Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato kultovní komedie o vyskokoškolácích šedesátých let učí, že žábavnější než univerzitu vystudovat, je užít si a přežít. Bluto (John Belushii), Vydra (Tim Matheson), Flíček (Tom Hulce) a Hromdopolice (Stephen Furst) žijí životem moderních mladých mužů. Flámování je na denním pořádku, sex jen občas a alkohol se pije a jointy kolují. Hlavní náplň výuky: srandičky, prdelky a prcičky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

První a taky jediný samostatně stojíci film pod hlavičkou dnes již neexistujícího časopisu National lampoon sem viděl poprvé a upřímně nechápu jeho skoro kultovní status. Obsazení a John Landis na režijní židli slibovali mnohé, ale výsledkem je ne úplně záživná “komedie” s pár funkčními a hromadou nefunkčních vtipů, která se táhne jako smrad a za svými mladšími nevlastními sourozenci zaostává ve všech směrech. Prakticky jediné co mě tu bavilo byl John Belushi, který nejspíš ani nemusel moc hrát. Víc bohužel nic…40% ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Totálně pohodová záležitost s hodně šíleným koncem. Díky příjemné atmosféře, která nikdy nesklouzne do laciné trapnosti ani nevadí, že jsem se zrovna za břicho nepopadal. K tomu hraje výborný soundtrack, ale je pravda, že z písniček šedesátých let to není zas taková potíž vyrobit. Belushi měl fakt styl, škoda ho kluka. Navíc Karen Allen, která je v mém úzkém okruhu favoritek od dob Starmana - kéž by měla víc prostoru. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Doteď nechápu smysl slovního spojení National Lampoon. Myslel jsem si, že je to jenom o Griswoldech, a ono to jenom o Griswoldech není. O to víc mě to udivuje u tohodle filmu, který s tím nemá společného už vůbec nic, ani v originálním nadpisu to poznamenané není, ale čeští distributoři si to takhle upravili. Tahle komedie mě totiž ve skutčnosti přišla hrozně průměrná. Vtipný scény byly vtipný, ale mně to tak vůbec nepřišlo. Přišel jsem si jak magor, když mi bylo jasný, že se mám smát, a já se ve skutečnosti vůbec nesmál...ale tak, ne každýmu sedne všecko na potkání. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já tyhle komedie nikdy nemusel, ale tohle jsem chtěl vidět jen proto, že Landis, že na to jsou často odkazy v Simpsonových a že to je předchůdce tohohle subžánru, ze kterého pak vzešly kultovní Prcičky apod. filmy. A bohužel to dopadlo přesně tak, jak jsem čekal - nebavil jsem se a spíš se hlavně nudil. A nebýt skvělého Johna Belushiho a pár kreativních nápadů, nejspíš by to šlo už úplně mimo mě. Tyhle dva faktory mi dojmy aspoň částečně zachraňovaly a občas donutily i k občasnému pousmání či krátkému zasmání, ale nebylo jich tolik na to, abych tomu dal vyšší hodnocení. Nehledě na to, že to, stejně jako ostatní tomu podobné filmy, nemá žádný děj a je to jen sled nahodilých scén řádění jedné koleje. To je všechno, je to ztřeštěné, má to jednoduchý pubertální humor (což ale není špatně, tady se dá samozřejmě čekat) a prostě to není humor zrovna pro mě. Ani bych moc netoužil do takové koleje patřit. Pro mě to určitě je nejslabší Landisův film a trochu mě děsí, jakou mám smůlu na výběry filmů od něj, protože s každým dalším je to jen slabší a slabší... Btw, přijde mi, že podobně jako u prvních Prciček se tu také nadhodnocuje za jednu věc, která je pro všechny nezapomenutelná, ale to ostatní ano - tady tím je Bluto, v Prcičkách Stiflerova máma a hlavně fór s flétnou... 2* ()

Han22 

všechny recenze uživatele

John Landis natočil pár klasických komedií, ale také pár naprostých kravin a tohle je bohužel ta druhá kategorie. Je to vlastně pramáti vše teenagerovských komedií, které jsem svého času absolutně nesnášel a vyhýbal se jim jak mohl. A je to taky stejně dementní. Parta vypatlaných, ošklivých "teenagerů" z bratrstva (vypadají na 30+) řádí, chlastá, šuká, provokují jak děkana tak vedlejší bratrstvo a sere na školu, což dopadne dle očekávání. Je tu pěkná muzika počátku 60. let, nálož začínajících herců (Hulce, Furst, Bacon, John Belushi, Bruce McGill + absolutně flegmatický učitel Sutherland), občas něco vtipného (kůň v kanclu, anděl/ďábel) a solidní bordel ve finále. Jinak je to absolutně nevtipné, dementní, občas nechutné (všechny Furstovy scény s jídlem) a především totálně vypatlané. Třetí nejúspěšnější film roku 1978 po Pomádě a Supermanovi? Nechápu. 2*. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (45)

  • Spoluautor filmu Chris Miller vycházel při tvorbě krátkých příběhů National Lampoon (díky nimž film vznikl) ze svých vlastních zkušeností z bratrství Alpha Delta Phi. (D3VIL)
  • Budova na půdě Oregonské univerzity, která sloužila pro venkovní záběry domu bratrství Delta, byla na počátku devadesátých let zbourána. Pro záběry z interiérů byla použita budova, v niž sídlí bratrství Sigma Nu. (D3VIL)
  • Filmový debut Kevina Bacona. (D3VIL)

Reklama

Reklama