Reklama

Reklama

Prokletí čarodějnice

(festivalový název)
  • Německo Hagazussa - Der Hexenfluch (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrůza z čarodějnic hýbe v 15. století Evropou. Nevyhýbá se ani malé Albrun a její matce, které žijí na samotě v horách. Albrun provází mučivý strach i v dospělosti, kdy už je sama matkou. Děsivé události ale začínají vyvolávat otázku, zda síly temna nesídlí i mimo její představy. Gotický horor s působivými obrazy a plíživě hrozivou atmosférou je debut rakouského režiséra Lukase Feigelfelda. (Febiofest)

(více)

Recenze (57)

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem, čo sa komu nepáčilo resp. čo kto očakáva od čarodejníckej témy. Ja niečo ponuré, temné, bezcitné, hnusné a desivé. V tomto smere Hagazussa trošku pripomína Eggersovu Čarodejnicu. Hlavné slovo tu nehrá ani tak hlavná postava, ako skôr sila nedotknutej prírody, v ktorej lone sa vystrašene chúli domček a v ňom... Pravdupovediac, nebol som ďaleko od toho, aby som tomu dal 4*. Občas to ale stráca tempo a občas je to predsa len až príliš nechutné a divné. Atmosféra za jednotku. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Je libo vývar z mimina v útulnej atmosfére pri krbe, na popredí poetickej alpskej panorámy? Veeeľmi pomalááá biografická meditácia o čarodejnici, žijúcej na horskej samote. Atmosférická až metafyzická! Antidivácka šialenosť, s ktorou by sa s toľkým citom pre formálnu krásu nikto iný nezdržoval. Preto sláva Feigelfeldovi! [Sitges FF] ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Když mne film nezaujme na začátku.... tak to prostě vypínám. Stará baba ve sněhu, vypleštěné oči, stojí a čumí... No a horror máme na světě! ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Keby sa všetky spomalené zábery zrýchlili aspoň o polovicu, musel by byť tento film krátkometrážny. Našlo sa tu všetko možné: nekonečné umieranie starej báby, zdĺhavá masturbácia, nútený sex, kanibalizmus, občas nejaká zvrátenosť, ale nič z toho nebolo podané takou formou, aby to diváka znechutilo. Skôr som mal dojem, že sa to strašne hralo na umenie a chcelo to pôsobiť štýlovo. Minimum dialógov plus monotónna hudba, miestami som driemal. A hoci je to výborne nakrútené (krásne exteriéry), príbeh patrí podľa mňa k tým slabším (ak si to porovnám napríklad s výborným The Witch). No je to viac historická dráma ako horor, aj keď na psychiku to sem tam zabrnká. Atmosféra tam je, to zase musím uznať. Najmä v záverečnej tretine, keď hlavná hrdinka ochutná veselé hríbiky. Dovtedy ma to však nejako extra nebavilo. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut je hodně silných a velice slibných, co následuje poté je bohužel přehlídka tvůrčí nestřídmosti, kde je každý záběr zhruba pětkrát delší než by měl být. A to píši jako fanoušek filmařské meditace a vyprázdněného narativu. Zde se bohužel nepodařilo dosáhnout hloubky ani transu. Mám trošku pocit, jestli snímek nevznikl na základě filmařského grantu s danou stopáží 100 minut, protože po úvodní kapitole je ono protahování značně samoúčelné a ve finále dojde i ná různé psychedelické video exprese. Škoda. Rád bych dal víc, obzvlášť režisérovi, který chodí v tričku kapely Earth, ale hořká pachuť z utahaných 100 minut je až příliš silná. Možná někdy dojde na režisérský sestřih (75 minut by HAGAZUSSA se svým minimem děje snesla). Co se čarodějnického tématu týče, nelze než znovu odkázat k THE WITCH. (Abych to jen netýral, výprava, kamera a hudba je super, ale nestačí). ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Není pravda, že bych neměla ráda pomalu plynoucí filmy. Pravdou je že mě k smrti serou a tak jsem od prvního zkurvenýho záběru, kdy baba tlačí sáně, věděla, že tohle bude nehorázná píčovina u které budu trpět jako čerstvý vězeň první noc v cele s šesti negrama. A taky že jo!! The Bitch neunesla jak jsem jí tu v komentáři naložila a pomstila se mi vskutku strašlivě, jelikož jinak není možný, aby každej horor s čarodějnicí byl tak strašná kundovina. Každopádně musím Lukášovi pochválit dvě věci - Kameru a audio má opravdu v malíku. Buddhožel to je úplně fuk, protože když někdo bude krásně artově natáčet čerstvě vysraný hovno a vyšperkuje k tomu luxusní audio, stále natočil prostě jen hovno a všem je u prdele, že to hovno natočil umělecky. Což je další věc, která mě tak trochu sere. Umění. Art. Proč v dnešní době každej kokot co natočí kolosální chujovinu s pěknou kamerou je hned umělec? Tak Lukáš prostě umí točit, ale rozhodně ne dobrý filmy a už vůbec ne psát scénáře. Jestli tohle je umění, tak já si vrazím do prdele štětku od barvy a se třema promile v krvi se vydovádím na malířský plátno. Takovej obraz jste ještě neviděli a zkuste říct, že není umění totálně vožralá kreslit prdelí ! Pokud se nad mou malbou budete kuchat éé kochat, tak pak uznám, že točit kozy 70ti letý báby, honění si frndy při laskání vemene kozy, chcaní na mrtvou myš v potůčku či dokonce samovznícení na vrcholu hory po rádoby pozření vlastního dítěte je fakt kolosální umění. Do té doby budu ale skálopevně tvrdit, že Prokletí čarodějnice je jedna z nejhorších sraček, co jsem kdy viděla. A že jich bylo. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady je napsaná zase kupa hoven! Pokud jste házeli špínu na nedávnou The Witch, tohle úplně vynechte. Hagazussa je totiž artovějším okénkem do života "takové normální" bosorské rodiny, jejíž osud v pohanských dobách nemůže skončit dobře. Takže musíte počítat se spoustou dlouhých či zpomalených záběrů, temnou a minimalistickou hudbou, minimem dialogů a nepříliš jasným dějem. Většinou nejsem fanouškem podobných experimentů, ale tahle pocitovka mi SAKRA sedla. I skrz to hlemýždí tempo. Navíc vyniká opravdu překrásným prostředím rakouských Alp a několika málo hororovými momenty, z nichž se mi nejvíc líbila ta očuchávaná v posteli - pěknej hnus, vám povim. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm. Dagmar bude muset ještě promyslet, nakolik hluboký prožitek jí to způsobilo, a nebo jestli to bylo celé jenom póza. První kapitola "Stín" byla rozhodně o třídu až dvě lepší, promyšlenější a děsivější než zbytek filmu. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pomalý, vyčerpávajúci a neuveriteľne ťažkopádny zážitok. Prázdna hororová rozprávka, ktorá okrem niekoľkých pekných exteriérových vizuálov ponúka (podľa mňa) iba uspávankovú hodnotu. V tom lepšom prípade. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ale áno áno! Príroda pekná. Sniežik tu je, domček na samote u lesa, aj nejaká tá jedlička ako v Mrázikovi. Akurát “Ivan a horor” kde nič tu nič. Keď si spomeniem na pár rokov starú “Witch”, ktora ma nijak mimoriadne neoslnila, no dokázala vyvolať aspoň nejaké emócie, čo potom táto minimalistická, extrémne pomalá nuda, ktorá zaujala akurát detailnými zábermi na špinu za nechtami. Toto je fakt dosť slabý, nevýrazný počin, ktorý môže oslniť “iba” na festivale, po siedmych poldeci, či niekoľkých práskoch z pika. Nebudem sa tu kurva utešovať tým, že som videl kozu na pastvine, respektíve velebiť onania pasáže. Toto mám 24 hodín na Penthouse HD a v lepšom! Pred pár týždňami mal tento film takmer 70%, čo chvíľa padne pod 50, keď sa k tomu ľudia “prehrabú”. Každopádne, chybou tohto snímku nie je to, že nemá grády (to som ani nečakal), no čo je horšie, nedisponuje ani nijak desivou atmosférou, iba si plynie na vlne “nevýrazna”. “Zabalené” v 64 minúte .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nepřiznanej prequel pro The VVitch, kterej, běžící na volnoběh, nedosahuje zdaleka takovejch audiovizuálních výšin jako jeho předchůdce. Pro čarodějnický fetišisty a fanoušky pomalejch hororů dobrý, ostatní se unuděj xmrti dřív, než se na scéně objeví první klubko hadů. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní baladické drama je zasazeno do krásných, ale temných a nehostinných hor. Celým příběhem se vine znepokojující černá nit, pomalé tempo souzní s evropskými artovými počiny. Meditativní záběry střídají až mučivě dlouhé, často statické obrazy, které jsou v protikladu k dějovým výjevům. Snímek je rozdělen na čtyři části - Stín, Roh, Krev a Oheň. Malá Albrun je na samotě společně s matkou vystavena nepřátelství lidí z nedaleké osady, kteří je považují za čarodějnice. Po matčině smrti se klidu nedostává ani již dospělé Albrun, která sama vychovává kojence - Marthu, již pojmenovala po své matce. Společnost jí dělá stádo koz, které jakoby v sobě ukrývalo temnou symboliku. Když Albrun pozře plodnici houby, která vyrostla v lese u lebky jelena, promění se lesní labyrint v místo, kde číhají na každém kroku smrt a zmar. Výtvarnou kameru doprovází mrazivá hudba podtrhující tesknou atmosféru. Pro milovníky artových, divných, pomalých a temných snímků jako stvořené, příznivci klasických hororů asi moc nadšeni nebudou. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Z Hagazussa mám vcelku rozporuplné pocity. Na jednej strane išlo o zdĺhavú a nudnú blbosť, ktorá veľakrát vôbec nedáva zmysel, ale z druhého uhľa pohľadu... krásne exteriéry a výborná atmosféra robia z filmu sledovateľnú záležitosť. Určite však nie zábavnú. Naťahované zábery závaňajúce sileným artom bez hodnoty vedeli liezť poriadne na nervy. V určitých častiach snímky by ste si mohli odbehnúť aj na 15-minút na záchod a o neprišli by ste o žiaden dejový posun. Minimalizmus vo filme nemusí byť zlý, len ho treba okoreniť viacerými dejovými zvratmi a zmysluplnejšími scénami (tých nezmyselných na čele s masturbujúcou herečkou by ste našli bohužiaľ až až). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na tento snímok je ťažké niečo napísať, prišlo mi to ako akýsi podivný experiment, ktorý však v konečnom dôsledku nedopadol až tak zle - na prvotinu celkom slušné. Hodnotiť sa dá iba technická a herecká stránka, ktoré tu boli na vysokej úrovni, to treba uznať. Nádherné exteriéry, krásna kamera a herci, ktorí sa do príbehu hodili výzorovo i svojim hereckým umením. Časové obdobie bolo ťažké určiť, neviem kde sa vzalo to 15. st., ale vzhľadom na ten bubonický mor a na to ako bol oblečený ten kňaz by to hádam aj sedelo. Čo sa týka dejovej linky tam to už bolo horšie. Iba jeden umelo natiahnutý prázdny žvanec o ničom v rytme zúfalo spomalených záberov a v tempe, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani slimák. Naozaj to chcelo veľkú dávku trpezlivosti dopozerať to až do konca. Našťastie sa tu našlo pár záberov ktoré aspoň na chvíľu vytrhli z letargie, avšak o horore by som tu vôbec nehovoril. Áno, atmosféra v niektorých momentoch pekne zhustla, len čo z toho, keď sa to v rámci žánru vôbec nevyužilo a hororový divák tak obíde naprázdno. Odporúčam radšej snímok Čarodejnica (2015) - krásna ukážka toho ako to malo vyzerať, aj atmosféra, aj mráz na chrbte. Tu sú len pekné obrázky a artovejšie vyznenie. