Stanley KramerKamera:
Sam LeavittHudba:
Ernest GoldHrají:
Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles McGraw, Lon Chaney Jr., King Donovan, Claude Akins, Lawrence Dobkin (více)Obsahy(1)
Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)
Klasický útěkářský film Stanley Kramera, se dvěma navzájem spoutanými prchajícími trestanci, Curtisem a Poitierem. Na toto schéma později navazovaly další úpěšné filmy jako např. Bratříčku, kde jsi? nebo Uprchlík. (SPOILER:) Scéna za scénou se mi vryla do paměti, namátkou chytání žab, skok do hluboké bahnité jámy a lezení s ní, téměř oběšení u poctivých občanů, bezskrupolózní poslání čenocha do močálu opuštěnou paničkou, nebo podaná ruka při stíhání vlaku. Trailer zde: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/utek-v-retezech/ ()
Ani po letech to neztrácí na zábavnosti a působivosti. Utíkací filmy mě vždycky bavily a tento není výjimkou. Zde ještě obohacený o rasovou otázku. Ta v dnešní době už přece jen není asi tak ošemetná, ale to přátelství je univerzální. Líbily se mi i ty vložky s policajtama, jako pomocník co furt poslouchá hudbu, nebo šerf přemítající o hypotéce atd. Herecky fakt bomba. A konec výbornej. ()
Častokrát jsem se u starých amerických filmů setkal s jistou formou nevážnosti, se kterou se řada filmů prezentuje. O to více mě těší, když zažiju příjemné filmové překvapení, v tomto případě, z padesátých let, které v tehdejší době zaručeně muselo pobuřovat celý americký kontinent už samotným námětem. Postavit do hlavních rolí bělocha a černocha, kteří jsou spolu ještě přivázaní k řetězu, chtělo opravdu velkou kuráž. A musím říct, že kdyby se ve druhé půlce filmu neobjevila ta ženská s tím dítětem, tak jdu na pět hvězd. Jenže ta mi přesně připomněla, proč jsem u staré americké kinematografie opatrnej. To co tam předváděla, to bylo na pěstí mezi čelo a divím se, že v tak nekorektním filmu na tehdejší dobu, jí to pěstí Tony Curtis nevpálil. Zamilovat se do kriminálníka a za hodinu s ním plánovat rodinu a stavbu baráku na kraji Detrotu by mohla fakt jenom kráva. Jinak kromě Tonyho i Sidney výbornej. ()
Interracial dvojka v okovech a na útěku močálovou krajinou / skvělý film. Výborně natočený, v podstatě plný dobrých konverzačních výměn během cígopauz, propracovaných postav i těch vedlejších (pohodářský šerif, "run chicken" dobrák, sobecká mamina) a napínavý akce - divoká řeka, bahnivá jáma, vykrádačka koloniálu, závěrečný dilema, vlak a vzájemná oběť. Další klíč je samozřejmě chemie Curtis & Poitier. Za mě jedno z vůbec nej, co jsem viděl na téma bezpráví (x), sny a život na dně. Přesně takový filmy Amerika potřebovala nejen v náběhu do 60. let, ale potřebuje i dnes, namísto ideologických hrocení se proti sobě... ()
Dnes už nezapůsobí tak převratně jako ve své době, přesto herecké kvality hlavních představitelů vytáhly Útěk V Řetězech do výšin klasiky, jakou je třeba Frajer Luke, a drží ho tam dodnes. Poslední scéna je naprosto...naprosto...no však víte co chci říct. A vy co to ještě nevíte, se rychle postarejte abyste to věděli. ()
- Tony Curtis (John "Joker" Jackson) trval na tom, aby se jméno Sidneyho Poitiera (Noah Cullen) objevilo na filmových plakátech hned vedle jeho. (džanik)
- Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
- O roli Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) měl zájem Elvis Presley. Doufal totiž, že si zahraje se Sammym Davisem Jr., který měl být původně obsazen do role Noaha Cullena (Sidney Poitier). Jeho manažer ho však přesvědčil, aby se do filmu nepouštěl. (džanik)