Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nigger! You call me that again, and I´ll kill you!“ Legendární drama o tom, že pouta nemusejí být jen z okovů a řetězu si mě moc nezískalo. Chápu jeho opodstatnění pro dobu, v níž bylo natočeno, ale s odstupem času působí místy docela naivně a v otázce rasové snášenlivosti až příliš didakticky. Kramerův film by musel sníst ještě hodně vajec natvrdo, aby se co do působivosti vyrovnal zde několikrát zmiňovanému Cool Hand Luke. Zajímalo by mě, jak by byl film přijímán, kdyby si postavy Poitiera a Curtise vyměnili charaktery.. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Chyběla jen dusnější atmosféra. Nesnaží se diváky rozplakat na mol, soustředí se mezi prvními na předsudky vůči černošským menšinám ve státech. Poitier není jen asi nejuznávanější černošský herec, ale ve svých filmech snaží se o rovnocennost, a ukázat věci tak jak jsou. Tony Curtis taky není jen herec koho si vybrali protože ostatní neměli čas, ale taky člověk kdo tu celou myšlenku podporoval. Pokud vás zaujímá podobná tematika, doporučuji vynikající krimi V žáru noci ()

Reklama

Zodd 

všechny recenze uživatele

Konec je na snímku rozhodně nejlepší. A ne v tom smyslu, že bych se po celou stopáž nudil, ba naopak. Tento 60 let starý černobílý escape/survival film má dodnes co říci, přesto si nemohu pomoci, že se najdou maličkosti, které doba vzniku neomlouvá. S příchodem Cary Williams a toho kluka na pás ztrácí postupně film na důvěryhodnosti, a přestože jsem do té doby autenticitě scénáře jako divák věřil, vzápětí mě přepadl dojem, že přece "Frajer" s Cullenem měli v tu chvíli kurevský štěstí. Jenže naštěstí film trvá ještě nějakou čtvrthodinku, takže to dojem nakonec zpět vytáhne. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

CULLEN, I CAN'T MAKE IT! COME ON, MAN, YOU DRAGGIN' THE CHAIN!!! Byl jsem zvědavej na tuhle klasiku a o to víc jsem byl zklamán. Film v sobě nemá, žádné silnější momenty a i dialogy mi přišli prázdné a o ničem. Písnička pana Poitiera byla navíc dost otravná a může si jí prozpěvovat i s panem Curtisem, tak leda až budou krompáčema mlátit do šutrů. Jediný co tak film zachraňuje z bažin, kterými se neustále brodili, je závěr s vlakem, přátelství a pohledy, které těsně před nápisem THE END oba hodili. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stanley Kramer bol jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hollywoodskeho liberalizmu a Útek v reťaziach je jeden z najdôležitejších filmov tohto podžánru. Je nanajvýš chválihodné, že táto klasika funguje výborne aj po 50tich rokoch, za čo môžu vhodne vybraní hlavní predstavitelia. Poitier bol pre černoškú komunitu zjavením, pretože jeho sympatický výzor a výkony vo filmoch ako tento určite prispeli k odbúravaniu rasových predsudkov širokýck majoritných más. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama