Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (302)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od K-19 tady tak dobrý ponorkový film nebyl. Je to stoprocentně působivé tíživé drama... Obzvlášť v momentech, kdy dává námořníkům a jejich rodinám třeba jen malou naději na to, že všechno může přece jenom dobře dopadnout. A vy si to přejete s nimi. Nicméně asi každý divák ví, jak to ve skutečnosti bylo, a právě proto jsou ty scény tak silné. Přiznávám, že jsem od Kursku příliš nečekal, ale nakonec jsem v kině nehnutě seděl, trnul napětím a při závěrečných titulcích se cítil dost mizerně. Natočeno je to skvěle (režie a kamera využívají klaustrofobické prostředí na maximum a například výprava pro kyslík bude nezapomenutelná), hudba Alexandra Desplata zase nezklamala a pro mě neznámí herci - jištění esy typu Colina Firtha či Maxe von Sydow - podávají velmi uvěřitelné výkony. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, že je v tomto filme krásne vidieť reálnu ruskú politiku. Že ututlať problémy a tváriť sa, že všetko je v pohode stále platí a keď im niekto niečo vytkne, tak to odmietajú, alebo budú hovoriť, že vinní sú tí druhí. A keď chcú druhí pomôcť, tak im to nedovolia, lebo si budú chrániť svoje tajomstvá a nechcú ukázať, že ponorka bola stará a nebola dlhodobo opravovaná a podobné veci. "Kursk" je podľa mňa skvelý film. V prvom rade sledujeme zvyšnú posádku preživších a hoci poznáme ako to dopadlo, tá ich snaha a súdržnosť a boj je dosť dramatický a je mi ich ľúto. Musím pochváliť hlavne výkon Matthiasa Shoenaertsa. Dal do toho skutočne všetko. Časti v ponorke sú podľa mňa vynikajúce, no súčasne sú zaujímavé aj časti vonku. Jedna nám ukazuje politiku a vojnu, ktorá reálne je len v niekoho hlave a na druhú stranu ľudí, ktorí by dali všetko za to, aby mohli prežiť, len technika Ruska je zastaralá, batérie sa okamžite vybijú a náhradné nemajú. Jak typické. Držalo ma to v pozornosti, postavy boli dobré a jednotlivé udalosti sú spracované silne a majú skutočnú atmosféru. Hodnotenie: A- ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

KURSK je síce výpoveď, ktorá v sebe nesie hollywoodskeho ducha, rozhodne ale hollywoodsky nevonia. Aspoň nie až tak. Dôvod je jasný. Nieje z Hollywoodu. Ako pridaná hodnota mu slúži spravodlivosť. Kto sa niekedy o tejto udalosti dozvedel, bude vedieť. Popri tom, ide o remeselne dokonalo spracované dielo. Takže niečo aj pre trikovo zaujatých geeks. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Herecký ansámbl poskládaný po celé Evropě se snaží vypadat rusky a mluvit anglicky. To by ukočíroval leda opravdu špičkový režisér. Vinterberg jím zjevně není, takže se mnozí ocitají až někde na hraně parodie. Nejlépe z toho logicky vychází Colin Firth. Ani hrátky se šířkou obrazu jsem nepochopil. Wolfgang Petersen může každopádně zůstat v klidu, jeho ponorkové drama zřejmě jen tak někdo nepřekoná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Náramkové hodinky vo filme sú výmyslom scenáristu pre efekt, avšak veľmi pravdepodobným, pretože sa predpokladá, že skutočný člen posádky, kapitán-poručík Dmitri Kolesnikov, písal poznámky (nájdené po vynesení Kurska) za svetla ciferníka jeho náramkových hodiniek, pretože hoci písal, že komora bola v úplnej tme, zaznamenával úplne presné časy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama