Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (122)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[FEBIOFEST]Co se dá pěkného říci? Film, který by mohl být jasně daný, ale on v sobě nechává suchost jako planeta samotná. Ono to vlastně není špatné. Máte dobrý příběh. Určitý hon za spravedlností a podobně. Ale prostě je v tom klasika taková, že jde o to zpracování. Modlil jsem se a přál si, aby si postavy mezi sebou řekli o pár slov více. Prostě spolu vedli dialogy. Nechali nás, abychom se do nich lépe vcítili skrze jejich pocity. Ale tohle není Roma. Je to prostě škoda. Je zajímavé, že to, co bych čekal spíše v Karlových Varech mne potkalo zrovna na Febiofestu. A to suchý film, který není zrovna pohodlné v rámci zpracování sledovat. Ale to neznamená, že jde o něco špatného. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Ta rodina fungovala docela rozumně. Otec měl sice vyhraněnou představu o synově budoucnosti a dokázal ostře zkritizovat jeho nekvalitní práci, ale nevybočoval z mezí přísného táty. Nebyl to magor a syn taky konflikty nehrotil. Vražda dítěte je drsná pecka i pro funkční rodinu, a zvláště když se objeví jedna epizodní událost. Kromě solidně fungující psychologie rodinných vztahů nabízí film i svíravou obžalobu formalizovaného soudního systému. ()

Reklama

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Smutné. Veľmi smutné. Mohla z toho byť dráma s hustou atmosférou, namiesto toho sme sa dočkali len akejsi demoverzie, v ktorej režisér absolútne nedokáže budovať napätie a pracovať s gradáciou jednotlivých scén. Napriek tomu, že Roman Luknár nepatrí medzi mojich obľúbených hercov, skôr naopak, musím uznať, že on jediný dokázal film ako-tak udržať nad vodou. 40 % ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Kromě toho závěrečného soudního přelíčení, které místy zavání absurditou, působí snímek Ostrým nožem velice realisticky. Akorát je to celé takové trochu utahané. Nemohu se zbavit dojmu, že talentovanější a zkušenější režisér by z tak silného námětu dokázal vykřesat skutečně hodnotný film. (65%) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vskutku tie výsledné tri hviezdičky, sú de-facto s totálne „odretými ušami” , už keď som dokonca rozmýšľal iba nad biednymi dvomi, ale svedomie mi to skrátka nedovolilo, pretože tento film pojednáva o skutočných udalostiach, ktoré si musel podľa potreby trochu pozmeniť, ale aj tak všetci veľmi dobre vieme, odkiaľ vietor fúkal... Ostrým nožom je v prvom rade «dobový» , nízko-rozpočtový snímok, situovaný do roku 2005, kde si tvorcovia doslova vystačia s minimom, t.j. so starou feldou a starožitným mobilom, a tak si máme akože ihneď automaticky myslieť, že sme sa pomocou stroju času vrátili do akejsi, neďalekej minulosti, so samými, starými, divnými a akýmisi expresionistickými budovami, kam sa taktiež sústredí táto nevýrazná výprava, alebo, trebárs, taký chladný, kamerový filter úplne nestačí na to, aby som sa s ním dokázal plne stotožniť, a to ani nehovoriac o réžii, ktorá je skrz moju optiku len takou obyčajnou, či sotva viac priemernou, a to z viacerých, prostých dôvodov. Miestami som pozoroval nezmyselné odbočky, hluché a zbytočné sekvencie, bez akéhokoľvek hlbšieho významu. So strihom a s hercom v hlavnej úlohe, je to už oveľa priaznivejšie. Strihač sa naozaj popasoval s neľahkou úlohou maximálne obstojne, kedy priam podtrhuje pozoruhodný herecký výkon predstaviteľa (postavy) - zúfalého otca, ktorému chladnokrvne zavraždili synátora po stužkovej... PS: Najväčší problém slovenských filmov je taký, že sa nakrúcajú výhradne pre Slovákov, zvyčajne sú prostoduché a amatérske, keď na expanziu do šíreho sveta, môžu dávno zabudnúť, i keď myšlienka filmu budí obrovsky súcit, smútok, no bohužiaľ, to isté platí aj pre samotné spracovanie tohto filmu, ktorý i napriek častým negatívam, neľutujem, že som si ho takto pozrel... ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Tvorcovia spolupracovali s rodičmi zavraždeného Daniela Tupého. (cingi.t)
  • Hoci je dej situovaný do roku 2005, vo filme možno vidieť novšie modely áut a autobusov bratislavskej MHD. (GTS_PUNK)
  • Dva dni pred uvedením do kín sa konala exkluzívna predpremiéra na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, kde Daniel Tupý študoval. Pri tejto príležitosti sa naplnila aula univerzity natoľko, že študenti sa do nej nezmestili. Stáli, sedeli na zemi, zaplnili každé miesto, z ktorého bolo vidieť na plátno. Aula nebýva tak plná ani pri zahájení akademického roku. Po premietaní sa konala diskusia, ktorej sa zúčastnili tvorcovia filmu aj otec Daniela Tupého. (skrecok1581)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama