Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer 1
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (164)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jiný typ humoru než jste od tvůrců Springfieldu zvyklí, ale mně ten humor sedí. Je to hodně jiné, často jen sarkastické a ne tak přímočaré, ale epizody jsou dobře propracovány (spousta parodií na pohádkové, ale i fantasy příběhy). Celý ten svět mě baví a Bean, Elfo a Luci jsou skvělí (obzvlášť interakce mezi Elfem a Lucim). Přiznávám ale, že seriálu opravdu dost pomáhá sledovat ho vcelku. Čím delší pauzy mezi jednotlivými díly, tím v tomto případě opravdu o dost hůř. Je to svět a styl humoru, který si nejvíc užijete nalepený na sobě (což je možná oproti předchozím projektům tvůrců rozdíl nejzásadnější). Na shlédnutí typu "jen tak si pustím jednu epizodu", tenhle seriál moc není (protože do svého světa vás tak lehce nepouští a je víc zaměřený na detaily, takže na sledování na jedno oko jako u rodiny ze Springfieldu to úplně nejde). 75% ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Zaujimave dielko. Citit jasne ruku tvorcov Simsonovcov a Futurami. Co je aj dobre aj zle. Zle je ze vela krat budete mat pocit, ze ste to uz niekde videli. Alebo ze toto sa dalo cakat. Na druhu stranu humor stale vacsinou funguje a paroduje ako stredovek a kuzla, tak sucastne spolocenske temy. Fantasy prostredie je super. Dreamland je paradne animovany. Serial ma paralelne epizodovy charakter a tiahly navazujuci pribeh. Niekedy je pribeh dokonca zaujimavejsi ako pokusy o vtipy. Celkovo som sa dobre pobavil. Ale mohlo to byt lepsie. Potencial tam vidim. Zatial obycajne 4* ()

Reklama

AloeB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli chtěl Groening překonat své dva předchozí seriály, tak si vztyčil vcelku jednoduchý úkol a klidně přiznám, že se mu to i povedlo. Což ale není nic převratného vzhledem k jeho předchozí tvorbě. Netflixácký seriál parodující fantasy a historii by však mohl zaujmout, kdyby autoři využili na maximum potenciál fantasy prostředí a hlavně konečně možné nekorektnosti. Jenže namísto toho dostaneme další jednoduché epizody Simpsonů, jen v jiném kabátku a s jinými postavami, mezi nimiž je sice nějaká chemie, ale dost to shazují nedostatečné sympatie, které k postavám máme. Ale dvojka Elfo a Lucy je topka. Epizodovost epizod byla otravná, to se ale napravilo v posledních třech epizodách (které dokonce obsahovali i neočekávaný zvrat, který tedy každý čekal 😁), kde se již vypráví jednotný příběh. S ohledem zpět pak lze konstatovat, že i většina epizodních dílů měla v příběhu svůj význam. Pak jsou tu usměvavé věci jakože když v rámci korektnosti vidíme černé a bílé lidi ve středověkém městečku, což je pro mě jako pro Evropana rána do očí, ale co lze čekat od amerického seriálu. Mnohem horší jsou nelogičnosti jako vyhlášena válka, která se později ani neřeší a nakonec s ní vyhrožují znovu. V konečném důsledku bych spíš od seriálu očekával větší parodii, protože příběh sám o sobě nevymyslí tak aby fungoval. I přesto se ale těším na další sérii, už jen proto, jak skončila poslední epizoda. Kdo by řekl, že pitomoučký americký seriál s ošklivou princeznou dokáže navnadit na pokračování. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

No asi takhle. Seriál rozhodně má potenciál. Prostředí jakési fantastické země s různými tvory a světy je nekonečnou studnicí různých vtípků jak už dokázal Terry Pratchett ve své Zeměploše. Bohužel Matt Groening není Terry Pratchett a tak možnost bořit různá Fantasy klišé zůstala zoufale nevyužita. Vlastně tu máme jen o trochu obhroublejší humor než v Simpsonových, který nám předkládají postavy, které prakticky kopírují ústřední trio z Futuramy a nedodávají nic vlastního. Luci je fajn zkažený týpek, ale Benderovi nesahá ani po kotníky, Elfo je stejná osobnost jako Fry, ale s Fryem se člověk okamžitě sžije, zatímco Elfo je spíš otravný a Bean jen Leela se dvěma očima. Je to zatím spíš mírné zklamání, protože sem čekal větší využití potenciálu, který má žánr Fantasy a vzhledem k tomu, že seriál jde na Netflixu sem čekal i větší odvahu a nekorektního humoru. Uvidíme co přinese druhá sezóna ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Geniální. Je to komedie? Ano, neskutečně vtipná, dokonce zábavnější, než Futurama, která oproti téhle čarovnosti příliš spoléhá na humor založený na popkulturních odkazech. Ale tohle je pod závojem vtipu perfektně funkční fantasy, které je podle mě krom Hry o trůny to jediné, co za posledních deset let v tomhle žánru vzniklo v tv a hrozně tomu pomáhá to, že čím dál se postupuje dějem, tím méně jsou jednotlivé díly epizodické a upřednostňuje se celkový děj. Zkrátka je to takový Pratchett na speedu. Jaké lepší doporučení by sakra kdo chtěl. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (40)

  • Když je Bean nasazována koruna, Alva Gunderson pronese, že Koruna  je jeho oblíbený seriál. Netflix také vysílá seriál se stejným názvem – Koruna (od r. 2016). (Karlosik_4)
  • Epizoda nese stejný název jako song od Boba DylanaSubterranean Homesick Blues“. (NiWi)
  • V epizodě pronese Zog (John DiMaggio) v čase 19:25 větu: „Bite my shiny metal axe!“ Jde o odkaz na postavu Bendera z Futuramy (od r. 1999), kterého rovněž daboval DiMaggio, a jeho slavnou hlášku „Bite my shiny metal ass“, v češtině „Polib mi můj naleštěnej zadek“. Do české verze Disenchantmentu tato narážka bohužel nepronikla. (Akrman)

Reklama

Reklama