Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slušná americká komedie z osmdesátých let, která mě dokáže spolehlivě pobavit i nyní. Jednoduchá zápletka, záměna žebráka a milionáře, je rozhodně plusem tohoto filmu. Občas v podobném typu filmů dochází k překombinování a tady se to naštěstí nestalo. Místo toho je čas na fajn postavy, kdy se velmi povedlo i obsazení. Pro Eddieho Murphyho je to vůbec jedna z jeho nejpovedenějších rolí v komediích, je tady totiž vtipný a neupadá do trapnosti, jako v mnohých pozdějších filmech. Ve filmu jsou i dobré dialogy a spousta vtipných scén. Záměna sice nepřesahuje rámec komedie a nic jiného než zábavu v ní hledat nelze, ale to mně tentokrát nevadí, protože i dobrých komedií zase tak moc není. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Záměna patří mezi jedny z nejlepších komedií své doby, síly spojili dva ohromní tahouni Aykroyd a Murphy a vykouzlili skoro to nejlepší v daném žánru. Pod vedením Johna Landise, který se v osmdesátých letech pral o titul krále komedie s Haroldem Ramisem je jasné že dojde k vynikajícímu výsledku. Jedna z nejlepších komedií vůbec. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Žádné přehrávané grimasy, žádné výbuchy vtipu, ale příjemně plynoucí inteligentní komedie s jednoduchou, ale nosnou zápletkou a výbornými herci (obzvlášt Eddie Murphyho bych tu nečekal). Krom ústřední dvojky stojí za zmínku rovněž velmi sexy Jamie Lee Curtis a elegán ze staré školy Denholm Elliott. 85%. ()

tommy187 

všechny recenze uživatele

Určite jedna z najlepších komédií možno na celom svete. Film, ktorý nevyniká ani svojou dĺžkou, ani rozpočtom a ani zárobkom. No aj tak bol robený zo srdca, a bolo to na filme vidieť. Addie Murphy, jeden z mojich obľúbených hercov a bol fakt skvelý, rovnako Dan Akyrod (musím uznať, že sa u mňa zviditeľnil práve pri tomto filme). Píše sa rok 83, a natočil sa jeden z mojich obľúbených filmov ... 90% ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Záměna se dá v rámci retro výletu a sociologického pobavení přežít. Eddie Murphy a Jamie Lee Curtisová jsou prostě dobří herci, příběh a prostředí je zajímavé, je tam pár pár dobrých vtipů (znásilňující zvíře prostě nikdy nezklame). Ale je to komedie pro pamětníky. Režisér má docela zajímavé vidění žen, protože každá ženská postava v tomhle filmu je v podstatě šlapka, ať luxusní nebo laciná a velmi jednoduchá (s vyjímkou prostitutky Curtisové, která má obchodní plán šlapání) jsou poměrně duté. Jejich existence spočívá v nabídnutí fyzické potěšení mužům za pohodlný život a to i v citové rovině (když je Dan Aykroyd nastydlý, projeví mu Curtisová útěchu tím, že se obětavě svlékne a lehne si za něj). A scény několika "spontánně" odhalených koz je velmi zábavné pozorovat, takhle se to asi dělalo v Hollywoodu, když ještě neexistoval PornHub. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Původní název filmu byl "Black and White". (don corleone)
  • Ve scéně, kdy si jde Louis do klubu půjčit peníze, objeví se na scéně postava Muffy, kterou hraje Kelly Curtis, sestra Jamie Lee Curtis. (don corleone)
  • Scénář byl původně zpracován pro "černobílou" dvojici herců Gena Wildera a Richarda Pryora. Bohužel Richard Pryor měl nehodu a doporučil Eddieho Murphyho, o kterém režisér John Landis nikdy neslyšel. (infected)

Reklama

Reklama