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Titul, plakát, anotace... všechno u tohoto celovečerního režijního debutu zní tak slibně - a přesto jsem ho strašlivě protrpěl. Film to ostatně člověku nijak neulehčuje, tempo vyprávění je více než pozvolné, dialogů je zde naprosté minimum (a ještě k tomu jsou pronášené totálně nesrozumitenou - pravděpodobně archaickou/dialektní - němčinou), spousta informací je sdělena jen v náznacích a hodně toho zůstává nevyřčeno a člověk si to musí odvodit/domyslet, a v některých momentech je to extrémně nechutné, až se chce člověku zvracet. Strašidelné to ale není vůbec, spíš nepříjemné, až traumatizující, jako psychotická noční můra. Sekvence s odvážením mrtvých těl je velmi působivá, neubránil jsem se ale pochybnostem, zda by nevzdělaná vesnická husa v 15. století měla znalosti, co způsobí mrtvá krysa ve vodním zdroji. Asi jediná věc, která se mi zde líbila, byly ty alpské lokace, které jsou skutečně úchvatné, přičemž nejvíc mě nadchly záběry na 2 památky, které se zde letmo mihnou, a sice Falkensteinkirche v Sankt Gilgen v Rakousku a Kaple lebek (Kaplica Czaszek) v Kudowě Zdróji v Polsku. Celkově je prostě znát, že si s tím filmem tvůrci hodně vyhráli a chápu lidi, kteří to dokáží docenit, ale na mě osobně to bylo prostě moc, a je mi hnusně ještě druhý den, když si na ten film vzpomenu. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně zvláštní film. V podstatě se tady mihne jen pár herců a moc se tady toho ani nenamluví. I přesto to má takovou nepopsatelnou ale působivou atmosféru. S doporučováním bych byl ale opatrnější, protože tohle sedne asi málo komu. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Mňa osobne by to z lesa dostalo spolahlivejšie než Blair Witch. O polhodinu kratšia stopáž by film spravila údernejším, čím ale nechcem povedať, že je to nuda. Každý záber je logický a všetky scény padnú kam majú. Niečo tak atmosferické vidno raz za niekoľko rokov. 90% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Tak snad jsem si ty Historické bejkárny pro letos už částečně vybral. Předevčírem Gwen a dnes Hagazussa (Vítězem je stále vynikající Apostle - 2018 ). Po vizuální stránce je to perfektní, ta příroda ó můj bože, dalším plusem je, že se toho tvůrci nebáli a některé ty scény jsou fakt nechutný. Ale to je asi tak všechno. Někdo si tento Horor bude maximálně užívat, někdo zas u něho usne. Já se celkem nudil, ale to bude tím, že tenhle typ Hororu prostě nevyhledávám. 2*, jelikož Gwen, byla pro mě lepším zážitkem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádherné exteriéry, které kamera dokázala bezezbytku využít a perfektní Aleksandra Cwen v hlavní roli. Průšvih je, že Feigelfeld chtěl mermomocí točit umění, což pro něj znamená dlouhé záběry na cokoliv, což se hodilo jen zřídka. Z toho plyne spousta dlouhých chvilek, kdy má člověk tendence dělat cokoliv jiného, než se dívat na obrazovku a kýžený dopad nemají ani ty dobré nápady, které tu jsou. Mě je jasné, že tohle ani nemohl být klasický horor, ale Eggersova Čarodějnice nedávno ukázala, že to jde v podobném duchu i zábavně. Na debut slušné, ale nic víc. 50% ()

Reklama

Reklama