Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

Diego75 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se podíval jen kvůli Chevy Chaseovi, to říkám upřímně. Tato komedie se dá doporučit, je totiž dobrodružná a má ten klasický groteskní styl amerických komedií. Jen myslím, že těch vtipů se tam dalo nacpat víc, proto pouze za tři hvězdičky. Nicméně taková scénka s opisováním u testu byla bezchybná. ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

John Landis dokázal krásně zlehčit a zparodovat situaci mezi USA a SSSR na konci studené války. Tato komedie si dělá legraci opravdu ze všeho, co bylo v této době tak vážné, z armád obou bloků, z hrozeb jaderné války i z technických vymožeností té doby. Krásné bakelitové modely všelijakých zbraní a satelitů se nám pohupují před kamerou a zahrnují nás svým neopakovatelným kouzlem z dob, kdy filmové digitální efekty byly ještě v plenách. Hlavní dvojice amerických špionů - tupců je poměrně zdařile ztvárněna a krom několika trapných gagů se s nimi můžete celý film příjemně bavit. Na rozdíl od většiny podobných filmů jsou hlavními záporáky američtí důstojníci, což naznačuje, že tento snímek není rozhodně nijak propagandistický, ba naopak, spíše kritický a parodující tehdejší americkou politiku. U srdce (a nejen tam) nás zahřejí krásné tajné agentky a pobaví nás stylizace policejní volhy, která jako by z oka vypadla vozu americké policie. A "člověče nezlob se" s atomovkami na závěr, to mě opravdu rozesmálo :-) ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase a Dan Aykroyd jsou jako parťáci fajn, jen by si jejich postavy zasloužili víc hlášek a gagů. Některý gagy ale fakt vyšly (opisování, operace apendixu). Nicméně si myslim, že tvůrci nejspíš sázeli víc na určitou špionskou nadsázku než na salvy smíchu u diváků. Kromě pár povedenejch vtípků mě ještě potěšily slušný akcní scény. Standardní akční buddy komedie z osmdesátejch let na jedno zkouknutí, která neurazí, ale ani nijak zásadně nenadchne. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězdička je z nostalgie. Mě to vážně baví, ale nevidět to v dětství bezpočtukrát, dnes bych asi tak nadšený nebyl. Na druhou stranu - Chevy Chase nepotřebuje nic říkat ani předvádět, je legrační ze své podstaty:), je tu skvělá scénka s opisováním a geniální scénka s operací, bezpočet (celkem nevyužitých) cameí (Gilliam, Raimi, Coen, Harryhousen!!! atp.) a v neposlední řadě atmosféra nefalšované 80´s infantilní zábavy. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborná špionská komedie, které by prospělo víc absurdních momentů - jako byla například zkouška pasivní odolnosti při pádu letadla:) Chevy Chase byl vždycky můj favorit, Dan Aykroyd mu zdatně sekunduje. Asi na minutku se zde v roli doktora objevuje Terry Gilliam. Celkově mě překvapuje, kolik známých osobností filmu se zde údajně objevuje, kromě Gilliama jsem nikoho dalšího nepostřehl. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Titulní píseň se stejnojmenným názvem složil a nazpíval Paul McCartney. (kosticka7)
  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)
  • Počas scény, keď sa konal večierok sovietskeho protiraketového personálu, zaznie pieseň „Soul Finger“ z roku 1967 od R&B skupiny Bar-Kays. Dan Aykroyd (šifrant Austin Milbarger) s Johnom Belushi a ich kapelou Blues Brothers ju v upravenej verzii vydali na albume "Made in America" v roku 1980. (alian)

Reklama

Reklama