň nebo tančit jak píská, nebo spíš jak se škube. Thelma a její záchvaty, kdy vypadala, že dostala paralyzérem do prdele, jsou sice celkem kominické ale buddha ví jaká švanda to zase neni. Lesbických scén je ukrutně málo a ukáže se toho ještě míň, vlastně když nepočítám Thelminy kůzlata tak neuvidíme ani piču. A zrovna na tu jsem se těšila. Hlavně že tam po cigaretě kouří hada...Film není takovej průser jak se může zdát, dokonce je celkem fajn, jenže to tempo. To se nevleče to se táhne jak smrad z hajzlu na rybářský lodi. Než se něco začne dít ve více než náznacích, tak je skoro konec filmu a já zjistila, že místo našlápnutý pecky, co sliboval trailer, jsem dostala div ne komorní lesbo dráma. A to nasere ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Je to stejně tak banální, na první dobrou a na efekt, tak jako katalog IKEA. A zase tu defilují samí hezcí lidi z modelingové agentury Oslo. Oškliví lidi nemaj problémy, natož sexualitu. Bohajeho. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Různorodé recenze a hodnocení mě lákaly. A už jen takový detail jako nezvykle (skoro až nepříjemně) pomalý nájezd kamery na Thelmu v úvodu naznačoval, že film asi nepůjde vyšlapanými cestičkami. Což mi snímek potvrzoval po celou svoji dobu. Člověk si velmi rychle najde vztah k hlavní hrdince, vnímá společně s ní její nejistotu, ostych, ale zároveň také studiem na vysoké škole získanou svobodu. A když si k tomu člověk přidá její rodiče, sympatie k Thelmě ani nemohly být vyšší. S tím souvisely i výčitky svědomí vyvolávané výchovou manipulátora v podobě papínka. Jenže pak se začnou dít věci…a krom výborného hereckého výkonu hlavní protagonistky si člověk může plnými doušky vychutnávat působivou atmosféru a slušnou porci napětí. Navíc je tu pořád přítomná ta otázka; jsou to, co vidíme, jen představy/upravené vzpomínky či naopak pravda? K závěru mě už ale snímek pomalu přestával bavit, „přemisťování“ se totiž náhle rozšířilo i o další „jevy“ a mé nadšení takřka opadlo. Za většinu filmu dám ještě slušné 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby Thelmu posadili do lavice ke Carrie, chtěl bych vidět toho odvážlivce, kdo by jim dal na židličky rýsováčky.. Trier každý záběr, každý dialog, každé gesto natáhne o něco déle, než je zvykem, ale to není důvod, proč jeho slow burn drama tak často vyhasíná (dokonce i ve scénách ledu a ohně). Na vině je otřepanost.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nevím, po všech těch Raw a Neon Demonech je pro mě téma probouzející se ženské sexuality za společnosti nadpřirozených prvků už trochu vyvanuté. Tohle navíc není moc formálně zajímavý, aby šlo přimhouřit oči nad haprující vnitřní logikou. Navíc to není ani tak jistě zrežírované jako třeba Zabití posvátného jelena - potenciálně znepokojující pasáže s mizením lidí/hořením lidí/topením lidí jsem dost prozýval. 60% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Těžká vykrádačka Carrie, kde tvůrci vyměnili americké kulisy za norské a jednu křesťanskou matku za životem zkoušené rodiče. Celé to pak jen doplnili o hodně nezdravý lesbický vztah a zahalili do snových výjevů plných symbolů a metafor. Až na orgasmus, co rozhoupe celou operu se tady žádný zázrak nekoná. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Další velice zdařilý originální film o vymanění se dospívající dívky z rodičovské "péče" i z nadvlády staletí zakořeněných patriarchálních předsudků, strachů a násilných zásahů, o nalezení důvěry ve vlastní síly navzdory všem a o schopnosti jít svojí cestou a používat správně své dary.  *** O zázraku životní síly (Elektřina. Signál. Vzruch. Jak vznikl život? Jak to, že mobil funguje? Ty to víš? Je jedno, jestli v cigaretě byla tráva nebo jen tabák, když to stejně funguje. Svíčky. Světla. Tys mi poslala esemesku? Zmizení. Objevení se. Telepatie. Telekineze.) a síle interpretací, víře - záleží na tom, čemu nebo komu uvěříme, a podle toho budeme či nebudeme schopni svou silou vládnout. Čarodějnice. Dějiny šílenství. Babička. Zvracení symbolů (hadi, ptáci). *** Další povedená spolupráce dua Eskil Vogt a Joachim Trier. Ostatně! Ellen Dorrit Petersen, která zde ztvárnila matku, hrála ve Vogtově naprosto fantastické osvobodivě mindfuckové prvotině (Slepá, můj koment) právě onu ústřední úchvatnou slepou postavu, která celý společenský pohled na slepotu, na sílu a slabost, otočila vzhůru nohama. Eskila Vogta už nehodlám pouštět ze zřetele. *** (A ano, kdybyste se ptali: tenhle film bych rozhodně promítala v komponovaném večeru s Murénou.) *~ ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Na Thelmu jsem se těšil. Ve finále je mi proto líto, že dopadla mnohem hůře, než jsem čekal. Jedná se sice o mistrovsky zfilmovaný kousek, co se týká práce s kamerou, nebo hereckých výkonů (hlavně představitelka Thelmy svou roli skvěle podchytila). Na druhou stranu snímek svou roli plní zcela neuspokojivým způsobem. Filmu chybí mnohem větší intenzita - kdyby se všechno odehrávalo v duchu úvodní scény, bylo by to v pořádku, ale takových momentů je zde hodně málo. Když už přijde něco jako "Matiasovy scény", dalo by se z daného aspektu vytěžit mnohem více. Tvůrci se navíc snaží o několik "wow" efektů, které z hlediska schopností hlavní postavy nedávají jednoduše smysl. Zde mám na mysli například operu, nebo ptáky narážející do okna... Zkrátit stopáž, emočně zahustit a přidat na intenzitě. Potom bychom se mohli o čtvrté hvězdě bavit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedna lesbická láska, jedna depresivní famílie a jedno nemilé tajemství. Ujetí Norové experimentují. První polovina je velmi svěží a působivá, úvodní sekvence dokonale zamrazí. Nakonec se ale mladá katolička přeci jen dočká univerzity, na jejíž půdě začne poznávat skutečný život se všemi vrcholy i pády. Postupně zároveň odhalujeme jedno (nadpřirozené) rodinné tajemství, které bude souviset právě se znepokojivým objevováním dívčiny vlastní osobnosti a sexuality. Podmanivé pojetí sešněrované náboženskými mantinely začne víc prostupovat k nahánění rodinných kostlivců, což sice přinese několik netriviálních témat k zamyšlení, ale rovněž rozmělní i to zajímavé, co jsme předchozí desítky minut sledovali. A solidně zamotá hlavu. Prostě první polovina je vizuálně je seversky odtažitá, příběhově přitažlivá a nepřeplácaná, druhá rovněž, ale už to prostě (možná nakombinováním dalších prvků) místy drhne. Co dodává na podmanivosti celého snímku je naprosto přesvědčivá Eili Harboe. Když si skládá střípky svého dětství, diváka mrazí, když se nejistě usmívá nad hloupými otázkami svých vrstevníků, znovu z toho mrazí. Potěší i debutující „něco mezi Alicií Vikander a Rosarií Dawson“ Kaya Wilkins nebo představitelé hrdinčiných rodičů. Ponuré i křehké zároveň. Ale něco mi tam nakonec (k těm čtyřem hvězdám) chybělo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z prvo polčasovej drámy, sa v druhej polovici vykľul pomerne solídny, podivný mystery thriller, v ktorom Nóri opätovne preukázali svoju severskú kvalitu. Odporúčam najmä vďaka atmosfére a nápadu ... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když čekáte soft verzi Carrie po seversku, a místo toho vám bedna naservíruje mysteriozní Život Adele... Fakt sem nečekal, že synonymum pro tenhle znepokojující snímek bude "vzrušující". Tyvado!! ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama