Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento excelentní černobílý kousek mě dokázal od začátku do konce udržet pevně "v řetězech." S napětím a vysokou pozorností jsem tak sledovala celý film a všechna počínání aktérů tohoto velkého útěku. Skvělý Tony Curtis a Sidney Poitier (krásný hlas:) Velmi "půvabná" zápletka (aby v tom zase nebyla žena, že:), kterou jsem znavenému Tonymu přála. Ovšem jen do jistého nepříjemného odhalení. Závěrečná scéna je krásným završením tohoto vydařeného snímku. Neúprosně mě dojala:) "Chci jít s tebou." - "A jak si to představuješ, že tě ponesu na zádech?" ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Klasika útekových filmov pod výborným vedením Stanleyho Kramera je hereckým koncertom dvojice S.Poitier a T.Curtis. Bez zbytočného pátosu či vyumelkovanosti, čo je cenné najmä vďaka dobe vzniku. Napriektomu film dokonale vtiahne aj po rokoch správnym dávkovaním akčnejších scén so scénami o stratených ilúziách. Ďalším plusom je vedľajšia linka a pestré vykreslenie postavičiek ohľadom pátrajúceho šerifa, ktorý slušne ťahajú príbeh z druhej strany. Jednoducho jeden z nestárnúcich žánrových klenotov. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že i když jsem zástupcem jedné z těch mladší generací, tak dokážu ocenit i nějaké ty starší kousky jako například 12 rozhněvaných mužů. Teď mezi ně mohu zařadit i Útěk v řetězech, který je spíš o sociální problematice než o samotném útěku. Téma rasizmu si myslím, že je velmi plodnou látkou pro tvůrce filmů a Útěk v řetězech mi to potvrdil. Být černochem v té době muselo být opravdu peklo, bohužel takto ve zpětném pohledu to působí občas trochu teatrálně. V hlavních rolích jsou dvě obrovské hvězdy téže doby. Ústřední dvojce Curtis - Poitier tedy funguje na výbornou. Jen si mohl Sidney Poitier odpustit to zpívání. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Amerika dávných časů, Amerika plná netolerance vůči černé rase. Do této doby je zasazen příběh dvou uprchlých vězňů. Na jednom řetězu - z jedné strany černoch, z druhé strany bílý. Nesnáší se navzájem, ale ve společném zájmu musí "táhnout za jeden provaz". Aby přežili, musí oba pochopit , že ....... víc neprozradím, máte-li možnost, koukněte sami. Jde o opravdu vyjímečné drama s hvězdným obsazením. Velmi zajímavý scénář, velmi zajímavé drama. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)
  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama